Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στη Λίνδο - Έγινε αισθητός και στην Κρήτη!

Newsroom
Newsroom

Οι πρώτες πληροφορίες για την ισχυρή δόνηση - Τι λένε Λέκκας και Παπαδόπουλος

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 14.30  της Τετάρτης, και έγινε αισθητή και στο Ηράκλειο.

Ο σεισμός σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού ήταν 5,9 Ρίχτερ, -η αυτόματη λύση τον έδινε και στα 5,7 Ρίχτερ- και σημειώθηκε ανοιχτά της Ρόδου ενώ έγινε αισθητός στην Κρήτη.

σεισμος

 

Το επίκεντρο της δόνησης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, εντοπίζεται στα 58 Χλμ. ΝΑ της Λίνδου, ενώ το εστιακός της βάθος ήταν στα 22 χλμ.

 

σεισμος ΄Ρόδος

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ισχυρή δόνηση ευτυχώς δεν σημειώθηκαν ζημιές, ωστόσο η αναστάτωση των κατοίκων ήταν μεγάλη.

σεισμός Λίνδος

 

Γ. Παπαδόπουλος: Μακριά από κατοικημενες περιοχές το επίκεντρο

“Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει ένα προκαταρκτικό μέγεθος 5,7, αλλά το Ευρωμεσογειακό Κέντρο που εδρεύει στη Γαλλία δίνει μέγεθος 6 και αυτό είναι προκαταρκτικό. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας πολύ ισχυρός σεισμός, αλλά ευτυχώς το επίκεντρο εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο, περίπου 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίνδου, δηλαδή νοτιοανατολικά από το νησί της Ρόδου. Έχω πληροφορίες ότι έγινε έντονα αισθητός στο νησί και πιθανότατα και σε άλλα σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων” είπε μιλώντας στην ΕΤ3 και στην Περίμετρο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε  και πρόσθεσε πως εκεί είναι το ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, μία περιοχή πολύ δραστήρια στο παρελθόν.

“Η ευρύτερη περιοχή έχει δώσει και ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη και κατά συνέπεια για μας τουλάχιστον τους σεισμολόγους δεν αποτελεί έκπληξη αυτός σημερινός σεισμός” είπε τονίζοντας πως “ευτυχώς είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές αυτή η εστία“.

 

Λέκκας: «Έχουμε μετασεισμούς αλλά θα πρέπει να περιμένουμε»

 

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο newsit.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας «ο σεισμός έγινε 60 χιλιόμετρα από τη Ρόδο και έγινε έντονα αισθητός».

Και εξηγεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή «δίνει γενικά αρκετά μεγάλους σεισμούς. Έχει προέλθει από την τάφρο του Στράβωνα που βρίσκεται στην απόληξη του ελληνικού τόξου».

Όσον αφορά στους μετασεισμούς που μπορεί να ακολουθήσουν στην περιοχή, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επισημαίνει ότι «έχουμε ήδη μερικούς μετασεισμούς, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε», ενώ παράλληλα αναφέρει ότι «μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές».

 

Δείτε επίσης

Αναστάτωση στη Ρόδο μετά τον σεισμό των 5, 9 Ρίχτερ - Τι λέει ο Χουλιάρας

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ