Τσίπρας για τα 12 ν.μ.: «Σας καλωσορίζουμε σε μια ακόμα επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που λοιδορήσατε»

Τσίπρας για τα 12 ν.μ.: «Σας καλωσορίζουμε σε μια ακόμα επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που λοιδορήσατε»

Τί απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Με έντονη διάθεση κριτικής προς την κυβέρνηση, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του προς την Ολομέλεια για το νομοσχέδιο που επεκτείνει τα ναυτικά μίλια της χώρας μας από 6 σε 12, λέγοντας ότι «καλωσορίζουμε το κόμμα σας και εσάς σε μια ακόμα επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που εσείς λοιδορήσατε».

«Να θυμίσω τι λέγατε όταν εμείς ανακοινώσαμε την πρόθεση αυτή το 2018», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «τόσο εσείς όσο και κορυφαία στελέχη της ΝΔ έβγαιναν με δημόσιες δηλώσεις σχεδόν να λένε ότι χωρίζουμε την Ελλάδα στα 2 και για μια επιλογή που ζημιώνει την χώρα».

«Σχεδόν όσα λέγατε και για την Συμφωνία Πρεσπών» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας: «Τώρα εσείς που πολεμήσατε την στρατηγική μας για την πρόθεση να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο χειροκροτείται αλλήλους. Εσείς σε όλα τα θέματα άλλα λέτε όταν είστε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλα όταν είστε στα κυβερνητικά έδρανα».

«Αναρωτιέμαι αν αντί για θριαμβολογίες θα έπρεπε να κάνετε μια κάποια αυτοκριτική», σημείωσε δηκτικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε και συγκεκριμένες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ από το 2018.

«Ο κ. Κουμουτσάκος έλεγε τότε ότι οι προθέσεις μας για επέκταση υδάτων στο Ιόνιο είναι φθηνοί εντυπωσιασμοί. Αυτό κάνετε σήμερα. Η κ. Μπακογιάννη έλεγε ότι πρόκειται για επιλογή αντίθετη με την πάγια στρατηγικη εξωτερικής πολιτικής και η τμηματική επέκταση υδάτων δίνει επιχειρήματα στην άλλη πλευρά. Ο κ. Κικίλιας έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται αντίθετα με την πάγια άποψη της εθνικής πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και συνέχισε: «Αυτά λέγατε τότε. Όλα αυτά πως δικαιολογούνται με τους σημερινούς διθυράμβους και τα χειροκροτήματα. Αν δεν αναθεωρήσετε τον τρόπο που διαχειρίζεστε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με το βλέμμα στις εσωκομματικές ισορροπίες πως θα έχετε θετικά αποτελέσματα;».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε μάλιστα, ότι θα κάνει ορισμένες παρατηρήσεις, με στόχο να συμβάλλει στο να μην συνεχιστούν τα λάθη «λάθη τώρα που εσείς έχετε την ευθύνη».

«Θα συμφωνήσουμε ότι τα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα το ακανθώδες των σχέσεων με Τουρκία, το ζήτημα αυτό απαιτεί από το πολιτικό σύστημα και κυρίως από το κυβερνών και της μείζονος αντιπολίτευσης προσπάθεια συνεννόησης και συναίνεσης. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσουμε έτοιμοι να στηρίξουμε την κυβέρνηση για το καλό της πατρίδας όπου χρειαστεί. Με μια προυπόθεση όμως ότι η κυβέρνηση θα δείξει και αποδείξει ότι χειρίζεται τα εθνικά μας θέματα και πρωτίστως τα ελληνοτουρκικά με εθνική σοβαρότητα υπευθυνότητα σαφή εθνική γραμμή και σταθερότητα. Εθνική όχι μικροκομματική και επικοινωνιακή ή εσωκομματική όπως έγινε πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν από την παράταξή σας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθεσε: «Ολοι ξέρουμε ότι τον αποφασιστικό λόγο στον χειρισμό εθνικών θεμάτων τον έχει ο πρωθυπουργός. Υπήρξε μια τοποθέτηση χθες από τον ΥΠΕΞ και σήμερα ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει θέμα στις σχέσεις σας. Προφανώς η εθνική γραμμή καθορίζεται από τον πρωθυπουργό και ο ΥΠΕΞ ή συμφωνεί ή αποχωρεί. Όμως αυτός είναι ένας λόγος για να ανησυχούμε. Λογος ανησυχίας μας είναι το ιστορικό το δικό σας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αναφέρομαι στον τρόπο που αντιμετωπίσατε όλα τα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και την στάση που κρατήσατε που ΄τηαν αντίθετη με το εθνικό συμφέρον με κίνδυνο να οδηγηθούμε σε κλίμα εμφυλίου και αντιπαραθέσεων. Οι εικόνες που είδαμε στο Καπιτώλιο τις ζήσαμε εξώ από αυτή την αίθουσα όταν με εσάς προτοστάτες ένα κομμάτι ακροδεξιών αποσπάστηκε και επιχείρησε να εισέλθει στη Βουλή. Γιατί διαμαρτύρεστε κ. Μπογδάνο ήσασταν παρών. Όταν τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέχονταν σφαίρες και απειλητικά μηνύματα και διάφοροι βάνδαλοι πυρπολούσαν. Τα ξεχάσατε; Τα ξεχάσατε τώρα που κάνατε την κωλοτούμπα; Εν γνώση σας οδηγήσατε στην εμφύλια αντιπαράθεση. Εν γνώση σας συμπλεύσατε με ακραίους και θολώσατε με συνδομή ΜΜΕ την εθνική αλήθεια εν ονόματι του κομματικόυ και προσωπικούοφέλους την αλήθεια που αργότερα παραδεχθείκατε».

«Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποχωρούσε στις πιέσεις Μητσοτάκη και ακροδεξιάς και δεν είχε αποφασιστικότητα και γενναιότητα να αποδεχθεί το πολιτικό και κομματικό κόστος σήμερα αντί στα βόρεια σύνορα να είχαμε φίλο θα είχαμε εχθρό και ενδεχομένως σύμμαχο του Ερντογάν» συνέχισε λέγοντας ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε: «Θυμάστε κ. Μητσοτάκη με τι ευκολία και επιπολαιότητα ότι μας λέγατε ότι η Συμφωνία Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα που έχει ακυρωθεί στην συνείδηση του λαού και εθνικό λάθος; Με τι ευκολία χειροκροτούσατε στις 25 Ιανουαρίου 2019 τον κ. Βορίδη όταν αποκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας; Για μια συμφωνμία που τώρα και τηρείται και τιμάτε και που κατά τον ΥΠΕΞ αποκατέστησε την ιστορία αυτή η συμφωνία».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ