Σ. Συμεωνίδης: Ο οικογενειακός γιατρός «βλέπει» τον άνθρωπο και όχι το σύμπτωμα

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος «Ιπποκράτης» μίλησε στο Livetalks για τον ρόλο των λειτουργών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Μέχρι την Κυριακή 25 Οκτωβρίου θα διαρκέσουν στο Ηράκλειο οι εργασίες του 3ου Επιστημονικού Συμποσίου του Περιφερικού Τμήματος Κρήτης του «Ιπποκράτη», της Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη διοργάνωση που θα ασχοληθεί με ζητήματα μείζονος σημασίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μίλησε στο Livetalks και την εκπομπή «Βασική, καλημέρα σας» ο κ. Σάκης Συμεωνίδης, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός, Διευθυντής του ΚΥ Νέας Μηχανιώνας, πρόεδρος της Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος «Ιπποκράτης» και συντονιστής εκπαίδευσης ειδικευόμενων γενικής ιατρικής Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στον κορωνοϊό ο κ. Συμεωνίδης τόνισε ότι η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές των υγειονομικών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. «Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό» είπε χαρακτηριστικά «και ελπίζω να βγούμε γρήγορα από τον κύκλο της πανδημίας χωρίς πολλά τραύματα για την κοινωνία».

Μεταξύ άλλων, εκτίμησε ότι σε χρονικό διάστημα 2-3 μηνών θα υπάρχουν τα κατάλληλα φάρμακα, ωστόσο – όπως τόνισε – αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο ή και εμβόλια θα έχουμε σε μεταγενέστερο χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε:

«Αυτή τη στιγμή ξέρουμε πολύ περισσότερα από όσα γνωρίζαμε στην αρχή της πανδημίας, αλλά δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Το κύριο όπλο μας, αυτή τη στιγμή, ενάντια στον κορωνοϊό, είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας που μπορεί εύκολα να εφαρμόσει το κοινωνικό σύνολο.  Τα άλλα, τα πιο ισχυρά όπλα θα τα έχουμε στο τέλος της περιπέτειας. Φάρμακα και εμβόλιο θα έρθουν και θα ενισχύσουν το οπλοστάσιο μας βάζοντας πιθανότατα και την ΄΄ταφόπλακα΄΄ στην πανδημία. Χρειαζόμαστε όμως υψηλής ποιότητας συνθήκες παραγωγής και αξιόπιστα σκευάσματα. Φάρμακα πολύ πιθανόν να έχουμε σε 2-3 μήνες, αλλά το εμβόλιο ή τα εμβόλια, θα καθυστερήσουν κι άλλο. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στα μέτρα, χωρίς εγωισμούς και αντιδράσεις».

Θετικές διαστάσεις

Κι ενώ η κοινωνία ολόκληρη βρίσκεται αντιμέτωπη από τον περασμένο Μάρτιο με τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Συμεωνίδης, ερωτηθείς σχετικά, εντοπίζει και δύο θετικές διαστάσεις στην παρούσα υγειονομική κρίση. Όπως τόνισε «αυξήθηκε η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους υγειονομικούς και παράλληλα αυξήθηκε το επίπεδο του αυτοσεβασμού αλλά και του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο. Ίσως, όχι στον βαθμό που θα θέλαμε έγιναν όμως σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή».

Εδώ και μήνες το μήνυμα που περνούσε και εξακολουθεί να περνά στην κοινωνία λόγω της πανδημίας είναι το «μείνετε σπίτι, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας» τόνισε ο κ. Συμεωνίδης και επισήμανε πως αυτό ερμηνεύτηκε ως «ακουμπήστε στον γιατρό σας». Με τον τρόπο αυτό το κοινωνικό σύνολο αισθάνθηκε περισσότερη εμπιστοσύνη απέναντι στον λειτουργό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή τον Γενικό Οικογενειακό Γιατρό, αναδεικνύοντας παράλληλα τον ρόλο του.

«Ο οικογενειακός γιατρός βλέπει τον άνθρωπο και όχι μόνο το σύμπτωμα»

«Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο με την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού ο κόσμος έχει πλέον γνωρίσει τον Γενικό Οικογενειακό Γιατρό, και τον έχει εμπιστευθεί», τόνισε ακόμη ο πρόεδρος του «Ιπποκράτη».  «Τα προηγούμενα χρόνια», διευκρίνισε «το ιατρικό μοντέλο έριξε όλο το ειδικό βάρος στις εξειδικεύσεις, γιατί αυτές ήταν τότε οι ανάγκες της κοινωνίας. Γεμίσαμε από γιατρούς με εξαιρετική κατάρτιση και μεγάλη εμβάθυνση σε έναν μόνο τομέα της ιατρικής, με αποτέλεσμα να χάσουμε την ολότητα. Αυτό ακριβώς έρχεται να θεραπεύσει η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής, γιατί ο Οικογενειακός Γιατρός βλέπει τον άνθρωπο και όχι το σύμπτωμα, δεν αντιμετωπίζει τον ασθενή ως έναν οργανισμό αλλά ως μέλος μιας οικογένειας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας».

Προσπάθειες για τη θεσμοθέτηση του ρόλου του Οικογενειακού Γιατρού

Σύμφωνα με τον κ. Συμεωνίδη η ίδια η κοινωνία απαιτεί να θεσμοθετηθεί και να οριοθετηθεί ο ρόλος του Γενικού Οικογενειακού Γιατρού, γιατί μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη ειδικότητα αναπτύσσεται αλλά έξω από τα αστικά κέντρα ως επί το πλείστον. «Τώρα, λοιπόν» τόνισε «γίνεται μια καινούργια προσπάθεια να θεσμοθετηθεί ο οικογενειακός γιατρός με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, καθήκοντα και ρόλους. Πρόκειται εξάλλου για μια αναγνωρισμένη ειδικότητα με 5 χρόνια εκπαίδευσης. Είναι μια ανάγκη του πληθυσμού που η ίδια η κοινωνία την έφερε στο προσκήνιο».

Όσον αφορά στις εργασίες του Επιστημονικού Συμποσίου ο κ. Συμεωνίδης επισήμανε ότι πραγματοποιούνται με τη φυσική παρουσία μικρού αριθμού συνέδρων, βάσει των προβλεπόμενων μέτρων κατά του συνωστισμού και τη διαδικτυακή συμμετοχή όλων των υπολοίπων.

Ακούστε το ηχητικό με τη συνέντευξη του κ. Σάκη Συμεωνίδη στο Livetalks.gr:

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ