"Σκηνές απελπισίας" στα χωράφια με τους εργάτες γης

Ελένη Μπουρμά
Ελένη Μπουρμά

Για ποιο λόγο, οι αγρότες φθάνουν στην ... "πηγή" και δεν πίνουν νερό;

Έκδηλη είναι η αγωνία των αγροτών στην περιοχή της Ιεράπετρας, με φόντο το "καυτό" πρόβλημα των εργατών γης, παρά το ξεκάθαρο κι έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης που εκδηλώθηκε στις συναντήσεις που είχαν με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Καιρίδη και την Γ.Γ του ΥΠΕΞ, εκπρόσωποι του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου συναντήθηκαν με τον Υπουργό Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Καιρίδη, με αποκλειστικό θέμα την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, ενώ στη σύσκεψη το "παρών" έδωσε και ο βουλευτής Λασιθίου, Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναλύθηκαν όλα τα επιμέρους ζητήματα που ευθύνονται για την σημαντική έλλειψη εργατών γης, ενώ οι εκπρόσωπο του Αγροτικού Συλλόγου κατέθεσαν συγχρόνως συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις, με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

"Αναλύθηκαν όλα τα επιμέρους ζητήματα που ευθύνονται για την σημαντική έλλειψη εργατών γης, καταθέτοντας συγχρόνως συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Στόχος μας παραμένει η άμεση εξομάλυνση αυτού του ζητήματος για να σωθεί η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος. Ο κ. Καιρίδης, ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες και την κατεύθυνση όπου σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση και το μόνο βέβαιο είναι ότι δείχνει εμφανή την πρόθεση του να ξεπεραστούν τα εμπόδια, με τη γενικότερη κατάσταση της μετανάστευσης", επισήμανε με δηλώσεις του στο Cretalive ο ΓΓ του Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης.

erg

Ο ίδιος έκανε λόγο για "σκηνές απελπισίας", που καθημερινά εκτυλίσσονται στην περιοχή, καθώς οι αγρότες ενημερώθηκαν έγκαιρα για το τι θα μπορούσε να γίνει από εδώ και πέρα, εάν δεν ακολουθήσουν τη διαδικασία της μετάκλησης για εργατικά χέρια από τρίτες χώρες και κινήθηκαν επίσης έγκαιρα, παρ' όλα αυτά, όμως, φθάνουν στην ... πηγή και νερό δεν πίνουν!

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Βιαννιτάκη, αν κι έγινε μία τεράστια προσπάθεια, μόλις φθάνει η στιγμή να λάβουν απάντηση από την ελληνική πρεσβεία, αυτή είναι ... αρνητική. Ως εκ τούτου, οι αγρότες "χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους!"

Ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, με συνεργάτες της Γενικής Γραμματέας κ. Αγγελάτου Τερέζας, η οποία είναι καθ' ύλην αρμόδια για το στάδιο της συνέντευξης των υποψηφίων εργαζομένων στις ελληνικές Πρεσβείες.

Η κ Αγγελάτου ενημερώθηκε για το στάδιο που δημιουργείται το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι στιγμής στη διαδικασία της μετάκλησης και δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα δοθούν απαντήσεις.

Ποια είναι τώρα η κατάσταση

Τι λένε όμως τα νούμερα;

Σύμφωνα με τον κ. Βιαννιτάκη, σε αυτή τη φάση, στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, με τη διαδικασία της μετάκλησης έχουν γίνει 1500 αιτήσεις, τον τελευταίο χρόνο, και από αυτούς έχουν ελεγχθεί οι 1000 κι απορρίφθηκαν οι 900! "Για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειαζόμαστε κατ' ελάχιστον 2500 άτομα..."

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι η επιλογή της μονιμοποίησης συγκεκριμένου αριθμού αλλοδαπών εργατών που διαμένουν στη χώρα μας δεν θα δώσει άμεση λύση , απλώς γίνονται προσπάθειες για να μη φύγουν και σε δεύτερη φάση θα πρέπει να έρθουν μετανάστες που θα διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας

Οι αγρότες τηρούν στάση αναμονής για "σαφείς απαντήσεις". Σε αντίθετη περίπτωση, σύντομα - όπως τονίζεται - θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις σε Γενικές Συνελεύσεις. που θα καθορίσουν τις εξελίξεις για το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας.          

 

Δείτε επίσης:

Λείπουν 17.000 εργάτες γης από την Κρήτη - Στις 80.000 το έλλειμμα σε όλη τη χώρα

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ