Σάββας Βασιλειάδης: Όνειρό μου, να προλάβω να ζήσω σε μια Κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Βγαλμένος από την "καρδιά" της Κοινωνίας, ο Σάββας Βασιλειάδης τονίζει πως δεν παύει να παλεύει για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους, που θα βασίζεται σε σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης και στην οποία κουμάντο θα κάνει ο άνθρωπος του μόχθου

Μπορεί να μην γεννήθηκε στην Κρήτη, όμως στην Κρήτη ρίζωσε, αφού στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Κρήτης σπούδασε και στο νησί έκανε την οικογένειά του. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, Σάββας Βασιλειάδης συνδυάζει στο... dna του την πειραιώτικη "μπέσα", την μανιάτικη υπερηφάνεια και φυσικά την Κρήτη, της οποίας εδώ και χρόνια είναι κάτοικος. 

Στα 47 του χρόνια, παντρεμένος με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής Ρένα Σκυβαλάκη, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, "μετράει" χρόνια ενασχόλησης με τα "κοινά", ξεκινώντας από το φοιτητικό κίνημα ως μέλος του ΔΣ του Συλλόγου φοιτητών Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης.  Αργότερα δραστηριοποιήθηκε στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ως αντιπρόσωπος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Εργάστηκς για αρκετά χρόνια σε διάφορες επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ενώ το "σήμερα" τον βρίσκει να δραστηριοποιείται για τα προβλήματα της γειτονιάς του στον Ξηροπόταμο αλλά και στο γονεϊκό κίνημα, καθώς είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών ν.Ηρακλείου. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Ρωτήσαμε τον Σάββα Βασιλειάδη για το όραμά του... μεγάλο και "δύσκολο" θα έλεγε κανείς, όμως δεν παύει να εκπροσωπεί ιδανικά για τα οποία αξίζει κανείς να αγωνίζεται. "Παλεύω για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους, που θα βασίζεται σε σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης και στην οποία κουμάντο θα κάνει ο άνθρωπος του μόχθου, αυτός που και σήμερα είναι ο παραγωγός του πλούτου και που τον κλέβουν μια χούφτα παράσιτα. Και  προσωπικά το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι να προλάβω να τη ζήσω αυτή την Κοινωνία" - λέει ο ίδιος στο Cretalive.

Όντας γονιός, αντιλαμβάνεται τον ρόλο του απέναντι στα δύο παιδιά του και υπογραμμίζει πως "αυτό που προσπαθώ να "περάσω" στα παιδιά μου με το παράδειγμα μου - όσο μπορώ - είναι να μην ανέχονται την αδικία, να την πολεμούν και να είναι στη ζωή τους τίμιοι, ανιδιοτελείς και να υπερασπίζονται τα πιστεύω τους".

Ο λιγοστός ελάχιστος χρόνος του τον βρίσκει να ... προσπαθεί να αθλείται, να αφιερώνει χρόνο στην οικογένεια του και να βγαίνω έξω με καλούς φίλους!

Ο Σάββας Βασιλειάδης μίλησε στο Cretalive για την υποψηφιότητά του με το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Σάββας Βασιλειάδης Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΚΚΕ

Τί νέο φέρνει η υποψηφιότητά σας στις ευρωεκλογές; Σε ποια σημεία εστιάζετε;

Είναι μεγάλη τιμή και  ευθύνη για μένα ότι επιλέχθηκα από το κόμμα μου, το ΚΚΕ να είμαι υποψήφιος σε αυτές τις ευρωεκλογές. Ξέρετε πως οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ "επιλέγονται" με βάση τους καθημερινούς αγώνες που δίνουν στα Σωματεία, στο λαϊκό κίνημα, παλεύουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την ενίσχυση του ΚΚΕ, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχω από τη γνώση των προβλημάτων της περιοχής μας, μέσω της ενασχόλησης μου πολλά χρόνια με το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και από τη θέση του Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης στην Κρήτη. Ο στόχος μας είναι να έρθουν στο προσκήνιο οι διεκδικήσεις και οι ανάγκες των εργαζομένων, των αυτοπασχολουμένων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, των μικρομεσαίων αγροτών, των γυναικών, των νέων, οι οποίοι δυσανασχετούν και οργίζονται από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, των κυβερνήσεων διαχρονικά. 
 

Ένα από τα βασικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου, που βρίσκεται σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ. Κρίνετε ότι η πολιτική της ΕΕ καταδικάζει τον πρωτογενή τομέα; Πώς φτάσαμε στο σημείο ο αγρότης να μην μπορεί να επιβιώσει και να κινδυνεύει η παραγωγή;

Είναι πραγματικά ελπιδοφόρες οι μεγάλες κινητοποιήσεις και τα μπλόκα των αγροτών που πραγματοποιήθηκαν πανευρωπαϊκά σε μια σειρά χώρες, στη Γαλλία, στο Βέλγιο και έξω από το ευρωκοινοβούλιο, στη Γερμανία, στη Ρουμανία, στην Πολωνία και αλλού. Και φυσικά στη χώρα μας, με μπλόκα από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και με αποκορύφωμα το συγκλονιστικό πανελλαδικό συλλαλητήριο με τα εκατοντάδες τρακτέρ στο Σύνταγμα, όπου οι αγρότες γνώρισαν την αλληλεγγύη των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, των φοιτητικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων της Αθήνας.

Οι διεκδικήσεις τους είναι πέρα για πέρα δίκαιες αφού παλεύουν για την επιβίωση τους με αιτήματα όπως για καμία μείωση των επιδοτήσεων και συνδεση τους με την παραγωγή, για ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, για εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, για αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών και έργα υποδομής στην ύπαιθρο. Με τον αγώνα τους έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και ακύρωσαν τον κοινωνικό αυτοματισμό που επιχείρησε να φτιάξει.

Η ΚΑΠ έχει στρατηγικό στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων ευρωπαϊκών μονοπωλιακών επιχειρήσεων και όχι την επιβίωση του βιοπαλαιστή αγρότη και την εξασφάλιση φτηνών και ποιοτικών προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά έχουν ξεκληριστεί ήδη όλα αυτά τα χρόνια της εφαρμογής της. 

Εμείς ως ΚΚΕ ξεμπροστιάσαμε την ΚΑΠ της ΕΕ, που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους, την έχουμε καταψηφίσει σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα. Βρεθήκαμε στα μπλόκα και μεταφέραμε τα δίκαια αιτήματά τους στην ολομέλεια του ΕΚ, καταγγέλλοντας τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ (και τη ΝΕΑΡ), το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Βελόπουλου που υπερψήφισαν όχι μία, αλλά δύο φορές την ΚΑΠ.

Απαιτήσαμε άμεση - πλήρη στήριξή των μικρομεσαίων αγροτών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αναθεώρηση της ΚΑΠ που δήθεν παλεύει η κυβέρνηση με τους συμμάχους της στο ευρωκοινοβούλιο είναι απάτη. Γιατί αδιαπραγμάτευτο γι’ αυτούς είναι τη μερίδα του λέοντος των ενισχύσεων να την παίρνουν οι αγροτοβιομήχανοι και οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις που έχουν κεφάλαια για "πράσινες" και "ψηφιακές" μπίζνες.

Σάββας Βασιλειάδης Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΚΚΕ

Το μεταναστευτικο-προσφυγικό είναι ένα οξύ ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζει και η Κρήτη, με τις διαστάσεις του ολοένα να διογκώνονται. Ποιος, θεωρείτε ότι, είναι ο ρόλος της ΕΕ σε αυτό και ποιος θα έπρεπε να είναι;

Όντως παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα να αυξάνονται οι «καραβιές» κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών από την Αίγυπτο και τη Λιβύη προς τα νότια παράλια της Κρήτης, που εκθέτουν την κυβέρνηση, η οποία πανηγύριζε για τη δήθεν μείωση τους. Και ταυτόχρονα παρατηρούμε  ότι δεν εξασφαλίζονται κατάλληλες υποδομές για την προσωρινή φιλοξενία τους, ενώ αναδεικνύεται και η γύμνια των υπολοίπων κοινωνικών υποδομών, όπως των δομών Υγείας που δε φτάνουν να καλύψουν  ούτε  και τις στοιχειώδεις ανάγκες ακόμα και του ντόπιου πληθυσμού.

Το νέο Συμφώνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την προστασία των ξενιτεμένων, αλλά επί της ουσίας τον διαμοιρασμό της καταστολής, τον ανταγωνισμό για την εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού για τους ομίλους. Πρόκειται για ένα Σύμφωνο-έκτρωμα, που ενταφιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, φέρνει νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης είτε στις λεγόμενες πρώτες χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, είτε σε τρίτες χώρες - αποθήκες ψυχών, νέους φράχτες, νέα αγριότητα, επαναπροωθήσεις, απελάσεις ακόμα και σε εμπόλεμες χώρες σε δήθεν «ασφαλή» τμήματά τους, ασύλληπτο φακέλωμα και λήψη βιομετρικών δεδομένων ακόμα και από 6χρονα παιδιά με τη χρήση «αναλογικής βίας» αν χρειαστεί.

Κι όλα αυτά σε συνθήκες που ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, προκαλώντας νέα τεράστια καραβάνια ξεριζωμένων. Η κυβέρνηση της ΝΔ παζαρεύει, με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ για φθηνό εργατικό δυναμικό με τσακισμένα δικαιώματα, για λογαριασμό των μεγαλοεργολάβων, των μεγαλοαγροτών, των μεγαλοξενοδόχων και άλλων καπιταλιστών. Όσα δηλαδή κάνει η ακροδεξιά κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία.

Εμείς με έγκαιρη κοινοβουλευτική παρέμβαση φέραμε στη Βουλή τις διεκδικήσεις σωματείων και άλλων φορέων που απαιτούν αξιοπρεπείς υποδομές προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών, γρήγορη καταγραφή των αναγκών τους, την άμεση πρόσβασή τους σε υγειονομική περίθαλψη, νομική συνδρομή και διαδικασίες ασύλου, ώστε να λάβουν άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

 

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Που οφείλεται; Υπάρχει περιθώριο ανάσχεσης αυτής της τάσης;

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, μαζί με τον οργανωμένο λαό, είναι η μόνη που μπορεί να βάλει φραγμό, στην ενίσχυση των ακροδεξιών, φασιστικών δυνάμεων. Την ακροδεξιά, και τα διάφορα φασιστοειδή, δεν μπορούν να την αντιπαλέψουν τα αστικά κόμματα φιλελεύθερης ή σοσιαλδημοκρατικής κοπής, δεν μπορεί να την πολεμήσει η ΕΕ, γιατί η ακροδεξιά είναι «δικό τους παιδί», σπλάχνο από τα σπλάχνα του συστήματός τους. Γιατί τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ,  το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι «ξεπλένουν» ο καθένας με τον τρόπο του τη βάρβαρη πολιτική καταστολής της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων, ψηφίζουν από κοινού και καταδικάζουν κάθε λαό που αντιστέκεται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στηρίζουν και ενισχύουν φασιστικές συμμορίες τύπου Αζόφ στην Ουκρανία, αθωώνουν τα φασιστικά εγκλήματα και τη ναζιστική ιδεολογία με την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων», που είναι και η επίσημη γραμμή της ΕΕ.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ