Στηρίζουν τους συμβασιούχους στον δικαστικό τους αγώνα

Newsroom
Newsroom

Αύριο κρίνεται το μέλλον τους στις θέσεις εργασίας

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και με την στήριξη των Σωματείων Εργαζομένων στους Δήμους του νομού και της Περιφέρειας Κρήτης συμπαραστέκεται στους παρατασιούχους συμβασιούχους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιδιώκοντας την εκ νέου παράταση των συμβάσεων εργασίας τους.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου:

"Στο πλευρό μας έχουμε τόσο τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, όσο και τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, καθώς και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, που με δηλώσεις τους και αποφάσεις τους εκφράζουν την αναγκαιότητα παράτασης των συμβασιούχων για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και της Περιφέρειας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται η παράταση των συμβάσεων των παραπάνω εργαζομένων, αφού

είναι αδύνατη η άμεση αντικατάστασή τους (δεδομένου ότι από τις 13/3/2023 με εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις λόγω προεκλογικής περιόδου)

είναι επιτακτική η ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών 

λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου η ανάγκη διατήρησης των εργαζομένων στις συγκεκριμένες θέσεις είναι αυξημένη, ιδιαίτερα για την αποκομιδή των σκουπιδιών  

Το ΕΚΗ ζητάει από την Κυβέρνηση την άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας με σκοπό την παύση ομηρίας όλων αυτών των εργαζομένων, που εκτελούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας.

Να σημειωθεί ότι τα Σωματεία των ΟΤΑ του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΕΚΗ έχουν αποστείλει προς την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς σχέδιο νόμου για την μόνιμη επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Καλούμε όλους τους παρατασιούχους συμβασιούχων εργαζομένων να παραστούν την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 και ώρα 9 το πρωί, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, προκειμένου να συμβάλλουν με την παρουσία τους στο θεμιτό αποτέλεσμα'. 

Οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο θέμα, συμβασιούχοι στους ΟΤΑ και την Περιφέρεια, σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους:

"Ως Σύλλογοι Εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση του νομού ,με κάθε τρόπο, μέσα από απεργίες , ανακοινώσεις, συνεντεύξεις και δελτία τύπου προσπαθούμε να αναδείξουμε το μείζον θέμα των δήμων: Την υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών!

Μια υποστελέχωση που δεν έχει επέλθει τυχαία ή συγκυριακά. Είναι απόρροια μνημονιακών δεσμεύσεων και ακραίας νεοφιλελεύθερης στόχευσης. Μεθοδευμένα οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν αφεθεί στην τύχη τους , με ελάχιστο προσωπικό .Ο στόχος είναι προφανής : Απαξίωση των υπηρεσιών αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο τους ,να παρέχουν  σωστές υπηρεσίες στους δημότες και στο βάθος ιδιωτικοποιήσεις , οι οποίες είδαμε όλοι με τον ποιο τραγικό τρόπο που οδηγούν με τη δολοφονία στα Τέμπη!

Δυστυχώς ως εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε θρηνήσει και εμείς πολλές φορές νεκρούς και τραυματίες τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν συνέπεια εργασιακής εξάντλησης και όχι κακιάς ώρας. Σε πολλούς δήμους έχουμε φαινόμενα μαύρης εργασίας όσο απίστευτο και αν ακούγεται .Φαινόμενο που αναδείχθηκε μέσα από το θανατηφόρο ατύχημα  ανασφάλιστης (!) εργαζόμενης ως πλήρωμα απορριμματοφόρου!

Δεν είναι αυτή η αυτοδιοίκηση που θέλουμε. Δεν είναι αυτή η αυτοδιοίκηση που αξίζουν οι δημότες Δεν θέλουμε να πηγαίνουμε στη δουλειά μας κι «όπου βγει» καθημερινά!

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου , δεκάδες συνάδελφοι μας εργαζόμενοι στους δήμους του νομού  , με διαφόρων μορφών  συμβάσεις ορισμένου χρόνου,  προσέρχονται στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου διεκδικώντας την παραμονή τους στην εργασία. Οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται πολλά χρόνια δίπλα μας ,καλύπτοντας τα εργασιακά κενά που έχει δημιουργήσει η απαξίωση του κεντρικού κράτους και σε πολλές υπηρεσίες δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι λειτουργούν λόγω της παρουσίας τους.

Οι δύο Σύλλογοι δηλώνουμε από κοινού,  ότι είμαστε μαζί τους , τους στηρίζουμε και απαιτούμε και από τις δημοτικές αρχές να στηρίξουν στις δικαστικές αίθουσες την παραμονή αυτών των εργαζομένων στις θέσεις τους. Καλούμε δε την κυβέρνηση να δει με την σοβαρότητα που απαιτούν οι καιροί , την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί στην βουλή  , μετά από συνεργασία των σωματείων μας  με νομικούς και να δώσει οριστική λύση στην εργασιακή ομηρία των ανθρώπων αυτών οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επίσης την καλούμε να επανεξετάσει τον κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις στο δημόσιο , εξαιρώντας τους ΟΤΑ ,δίνοντας τους μια άλλη εναλλακτική σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την  ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ζητάμε δήμους με υπηρεσίες στελεχωμένες πλήρως ,με καταρτισμένο προσωπικό. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να διαφυλάξουν τον δημόσιο και κοινωνικό τους χαρακτήρα και ρόλο, οποίος απορρέει από το Σύνταγμα της χώρας μας".

Στο μεταξύ, και το Σωματείο εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ τονίζει:

"To Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ εκφράζει τη συμπαράσταση του στον αγώνα όλων των συμβασιούχων των δήμων του νομού Ηρακλείου και της περιφέρειας Κρήτης. Χιλιάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι, μέσω προγραμμάτων, εργάζονται σε δήμους και περιφέρειες, όπως συμβαίνει και στις δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες υγείας,  καλύπτοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Εργάζονται δίπλα στους μόνιμους συνάδελφους, αλλά με «πετσοκομμένα» δικαιώματα. Αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων και της αντίστοιχης τοπικής ή περιφερειακής διοίκησης που «αναγνωρίζουν την προσφορά τους» αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα τους για τη μονιμοποίηση τους. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους δήμους και περιφέρειες  με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα".

Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου

"Το έγκλημα στα Τέμπη  είναι το αποτέλεσμα  της απελευθέρωσης , της ιδιωτικοποίησης  της απαξίωσης  του τεμαχισμού  των σιδηροδρομικών μεταφορών , το ξεπούλημα του κερδοφόρου  φιλέτου στο Ιταλικό μονοπώλιο, και τα χρέη στα λαό.

Αυτή  τη πολιτική  της ΕΕ στήριξαν και στηρίζουν  από κοινού, κυβέρνηση , ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ .  Η ίδια πολιτική της αποδυνάμωσης και συρρίκνωσης των υπηρεσιών, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, εφαρμόζεται και σε δομές των δήμων με τελική στόχευση την εκχώρησή τους σε ιδιώτες, αναπτυξιακούς οργανισμούς και εργολάβους, χωρίς τελικά να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολιτών. Διευκόλυνση αυτής της μεθοδολογίας αποτελεί η καθιέρωση των ελαστικών μορφών εργασίας, που ως αποτέλεσμα έχει την εξασφάλιση «φτηνού» ανθρώπινου δυναμικού. 

Αυτό το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων, επιτρέπει να ποδοπατoύνται δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος. Τελευταίο παράδειγμα αυτής της πολιτικής είναι η πρωτοβουλία που ανέλαβαν τα σωματεία εργαζομένων του νομού, για τη στήριξη και προώθηση, χωρίς την εμπλοκή των άμεσα ενδιαφερόμενων συνολικά, της άθλιας πρότασης νόμου που κατέθεσε στη Βουλή για συζήτηση Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ και αφορά στη δημιουργία μητρώου αιώνιων συμβασιούχων. Νομιμοποιεί την εργασιακή ομηρία, την ανασφάλεια, καθιερώνει την εργασία με ημερομηνία λήξης, χωρίς να εξασφαλίζει το αντικείμενο εργασίας ή και τον φορέα απασχόλησης, το ύψος των αποδοχών ή την αναγνώριση προϋπηρεσίας. Πρόκειται ξεκάθαρα για κοροϊδία που απέχει πολύ από την τακτοποίηση των συναδέλφων συμβασιούχων, εδραιώνει την κατάργηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλεία με πλήρη δικαιώματα, και υποτάσσεται στις ευρωενωσιακές οδηγίες και τις μνημονιακές δεσμεύσεις. 

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου είναι  στο πλευρό των συμβασιούχων έδωσε και δίνει αταλάντευτα τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δικαιώματα. Παλεύει να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου συμβασιούχων – παρατασιούχων, για να καλυφθούν πλήρως οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών με τις απαιτούμενες δαπάνες (μισθοί - ασφαλιστικές παροχές) να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό".

 

 

(Φωτογραφία αρχείου)

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

 

 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ