ΚΡΗΤΗ
Σεισμός στην Κρήτη: Ποια κτίρια κλείνουν προσωρινά μετά το σεισμό
"Σαρώνουν" τα δημοτικά και δημόσια κτίρια σε όλο το Ηράκλειο τα συνεργεία του Δήμου

Εκτεταμένοι έλεγχοι σε σχολικά κτίρια πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης από τα συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου, μετά από τα αιτήματα που υπεβλήθησαν από διευθυντές σχολείων αλλά και βάσει των αυτοψιών που έγιναν από τα τεχνικά κλιμάκια.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιώργος Σισαμάκης, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 15 σχολεία, με στόχο τη διαπίστωση ενδεχόμενων ζημιών που προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν νωρίς το πρωί και αφορούσαν κυρίως σε κτίρια για τα οποία υπήρχαν αναφορές για ρηγματώσεις ή εμφανή σημάδια φθοράς εξαιτίας της παλαιότητας.
«Καμία ένδειξη στατικών προβλημάτων δεν καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των αυτοψιών. Ωστόσο, εντοπίστηκαν ζητήματα που αφορούν στα επιχρίσματα, τις τοιχοποιίες και τις περιφράξεις σε ορισμένες σχολικές μονάδες» αναφέρει ο Γιώργος Σισαμάκης.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο βόρειο κτίριο της Ακαδημίας, για το οποίο είχε ήδη προγραμματιστεί παρέμβαση. Το συγκεκριμένο κτίριο κρίθηκε απαραίτητο να κλείσει άμεσα, καθώς από το 2021 έχει καταγραφεί η ανάγκη για στατική ενίσχυση.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η μη χρήση του πρώτου ορόφου στο 2ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Αλικαρνασσού, λόγω φθορών σε τοιχοποιίες και επιχρίσματα. Ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες καθαίρεσης και επισκευής ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στις αίθουσες.
Ξεκινούν οργανωμένοι μετασεισμικοί έλεγχοι με 8 επιτροπές
Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 23 Μαΐου, οι έλεγχοι στα σχολικά και δημοτικά κτίρια εντείνονται, με τη συγκρότηση 8 επιτροπών μετασεισμικού ελέγχου από τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.
«Η προτεραιότητα θα δοθεί στα 15 λύκεια που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών» ξεκαθαρίζει ο κ. Σισαμάκης.
Οι έλεγχοι θα τεκμηριώνονται με φωτογραφικό υλικό και σχετικές εκθέσεις, ενώ στόχος είναι να ελεγχθούν όλα τα δημοτικά κτίρια, αρχικά με γενικούς ελέγχους και στη συνέχεια με πιο στοχευμένες παρεμβάσεις.
Για τα προβλήματα που εντοπίζονται, όπως καθιζήσεις στις αυλές, φθορές σε περιφράξεις ή επιχρίσματα, θα υποβληθούν αιτήματα στην ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) για παρεμβάσεις ελαφρού τύπου, ενώ για πιο εκτεταμένες ζημιές θα συνταχθεί τεχνική έκθεση με κοστολόγηση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, προκειμένου να υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης στο Υπουργείο.
Παρεμβάσεις και σε άλλα δημόσια κτίρια
Εκτός των σχολείων, υπό έλεγχο αναμένεται να τεθούν και άλλα δημόσια κτίρια όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Εφορία και το ΙΚΑ Αγίου Μηνά, με την ευθύνη να ανήκει στη ΔΑΕΦΚ, η οποία θα παρέμβει κατόπιν σχετικού αιτήματος.
Όπως σημειώθηκε, ο αριθμός των δημοτικών κτιρίων είναι μεγάλος και απαιτείται χρόνος και σωστός συντονισμός, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή και αποκατάσταση όλων των φθορών που έχουν διαπιστωθεί ή ενδέχεται να προκύψουν το επόμενο διάστημα.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη