Ραντεβού στους δρόμους δίνουν φορείς και σωματεία εργαζομένων

Newsroom
Newsroom

Την Τετάρτη η πανελλαδική απεργία

Πλήθος φορέων και σωματείων στην Κρήτη θα δώσουν δυναμικό "παρών" στην απεργία της Τετάρτης.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σημειώνει:

"Με βασικό μήνυμα «η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα», το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου συμμετέχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξη η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Απριλίου. 

Το ΕΚΗ θέτοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους να ενώσουν τις φωνές τους στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την 17η Απριλίου και ώρα 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο, επί της λ. Δημοκρατίας, απ’ όπου και θα ξεκινήσει η πορεία προς το κέντρο Ηρακλείου.

Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του κατώτατου  μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των ΣΣΕ.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

Και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην απεργία

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου συμμετέχει και στηρίζει την Πανεργατική απεργία που έχει προκηρύξει  η ΓΣΣΕ στις 17 Απριλίου

Καλούμε τους συναδέλφους να απεργήσουν και να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 17 Απριλίου και ώρα 10.00 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Οι εργαζόμενοι και ειδικότερα οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής εξαιτίας της έξαρσης της ακρίβειας και τις καθημερινές ανατιμήσεις στα προϊόντα πρώτης ανάγκης ενοίκια, καύσιμα, οδηγούν σε μια συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων με αποτέλεσμα να εντείνονται οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και η επιβίωση της μέσης Ελληνικής οικογένειας.

Η Κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και γενικότερα τους εποχικούς εργαζόμενους και  επιμένει πάγια αιτήματα του κλάδου να μην έχουν ικανοποιηθεί

ΑΓΩΝΙΖΌΜΑΣΤΕ-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

-Επαναφορά του Ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα.

-Επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία.

-Επαναφορά των  ΒΑΕ ενσήμων στις ειδικότητες που είχαν 

 αφαιρεθεί.

-Υπογραφή ΣΣΕ.

-Μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων  από 

 την  ακρίβεια.

-Αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης.

-Στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό στις Υπηρεσίες των  ελεγκτικών μηχανισμών.

-Εφαρμογή και τήρηση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης     

 Εργασίας,

-Ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

-Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Όλες και όλοι στην Απεργιακή Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου την Τετάρτη 17  Απριλίου 2024 στις 10.00 το πρωί".

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Σε κάλεσμά του αναφέρει:

"Εργαζόμενοι, Άνεργοι και Συνταξιούχοι του Ρεθύμνου, οι τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης ανεβαίνουν συνεχώς ανεξέλεγκτα, οδηγώντας εκατομμύρια εργαζόμενους στη φτωχοποίηση.

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: Αύξηση Μισθών, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Καθολική Κοινωνική Προστασία! 

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους Εργαζομένους, τους Συνταξιούχους, τους Ανέργους, καλώντας τους να συμμετέχουν στην Απεργιακή Συγκέντρωση στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ την ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 10 το πρωί.                 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ :

Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών. Οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών.

Άμεσα επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.).

Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού.

Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας και μεταφορών και τραπεζών.

Μείωση του ΦΠΑ για ένα χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών όπως βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά.

Μεταβολή των φορολογικών κλιμακίων ώστε να μην προκύπτει φορολογική επιβάρυνση η οποία εξανεμίζει τα εισοδήματα του λαού.

Αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών παροχών, ανάλογη του κόστους ζωής και διαβίωσης.

Διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

Στελέχωση του Σ.ΕΠ.Ε με το αναγκαίο προσωπικό.

Προστασία της αξιοπρέπειας, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής και αυστηρά μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.  

Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό. 

Δημόσιο και δίκαιο φορολογικό σύστημα με εγγυημένες συντάξεις και παροχές, προστασία των συνταξιοδοτικών-κοινωνικοασφαλιστικών παροχών.

Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας και πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης-Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.

Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλο τον λαό"

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ