Σε κινητοποιήσεις οι έμποροι και στο Ηράκλειο

Σε κινητοποιήσεις οι έμποροι και στο Ηράκλειο

Διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης την ερχόμενη Τετάρτη

Σε κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν έμποροι στο Ηράκλειο οι οποίοι επισημαίνουν ότι ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με διπλό κίνδυνο, εκείνο της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης.

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Ηρακλείου προαναγγέλλει τη διοργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

"Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν διπλό κίνδυνο, την έξαρση της πανδημίας, και την οικονομική ύφεση που διογκώνεται.

Παρά τους 5500 νεκρούς από τη πανδημία, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος, η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί τα σοβαρά χρόνια προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας. Η απαξίωση του τα προηγούμενα χρόνια  οδήγησαν σε αδυναμία αντιμετώπισης της πανδημίας. Ό,τι σήμερα λειτουργεί, οφείλεται στην αυταπάρνηση του νοσηλευτικού προσωπικού. Παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα ότι όλα «βαίνουν καλώς και σύμφωνα με το σχέδιο» την στιγμή που ακόμα και οι εμβολιασμοί θα πάρουν αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθούν.

Επικαλείται συνεχώς την ατομική ευθύνη για να κρύβει τις δικές της ευθύνες. Δεν πήρε κανένα μέτρο για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κτλ. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα επιπρόσθετο μέτρο.

Τα όποια μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας είναι ανεπαρκή. Οι δουλειές λιγοστεύουν οι υποχρεώσεις και τα χρέη τρέχουν ή μετατίθενται για αργότερα. Ακόμα και η «μη επιστρεπτέα» προκαταβολή δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα. Πολύ δε περισσότερο που τα κριτήρια ένταξης αφήνουν απέξω τους πιο αδύναμους, δείχνοντας η κυβέρνηση και με αυτό τον τρόπο την  αντιλαϊκή πολιτική της για τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς ΕΒΕ.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΕΣΕΕ-ΟΕΣΚ-ΕΣΗ έχουν βαριές ευθύνες, έδωσαν και δίνουν άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική. Στην πρόταση της παράταξης μας στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ηράκλειου για συμμετοχή του ΕΣΗ στην κινητοποίηση στην Περιφέρεια που αποφάσισε και το σωματείο ξυλουργών δεν πήραμε καμία απάντηση. Ως συνήθως “άκρα του τάφου σιωπή” και μόνο βαρύγδουπες ανακοινώσεις από τον Προέδρο κατόπιν εορτής. Έχουν “αλλεργία” στους αγώνες και το δείχνουν με κάθε τρόπο. Μπορεί να πρωταγωνιστούν σε δηλώσεις και διαπιστώσεις όμως στο «δια ταύτα» δεν κάνουν το παραμικρό. Τη στιγμή που τα προβλήματα φουντώνουν, κρύβονται πίσω από τις έκτακτες, δήθεν, συνθήκες και δεν κουνάνε το δαχτυλάκι τους. Κάθε αγωνιστική πρόταση που προωθείται μένει στα αζήτητα. «Παλιά τους τέχνη κόσκινο», τα ίδια έκαναν και προηγούμενα με άλλες προφάσεις.

Τους προσπερνάμε, βγαίνουμε στην αντεπίθεση! Είναι ώρα δράσης, ώρα ευθύνης! Κανείς να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια!

Στην οριακή κατάσταση που έχουμε βρεθεί, ο μόνος δρόμος που μπορεί να αποδώσει είναι αυτός της μαχητικής διεκδίκησης. Έχουμε τη δύναμη να αυξήσουμε την πίεση στην κυβέρνηση, να αποσπάσουμε τα αναγκαία μέτρα στήριξης που θα είναι πραγματική ανάσα για όλους τους συναδέλφους. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εμπορικούς συλλόγους, σε όλα τα σωματεία του νομού, με την πεποίθηση ότι ο προβληματισμός η αγανάκτηση, η αβεβαιότητα αλλά κι η πείρα, μπορεί να γίνει δύναμη. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να συντονίσουμε την δράση, να επικεντρώσουμε, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις, σε αυτά που μας καίνε, ξεπερνώντας δυσκολίες και εμπόδια. Να σταθούμε μπροστά στις απαιτήσεις των καιρών, ανοίγοντας νέα σελίδα αγώνα.

 

ΟΡΓΑΝΏΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΊΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΎΜΕ

 • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
 • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
 • Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
 • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολουμένων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
 • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
 • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
 • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Αποζημίωση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε περίπτωση επαγγελματικών ασθενειών.

Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:

 • Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό  νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ . 
 • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
 • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
 • Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία.
 • Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ