Σ. Φάμελλος από το Ηράκλειο : Η Ελλάδα ασκεί πολιτικές υπέρ των πολιτών και του περιβάλλοντος

Εσπερίδα για τους δασικούς χάρτες με κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος

"Η Ελλάδα περπατάει πιο ελεύθερα και όρθια. Θα δει μεγαλύτερες επιτυχίες. Ασκεί πλέον πολιτικές για εμάς", τόνισε ο Σ.Φάμελλος από την ημερίδα για τους δασικούς χάρτες  που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Η εσπερίδα ξεκίνησε δυστυχώς με μία δυσάρεστη είδηση καθώς όπως έγινε γνωστό από την κ. Κοζυράκη, ο Διευθυντής Δασικών Χαρτών του Ελληνικού Κτηματολογίου Μίμης Βογιατζής είχε ένα σοβαρό ατύχημα πριν την εσπερίδα με αποτέλεσμα να μη μπορεί να δώσει το "παρών". Η ίδια ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. 

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Φάμελλοςως βασικός ομιλητής της εσπερίδας που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση μίλησε για πολιτικές υπέρ των πολιτών αλλά και του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για το σημαντικό σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο το νησί, που έρχεται να απαντήσει σε ένα μακροχρόνιο αίτημα των φορέων, που ζητούν την οριοθέτηση των δασικών περιοχών. 

"Η προοδευτικότητα των πολιτικών έγκειται σε αυτές που ενώνουν τις κοινωνίες και γι αυτό θα κριθεί και η Ευρώπη, τόνισε ενώ πρόσθεσε πως οι δασικοί χάρτες είναι μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, μία ευρωπαϊκή κανονικότητα. Έχει χαρακτηριστικά Δημοκρατίας και προόδου η μεταρρύθμιση με τους χάρτες

Το περιβάλλον είναι η ταυτότητα της Ελλάδος. Κανείς δεν μπορεί να τη μειώσει. Είναι συνυφασμένο με την ανάπτυξη της χώρας. Είναι ουσιαστικός συντελεστής της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας.μας. Δεν είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη". 

Ο  αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο για πιο γρήγορες αδειοδοτήσεις και πιο αυστηρούς ελέγχους. Μίλησε για ισχυροποίηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Εθνική στρατηγική που υπάρχει για την Κυκλική Οικονομία, την κλιματική αλλαγή και για την Εθνική στρατηγική για τα δάση. "Η χώρα πρέπει να πρωτοπορεί στην  ανακύκλωση" είπε χαρακτηριστικά. 

Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει μείωση δημοτικών τελών αν υπάρχει επίτευξη των στόχων γύρω από την ανακύκλωση. (Η ανάρτηση των δασικών χαρτών φτάνει το 52%, ενώ για το 40% της χώρας υπάρχουν δασικοί χάρτες, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ξεκίνησε τον Γενάρη του 2017).

"Ξεκαθαρίζεται η σχέση του δάσους με την γεωργική εκμετάλλευση, ευνοείται ο χωροταξικός.σχεδιασμός. Κέρδος η εξυπηρέτηση πολιτών, η μείωση του κόστους ενεργειών, η διασφάλιση επιδοτήσεων και η δωρεάν διόρθωση σφαλμάτων" σημείωσε μεταξύ άλλων.

"Ο δασικός χάρτης παρουσιάζει τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, δεν αποτελεί νέα δασική νομοθεσία. Δεν εξετάζει ιδιοκτησιακά θέματα αλλά μόνο χαρακτηρίζει τις εκτάσεις", ξεκαθάρισε ο κ. Φάμελλος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «Οι δασικοί χάρτες ήταν μια σημαντική υποχρέωση εδώ και 40 χρόνια. Δεν υπήρχε η πολιτική τόλμη για να λυθούν ως πρόβλημα, δημιούργησαν αντί για να είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση ευρωπαϊκού τύπου έναν ογκόλιθο προβλημάτων».

«Ο δικός μας σκοπός», συνέχισε ο κ. Φάμελλος «είναι πάρα πολύ απλός. Πρώτα από όλα, για όλα τα ζητήματα για τα οποία ευθύνεται η διοίκηση -όπως πράξεις χαρακτηρισμού, πράξεις αναδασμού, κληροτεμάχια, κηρύξεις αναδασωτέων που έχουν οποιοδήποτε θέμα- δεν πληρώνει ο πολίτης τέλος αντιρρήσεων, θεωρείται πρόδηλο σφάλμα και ο πολίτης απελευθερώνεται και από αυτό το θέμα». 

Όπως εξήγησε, για τα ζητήματα των αντιρρήσεων έχει μειωθεί σε συντελεστή μέχρι και 80% το κόστος της αίτησης, ενώ στο κομμάτι των αγροτικών λειτουργιών έχουν νομοθετηθεί εργαλεία για να υπάρχει μια κανονικότητα. Τόνισε επίσης ότι με την κύρωση των δασικών χαρτών δεν θα υπάρξουν προβλήματα και κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις. «Όχι μόνο δεν θα χαθούν επιδοτήσεις αλλά πλέον ο αγρότης θα αισθάνεται περισσότερο ασφαλής γιατί θα είναι οργανωμένη η καλλιέργεια του», ανέφερε.

«Θεωρώ ότι ο τίτλος που μπορεί κάποιος να δώσει στους δασικούς χάρτες είναι μια ευρωπαϊκή κανονικότητα. Είναι μια μεταρρύθμιση που αντιστοιχεί στην Ευρώπη και την κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκης ανέλαβε το κομμάτι της ενημέρωσης των παραγωγών που εμπλέκονται με τους δασικούς χάρτες, για το με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τις επιδοτήσεις τους. "Υπάρχει η δυνατότητα, υπάρχουν και τα εργαλεία για να διασφαλίσουν οι παραγωγοί τις περιουσίες τους"

Όπως είπε, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών για την Κρήτη, θα φανούν οι εμπλοκές και τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση