Το σχέδιο για τα απορρίμματα στην Κρήτη - Για πρώτη φορά δεν αναφέρεται η καύση

Newsroom
Newsroom

Την εισήγηση έκανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Γιώργος Ηλιόπουλος

Στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου έγινε σήμερα η παρουσίαση του υπό εκπόνηση Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης και τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Την παρουσίαση έκαναν οι μελετητές του έργου με έμφαση στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑΚ που έγινε σύμφωνα με το πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων.

esdak dimarxoi

Στην παρουσίαση το "παρών" έδωσαν  δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι του νησιού, αντιπρόσωποι της περιφέρειας, αντιπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλης Γραφάκος.

Αυτό που τονίστηκε, σε πρώτη φάση, είναι ότι έμφαση δίδεται στην ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και τη χωριστή διαλογή στην πηγή, όπως είναι ο καφέ κάδος με τα βίοαπόβλητα. 

Οι ομιλητές επισήμαναν ότι για πρώτη φορά στον περιφερειακό σχεδιασμό Απορριμμάτων για την Κρήτη δεν υπάρχει καμία αναφορά στην καύση Απορριμμάτων καθώς η τελική απόφαση είναι πλέον θέμα κυβερνητικού σχεδιασμού και απόφασης.

Ειπώθηκε ακόμη ότι αυτή την περίοδο εκπονείται μελέτη από το υπουργείο περιβάλλοντος που θα υποδείξει την τεχνολογία και το είδος που θα επιλεγεί.

labrino

Στην ιδιαίτερη σημασία του  Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Ειδικότερα σε  δήλωση του ο Δήμαρχος Ηρακλείου τονίζει:

«Η εκδήλωση είχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης αποτελεί τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα πρέπει να κινηθούμε όλοι ώστε να επιτύχουμε μέχρι το 2030 τους στόχους που έχει θέσει ο εθνικός σχεδιασμός με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μελετήσουμε προσεκτικά το υπό εκπόνηση σχέδιο ώστε μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου να κάνουμε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας. 

Η διαχείριση των απορριμμάτων κατά τρόπο περιβαλλοντικά φιλικό αποτελεί έτσι κι αλλιώς ένα ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς και για αυτό προχωράμε την υλοποίηση ενός οραματικού έργου, του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, το οποίο φέρνει το Ηράκλειο στην πρωτοπορία και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα». 


 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ