Ρέθυμνο: Δρομολογείται η κατασκευή των φοιτητικών κατοικιών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Newsroom
Newsroom

Το έργο θα πραγματοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η διαδικασία για την ανάδειξη της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας, που θα αναλάβει ένα τεράστιας σημασίας έργο για το Πανεπιστήμιο Κρήτης: την κατασκευή των φοιτητικών κατοικιών και του αμφιθεάτρου στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, που θα κοστίσουν περίπου 250 εκ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί με τη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και την σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο κατασκευαστής).

panepistimio sdit (1).jpgpanepistimio sdit (3).jpg

Το θέμα αυτό, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Αγγελικής Καλλέργη για το goodnet.gr, συζητήθηκε στην συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων χθες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο με την αισιοδοξία να είναι διάχυτη πως ως το τέλος του 2022 το αργότερο θα έχει γίνει η διακήρυξη του έργου και μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχει προκύψει και ο ανάδοχος κατασκευαστής. Στην συνάντηση, που δεν αφορούσε αποκλειστικό το έργο του Π.Κ., αλλά γενικά τα έργα ΣΔΙΤ στα πανεπιστήμια, το «παρών» έδωσαν και οι εκπρόσωποι δύο ακόμα ελληνικών πανεπιστημίων που δρομολογούν ανάλογα έργα, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Η φοιτητική κατοικία θα αλλάξει τελείως τη μορφή της πανεπιστημιούπολης, των πανεπιστημιουπόλεων και θα δώσει αξία θετική στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Ήδη έχει τελειώσει η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου και περιμένουμε την τελική έγκριση από την γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και τους συμβούλους που έχουμε για να διακηρύξουμε το έργο και να ανακηρυχτεί ανάδοχος. Καλώς εχόντων των πραγμάτων πιστεύουμε ότι του χρόνου τέτοιο καιρό ή το Σεπτέμβριο του 20223 θα έχουμε την ανακήρυξη του αναδόχου για το έργο των φοιτητικών κατοικιών και την κατασκευή νέου αμφιθέατρου το οποίο θα χωροθετηθεί σε ένα νέο χώρο», σημείωσε σε δηλώσεις στο περιθώριο της συνάντησης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης.

Ο ίδιος τόνισε την σημασία του έργου, το οποίο ξεκίνησε σαν όραμα και σχεδιασμός από την προηγούμενη πρυτανική αρχή: «Είναι ένα έργο του οποίου η επιτυχία πιστώνεται στη προηγούμενη διοίκηση του πανεπιστημίου Κρήτης. Έχουμε όμως έναν άνθρωπο ο οποίος συνεχίζει και με εμάς, είναι ο Κώστας Σπανουδάκης που ασχολείται με το έργο. Από το 2018 που συνελήφθη σαν ιδέα, το 2019 που πέρασε από τη Σύγκλητο, έχουμε 2022 και δεν το έχουμε ακόμα διακηρύξει. Καταλαβαίνει κανείς ότι θέλουμε λίγο χρόνο ακόμα, δεν ξέρω αν επηρεάζει η κρίση και η αύξηση του κόστους κατασκευής οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι δε θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό του έργου -δηλαδή το έργο βγαίνει και έτσι θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μέχρι έλος του καλοκαιριού -αρχές του φθινοπώρου θα το διακηρύξουμε».

Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης Οικονομικών και Υποδομών του Π.Κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης τόνισε: «Ένα έργο ΣΔΙΤ χωρίζεται σε τρεις περιόδους: την περίοδο ανάθεσης του έργου, την περίοδο κατασκευής και την περίοδο λειτουργίας. Η μακρύτερη είναι η περίοδος λειτουργίας που στην περίπτωση του πανεπιστημίου Κρήτης θα κρατήσει 27 χρόνια. Τεχνογνωσία για την διαχείριση τέτοιων έργων δεν υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια γιατί το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο. Είμαστε λοιπόν ευγνώμονες στην Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων ότι σήμερα συνδιοργανώνουμε αυτό το συνέδριο προκειμένου να παράσχουν στα στελέχη των ελληνικών ΑΕΙ αυτή την τεχνογνωσία κι μαζί μας είναι αντιπροσωπείες από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Θράκης που “ τρέχουν” παρόμοια έργα όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης».
Εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, το «παρών» έδωσε ο κ. Νίκος Σέργης, επικεφαλής της μονάδας ΣΔΙΤ, ο οποίος τόνισε: «Η Κρήτη ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο που εντάχθηκε στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ, το κάναμε με πλήρη γνώση, γνωρίζαμε τα προβλήματα που υπάρχουν την περιοχή λόγω και του τουριστικού χαρακτήρα που έχει, οπότε είναι κάτι που το θέλαμε πάρα πολύ. Ακολούθησαν και τα άλλα δυο πανεπιστήμια τα οποία έχουν εξίσου σημαντικά προβλήματα και θα βοηθηθούν πάρα πολύ με αυτά τα έργα. Και ευελπιστούμε πάρα πολύ γρήγορα να τελειώσουμε τους διαγωνισμούς να βγουν προς υλοποίηση τα έργα και να δει η τοπική κοινωνία τα προβλήματα που θα αντιμετωπιστούν. Όλα πάνε καλά προχωράμε στη β2 φάση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ευελπιστούμε μέχρι τέλος του έτους να έχουμε τους προσωρινούς αναδόχους των έργων».

Στην συνάντηση βρέθηκε και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, ο οποίος σημείωσε: «Για εμάς είναι μια εξαιρετική προοπτική γιατί μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα των πανεπιστήμιων και του Θεσσαλίας ειδικά και στο χώρο των φοιτητικών εστιών που είχαμε τεράστιες ελλείψεις με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην μπορούν να σπουδάσουν ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης. Θα φτιάξουμε λοιπόν νέες φοιτητικές εστίες, ένα μεγάλο αριθμό κυρίως στο Βόλο και τη Λαμία και θα ενισχύουμε τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές».

Σημαντικό ρόλο, δυνητικά και εφόσον ο ανάδοχος το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να παίξει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκ μέρους της οποίας βρέθηκαν στο Ρέθυμνο οι κ.κ. Ντάμιαν Φιλίπ και Άρης Παντελιάς. «Πρόκειται για μεγάλα πρότζεκτ που θα κρατήσουν για 20 και πλέον έτη οπότε αυτό που εμείς θέλουμε να τονίσουμε στα πανεπιστήμια είναι να προετοιμαστούν κατάλληλα να έχουν τις κατάλληλες δομές ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τα συμβόλαια αυτά στον ορίζοντα υλοποίησης τους», είπε ο κ. Ντάμιαν, ενώ ο κ. Παντελιάς πρόσθεσε: «Εμείς δεν συμμετέχουμε στην διαδικασία δημοπράτησης του έργου, παράσχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες κυρίως για την τεχνογνωσία σε σχέση με τη διαχείριση των συμβολαίων του έργο αυτού. Η τράπεζα υποστηρίζει χρηματοδοτικά τα έργα αυτά, έχουμε την εμπειρία να βοηθήσουμε σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης των συμβολαίων, οπότε ο συνδυασμός των πόρων που προσφέρει η τράπεζα με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχουμε εμείς είναι εν ολοκληρωμένο πακέτο που σίγουρα θα βοηθήσει».

Νέα χωροθέτηση για το αμφιθέατρο – Τι θα γίνει με το παλιό κτήριο

Στην Σύγκλητο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαΐου θα εγκριθεί η νέα χωροθέτηση για το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης Γιώργος Κοντάκης.
Η διοίκηση του ιδρύματος έχει καταλήξει σε ένα νέο χώρο, κάνει την εισήγηση στην σύγκλητο που αναμένεται να το εγκρίνει, ενώ για το παλιό κτήριο, που κρίθηκε ακατάλληλο για να ανασκευαστεί ο «σκελετός» που έχει μείνει στη μέση, δρομολογείται να γίνει ένας ανοιχτός – από την οροφή – χώρος εκδηλώσεων, αλλά και ένας αποθηκευτικός χώρος, στο υπόγειο.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ