Σχέδιο ψηφίσματος από τη Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης

Σχέδιο ψηφίσματος από τη Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης

Θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 17ης Ιανουαρίου

To Σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η  Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης για  να συζητηθεί  στο προγραμματισμένο περιφερειακό συμβούλιο, στις 27 Iανουαρίου με θέμα  την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών του Φεβρουαρίου 2019, σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά ΠΕ Χανίων.

Αναλυτικά:

Είναι γνωστό ότι η περιοχή του δήμου Πλατανιά χτυπήθηκε έντονα από τις πλημμύρες του 2019, λόγω της ανυπαρξίας ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων και μέτρων πρόληψης για έντονα καιρικά φαινόμενα, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων - περιφέρειας και δήμων.

Προϋπόθεση για χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για επισκευές κτιρίων από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κατολισθήσεις είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες και τα αναγκαία τεχνικά έργα για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων στις πληγείσες και επαπειλούμενες περιοχές.

 Με βάση τα παραπάνω βρίσκονται σε αδιέξοδο, με ευθύνη της κυβέρνησης, οι κάτοικοι  που χαρακτηρίστηκε «κίτρινο» - επισκευάσιμο το σπίτι τους. Θα χρειαστεί να περιμένουν χρόνια για τις εγκρίσεις, τις αδειοδοτήσεις κτλ, αλλά και την (αμφίβολη με τα κριτήρια «κόστους - οφέλους») εξασφάλιση των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων, για την κατασκευή των αναγκαίων γεωτεχνικών έργων, που θα επιτρέψει να εκδοθούν οικοδομικές άδειες.

Δίκαιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής είναι να υπάρχει η δυνατότητα για τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα» να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες κατ' αναλογία με όσα ισχύουν για τα «κόκκινα κτίρια», προκειμένου να εξασφαλιστεί στοιχειώδης λύση για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών.

Με βάση τα παραπάνω, η Λαϊκή Συσπείρωση, προτείνει το περιφερειακό συμβούλιο να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα, με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. (Για το θέμα αυτό το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή.).

Ψήφισμα

Το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης επισημαίνει την ευθύνη της Κυβέρνησης για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων στις αποζημιώσεις για αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις κατολισθήσεις του Φεβρουαρίου 2019, σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά ΠΕ Χανίων:

Απαιτεί :

  • Να βρεθεί άμεσα λύση για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των κατοίκων του δήμου Πλατανιά, με ειδική ρύθμιση για τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα», ώστε να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες κατ' αναλογία με όσα ισχύουν για τα «κόκκινα κτίρια».
  • Οι αποζημιώσεις για όλους τους πληγέντες να είναι πλήρεις, στο 100% των ζημιών και στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, σε α’ και β΄ κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς δάνεια, χωρίς τις προϋποθέσεις που κάνουν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες, χωρίς καθυστερήσεις. Το ίδιο και για τις ζημιές σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
  • Να καλύπτονται πλήρως από το κράτος, τα έξοδα φακέλου και οικοδομικής άδειας των πληγέντων.
  • Να υπάρχει πρόβλεψη για επιχορήγηση της αγοράς οικοπέδου, αφού το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί το νέο κτίριο θα πρέπει να βρίσκεται εκτός των ορίων της οριοθετημένης, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ περί χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, περιοχής.
  • Να δοθεί, με κατεπείγουσες διαδικασίες, η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και άλλων έργων υποδομής, για την αντιμετώπιση των μετακινήσεων και των κατολισθήσεων των εδαφών, που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των κατοίκων, και για την κατασκευή όλων των άλλων έργων αποκατάστασης που απαιτούνται.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ