Σενετάκης: Το Αστεροσκοπείο Αθηνών μεταφέρεται για να συμβάλει στην ασφάλεια των πολιτών

Newsroom
Newsroom

Τι απάντησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης για το σοβαρό θέμα

«Ο μοναδικός λόγος της μεταφοράς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από την ΓΓΕΚ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Έρευνας και της Καινοτομίας προς όφελος της Κοινωνίας. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και να εφαρμόσουμε στην πράξη τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας για τους πολίτες, για την ασφάλειά τους και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.»

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της απάντησης του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Βουλευτή ΝΔ Ηρακλείου κ. Μάξιμου Σενετάκη, στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών της Κ.Ο του ΚΚΕ, κ. Αφροδίτης Κτενά, σχετικά με την σχεδιαζόμενη μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ο υφυπουργός κατά την πρωτολογία του τόνισε, πως η μεταφορά του ΕΑΑ στο ΥΚΚΠΠ δεν θα επηρεάσει την ερευνητική φυσιογνωμία του, καθώς θα μπορεί να επιτελεί το ερευνητικό του έργο, απερίσπαστα. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι με το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου του ΥΚΚΠΠ με τίτλο “Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας, Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις στο άρθρο 19, παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι:

«Θέματα που άπτονται της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής διαχείρισης και του διοικητικού συντονισμού τους εξακολουθούν να διέπονται από τον ν.4310/2014 (Α΄258) και το ν.4957/2022 (Α΄141). Οι αρμοδιότητες εποπτείας του πρώτου εδαφίου εξακολουθούν να ασκούνται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ως υπηρεσίας που τις ασκούσε και πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος».

Σε ο,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, για την υποχρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΑΑ, ο κος. Σενετάκης ανέφερε στην απάντησή του τα εξής: «Σχετικά με την ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και του εργαστηριακού εξοπλισμού του, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει ενταχθεί και λαμβάνει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού 66 εκ περίπου.

Σχετικά με το στελεχιακό δυναμικό, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κατά την περίοδο 2019-2023 προσέλαβε μέσω ΑΣΕΠ 15 άτομα μόνιμο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Κατά συνέπεια αυτό, ούτε τάσεις υποχρηματοδότησης δείχνει, ούτε υποστελέχωσης, ούτε απαξίωσης των υποδομών του Αστεροσκοπείου. Αντιθέτως, εκτιμούμε το έργο που επιτελούν οι επιστήμονες και οι ερευνητές και πρόθεσή μας είναι να το καταστήσουμε αξιοποιήσιμο και στην ασφάλεια των συμπολιτών μας.» Έκλεισε την τοποθέτησή του ο κος Σενετάκης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ