Σημαντικές αυξήσεις για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους- Τα "ψιλά" γράμματα της νέας σύμβασης

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Επιτέλους έπεσαν οι πολυπόθητες υπογραφές!

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Νομού Ηρακλείου, μετά την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, των ξενοδόχων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η νέα σύμβαση προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 12% σε διάστημα δύο χρόνων οι οποίες κατανέμονται ως εξής: από 1/4/2023 προβλέπεται αύξηση 7% στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων και από 1/4/2024 επιπλέον αύξηση 5%.

Επίσης, αυξήθηκε το επίδομα προϋπηρεσίας ενώ ταυτόχρονα προστέθηκαν και νέες ειδικότητες που εντάχθηκαν στη σύμβαση όπως για παράδειγμα: υπάλληλοι γραφείου, υπάλληλοι κρατήσεων και συντηρητές. 

Στις τάξεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση από το αποτέλεσμα καθώς διατηρούνται όλα τα θεσμικά δικαιώματα που απορρέουν από την προηγούμενη σύμβαση, όπως ανέφερε στο cretalive ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, κ. Νίκος Κοκολάκης.

«Πρέπει οι ξενοδόχοι να σεβαστούν, να τηρήσουν και να εφαρμόσουν τη σύμβαση» επισημαίνει ο ίδιος ενώ παράλληλα εφιστά την προσοχή των συναδέλφων του για τα "μυστικά" που πρέπει να προσέξουν λέγοντας ότι: «Καλούμε τους εργαζόμενους για ό,τι απορίες έχουν να απευθυνονται στο Σωματείο μας και να μην δέχονται να κάνουν ατομική σύμβαση εργασίας παρά μόνο εάν είναι περισσότερα τα χρήματα από όσα προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση».

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αναφέρει:

"Χαιρετίζουμε την υπογραφή της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία του Νομού Ηρακλείου και της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου. Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις και αγώνες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κατάφεραν οι θέσεις του Σωματείου τους να ρυθμιστούν τόσο στα οικονομικά όσο και στα θεσμικά αιτήματά τους. Η εν λόγω σύμβαση διασφαλίζει περισσότερες ειδικότητες όπως π.χ  υπάλληλος  κρατήσεων , ο υπάλληλος  γραφείου και  ο συντηρητής. Επίσης προβλέπει αύξηση στο επίδομα προϋπηρεσίας .  Το ΕΚΗ επισημαίνει, ότι οι ΣΣΕ δεν ρυθμίζουν μόνο τα αιτήματα  των εργαζομένων, αλλά καθορίζουν και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, γι΄ αυτό και πρέπει να εφαρμόζονται εις όλων.  Το ΕΚΗ καλεί την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Εργασίας, κ. Χατζηδάκη να κηρύξουν τόσο την Πανελλήνια ΣΣΕ, όσο και την τοπική ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων υποχρεωτική".

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ