Σάλος με τις προκηρύξεις πρόσληψης στον Δήμο με όρο την "καλή υγεία"

Σάλος με τις προκηρύξεις πρόσληψης στον Δήμο με όρο την "καλή υγεία"

Την άμεση απόσυρσή τους ζητούν η παράταξη "Ηράκλειο 3.7.5" αλλά και η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

Την έντονη αντίδραση όχι μόνο πολιτών αλλά και δημοτικών παρατάξεων, όπως της παράταξης "Ηράκλειο 3.7.5" προκάλεσαν δύο προκηρύξεις του Δήμου Ηρακλείου για πρόσληψη συμβασιούχων εργαζομένων, στις οποίες ως όρος έχει μπει - μεταξύ άλλων - το να μην έχουν "χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα, να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον κορωνοϊό" !

Παρέμβαση στο θέμα είχαμε και από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία, που έστειλε σχετική επιστολή στον Δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό

Ειδικότερα η Συνομοσπονδία αναφέρει:

"Με επιστολή της η Ε.Σ.Α.μεΑ. εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για τον αποκλεισμό ατόμων που έχουν χρόνιες παθήσεις ή υποκείμενα νοσήματα, ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορωνοϊού COVID-19, από προκήρυξη που ανακοινώθηκε από το Δήμο Ηρακλείου.

Πρόκειται για διάκριση και κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία της χώρας μας. Ο αποκλεισμός αυτός παραβιάζει επίσης ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διατάξεων και ρυθμίσεων προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και των μελών των οικογενειών τους μέσω ΑΣΕΠ σε θέσεις μόνιμες ή αορίστου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εποχικές θέσεις κ.α. που έχει θεσπιστεί από το κράτος. 

Η ΕΣΑμεΑ ζητά την άμεση απόσυρση αυτής της προκήρυξης και την έκδοση νέας, η οποία θα είναι σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία και δεν θα εμπεριέχει διακρίσεις".  


Την απόσυρση των προκηρύξεων ζητά και η παράταξη "Ηράκλειο 3.7.5" επισημαίνοντας:

"Η δημοτική αρχή του Ηρακλείου, φαίνεται πως  έχει παρεξηγήσει, τα όρια της δικαιοδοσίας της, αλλά και τη βασική αρχή της ισοπολιτείας, της  ισότητας και  ισονομίας των πολιτών, προκαλώντας έτσι, το αίσθημα δικαίου,  σε δυο ανακοινώσεις που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα, για προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατά τρόπο, προσβλητικό και πέρα από κάθε λογική, τίθεται μεταξύ άλλων στην προκήρυξη, ο όρος, ότι   τα άτομα που θα υποβάλλουν υποψηφιότητα, θα πρέπει: “να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότατα που τους επιτρέπει την εκτέλεση καθηκόντων της ειδικότητας που επιλέγουν. Να μην έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα, να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορωνοϊού COVID-19“.

Αποστερεί δηλαδή η δημοτική αρχή, το βασικό και απαράγραπτο δικαίωμα διεκδίκησης μιας θέσης εργασίας, σε πολίτες που έχουν  συνήθη υποκείμενα νοσήματα, όπως: άσθμα,  σάκχαρο,  παχυσαρκία, καρδιολογικά προβλήματα κ.α!

Έκπληκτοι λοιπόν διερωτόμαστε: Πού το βρήκαν αυτό γραμμένο, οι συντάκτες των δυο προκηρύξεων; Ποιους ρώτησαν όταν έθεταν τον πρωτοφανή και  ρατσιστικό αυτόν όρο, που αποκλείει άδικα και αυθαίρετα πολίτες από το  δικαίωμα τους να διεκδικήσουν με ίσους και θεσμοθετημένους όρους, μια έστω και προσωρινή θέση εργασίας;

Επίσης,  επειδή συχνά η δημοτική αρχή επικαλείται  τι κάνουν άλλοι δήμοι, συνήθως μικρότερης εμβέλειας από το δικό μας,  διερωτόμαστε.. Υπάρχει  κάποια  άλλη Δημοτική Αρχή σε όλη την επικράτεια, που έχει  κάνει   τέτοιου είδους  προκηρύξεις για προσλήψεις ατόμων, με τόσο προκλητικούς  και συνάμα  αυθαίρετους αποκλεισμούς;

Λυπούμαστε πάρα πολύ, που τη μοναδική εξαίρεση αυτού του κανόνα, την αποτελεί σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου! O τέταρτος μεγαλύτερος δήμος της χώρας!

Η παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” καταγγέλλει  την προκλητική αυτή στάση   απέναντι στη βασική αρχή της ισότητας και  ισονομίας των πολιτών. Και καλεί τη  Δημοτική Αρχή, να αποσύρει αμέσως τις απαράδεκτες αυτές  προκηρύξεις, αποκαθιστώντας άμεσα  τη δικαιοσύνη, σύμφωνα με τα όσα οι νόμοι και τα δημοκρατικά ήθη ορίζουν".


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ