Σε κλοιό καύσωνα και με τον κίνδυνο της μεγάλης πυρκαγιάς η Κρήτη

Σε κλοιό καύσωνα και με τον κίνδυνο της μεγάλης πυρκαγιάς η Κρήτη

Εκκλήσεις από τους αρμόδιους για μεγάλη προσοχή - Απαγόρευση κυκλοφορίας και συστάσεις

Με τις θερμοκρασίες στο νησί να παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ και τις εικόνες από πολλές περιοχές της χώρας - που έχουν τυλιχτεί στις φλόγες - να δημιουργούν τρόμο, οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κρήτη συνεχίζουν να απευθύνουν εκκλήσεις για αυξημένη προσοχή και τα επόμενα 24ωρα. 

Έτσι η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για αύριο Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης, είναι σε κατηγορίας κινδύνου: 4 (πολύ υψηλός).

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.

Χάρτης Πυρκαγιάς
 

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες την απαγόρευση καύσης και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων, στα δάση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.
Πιο συγκεκριμένα συστήνουμε στους πολίτες:
Δεν καίμε σκουπίδια, ξερά χόρτα και κλαδιά
Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους με ξερά χόρτα
Δεν κάνουμε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ.οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού κλπ)
Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο
Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος
Εφοδιαζόμαστε με επαρκείς οικιακούς πυροσβεστήρες και φροντίζουμε για την συντήρησή τους
Προμηθευόμαστε σωλήνα ποτίσματος με μήκος όσο και η περιοχή που θέλουμε να προστατεύσουμε

Από την Πολιτική Προστασία παρακαλούνται οι πολίτες να σεβαστούν τις απαγορεύσεις, να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών. 

Απόφαση προληπτικής απαγόρευσης για την κυκλοφορία οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας 
 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, θέτει σε ισχύ την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων καθ ’όλη τη διάρκεια του 24ωρου ( από 00:00  έως και 24:00 ) για τις ημέρες εκείνες της αντιπυρικής περιόδου 2021  που ο «Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  είναι κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλός) και άνω, στα δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που ευρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών (ευπαθείς περιοχές) της Π.Ε Ηρακλείου :
 

  1. Σύμης , Δήμου Βιάννου
  2. Ρούβα-Ζαρού, Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού
  3. Κέρης, Δήμου Μαλεβιζίου, 
  4. Φουρνί, Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων 
  5. Γιούχτα, Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων
 

Τα όρια των παραπάνω περιοχών στις οποίες ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης, απεικονίζονται σε σχετικούς  χάρτες  που συντάχθηκαν σε συνεργασία με την Δ-νση Δασών Ν. Ηρακλείου και συνοδεύουν την παρούσα απόφαση. 

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας ή  ασχολούνται με τη συντήρηση- καθαρισμό ή λοιπές εργασίες των παραπάνω αναφερόμενων περιοχών καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Οι Δήμοι τους οποίους αφορά η παρούσα απόφαση, παρακαλούνται όπως για την εύρυθμη εφαρμογή του μέτρου και την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, να τοποθετήσουν ενημερωτικές πινακίδες στα σημεία εισόδου των παραπάνω περιοχών. 

Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηρακλείου παρακαλείται όπως ενημερώσει αρμοδίως τα κατά τόπους πυροσβεστικά κλιμάκια καθώς και τα μέλη των μικτών περιπόλων.

Η εφαρμογή του μέτρου ανατίθεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου , η οποία παρακαλείται όπως ενημερώσει τα κατά τόπους  αστυνομικά τμήματα και σταθμούς καθώς και το επιτελείο ημέρας. 
Η απόφαση αυτή θα έχει ισχύ από την υπογραφή της και για όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2021, δηλαδή ως και 31 Οκτωβρίου 2021, ή και περαιτέρω εφόσον παραταθεί η διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με απόφαση των αρμοδίων οργάνων.

Προληπτικές απαγορεύσεις και στην Π.Ε. Ρεθύμνου
 

Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι "σύμφωνα με το δελτίο πρόβλεψης κινδύνου  Πυρκαγιάς, που ισχύει για αύριο Πέμπτη  5- 8 - 2021 η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ (Βαθμός επικινδυνότητας 4), στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και ως εκ τούτου παρακαλούνται  οι πολίτες να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα επιφυλακής και  ετοιμότητας .

Επειδή προβλέπεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες παρακαλούμε για ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

Συνιστάται στους πολίτες και εκδρομείς 

           1.Να μην ανάβουν φωτιές για οποιαδήποτε  λόγο  στην ύπαιθρο και να σέβονται τις υποδείξεις των αρχών.

           2.Να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο < 199> (χωρίς χρέωση) όταν εντοπίσουν καπνό ή φωτιά.

           3.Αν βρεθούν σε χώρο πυρκαγιάς και δεν μπορούν να βοηθήσουν κατά το αρχικό στάδιο, να απομακρυνθούν άμεσα από το χώρο για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να διευκολύνουν στο έργο της κατάσβεσης.

4. Να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας έναντι των δασικών πυρκαγιών, όπως αυτές βρίσκονται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: www.civilprotection.gr

Υπενθυμίζεται επίσης στους πολίτες και επισκέπτες του Ρεθύμνου ότι, σύμφωνα με την με αριθμό πρωτοκόλλου 118/21-5-2021 Απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, σε ημέρες όπου ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 και 5, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων  καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, (από 06.00 της ημέρας για την οποία ισχύει η ανακοίνωση  έως τις 06.00 της επόμενης ημέρας) στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές:

Δήμος Ρεθύμνης: Περιαστικά δάση Ευλιγιά , Προφ.Ηλία και Αγίου Ιωάννη, περιοχή αναδάσωσης Αρκαδίου

Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ.Ιωάννου, Πηγές Κουρταλιώτη εώς και την περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη ( εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης

Δήμος Μυλοποτάμου: φαράγγι Μαργαριτών

Καλούμε όλους τους συμπολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς η προστασία της ζωής και των περιουσιών μας ,αλλά και του περιβάλλοντος  είναι υπόθεση όλων μας".

  Παραμένει κλειστό, λόγω καύσωνα, το φαράγγι της Σαμαριάς

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης - Διεύθυνση Δασών Χανίων ανακοινώνεται ότι λόγω ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνα) καθώς και της υπ’αριθμ  320/196/28-5-21  απόφασης Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστός την Πέμπτη 05-08-2021 .Δείτε επίσης:

«Ολοκαύτωμα» στην Εύβοια - Έχουν καεί τουλάχιστον 150 σπίτια, εκκενώθηκαν 10 οικισμοί 

Νέες φωτιές σε Ρόδο, Κιλκίς και Χαλκιδική

Η επόμενη μέρα από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Δείτε εικόνες
 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ