Στα Αστερούσια όρη τα χωριά ζωντανεύουν ξανά

Επαναλειτούργησε μετά από χρόνια το Νηπιαγωγείο Αχεντριά - Ένα ντοκουμέντο από τα εγκαίνια του σχολείου πριν από 60 χρόνια

Ένα χωριό στην κορυφή της οροσειράς των Αστερουσίων ζωντανεύει, αφού στην αυλή του παλιού σχολείου ακούστηκαν ξανά φωνές και γέλια από τους πρώτους μικρούς μαθητές του σχολείου που επαναλειτουργεί φέτος μετά από πάρα πολλά χρόνια. Πρόκειται για το χωριό «Αχεντριάς», όπου το πρώτο Δημοτικό Σχολείο ξεκίνησε να λειτουργεί πριν το 1900.

Το 1958 εγκαινιάστηκε το νέο σχολικό κτίριο για το οποίο ένιωθαν περήφανοι όλοι οι χωριανοί. Μάλιστα στα εγκαίνια του σχολείου (στις 25 Μαρτίου 1958) ανατέθηκε στον Εμμανουήλ Φιλιππάκη, έναν μορφωμένο νέο του χωριού (τελειόφοιτου Δημοτικού), να εκφωνήσει έναν πανηγυρικό λόγο για να εκφράσει την υπερηφάνεια όλων των χωριανών για αυτό το επίτευγμα.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο της προσφώνησης

Μια υπερηφάνεια απόλυτα δικαιολογημένη αφού τότε δεν υπήρχε δρόμος που να ενώνει το χωριό με τον κάμπο και έτσι όλα τα υλικά δόμησης τα ανέβασαν στο βουνό με τα γαϊδούρια, ενώ τα έπιπλα του σχολείου τα ανέβασαν με τα χέρια από ένα κακοτράχαλο μονοπάτι οι νέοι του χωριού. Όμως τότε στο χωριό υπήρχαν πολλοί νέοι αφού ήταν ένα πάρα πολύ ζωντανό χωριό! Τότε στο σχολείο φοιτούσαν περίπου 120 μαθητές. 
Στην πορεία του χρόνου το χωριό ερήμωσε, όπως συνέβη στα περισσότερα ορεινά χωριά της Κρήτης. Το σχολείο έκλεισε και έμεινε κλειστό για πολλά χρόνια αφημένο στη φορά του χρόνου. 

Όμως την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στην αυλή του σχολείου ακούστηκε ξανά «το  πρώτο κουδούνι» της έναρξης της σχολικής χρονιάς αφού οι πρώτοι μαθητές του σχολείου ήταν εκεί για τον αγιασμό στο Νηπιαγωγείο που επαναλειτούργησε μετά από πολλά χρόνια. Εκεί ήταν και ο κ. Φιλιππάκης (90 ετών πλέον) που ως ψάλτης πια έψαλε με συγκίνηση στον αγιασμό του σχολείου. Με συγκίνησε επίσης κράταγε στα χέρια του το κιτρινισμένο πια χαρτί όπου είχε γράψει την ομιλία του 62 χρόνια πριν και το οποίο είχε φυλάξει με ιερή ευλάβεια.  Στο σχολείο αυτό θα κάνει τα πρώτα της υπηρεσιακά βήματα η Νηπιαγωγός κ. Άλκηστις Βασιλάκου που για πρώτη φορά κλήθηκε να υπηρετήσει ως νηπιαγωγός. Μια νέα κοπέλα που ήρθε από το Ναύπλιο για να υπηρετήσει σε αυτό το ορεινό χωριό της Κρήτης.

Στον αγιασμό του Νηπιαγωγείου παρευρέθηκε για να στηρίξει ηθικά αλλά  και ουσιαστικά την επαναλειτουργία του, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης κ. Βρετουδάκη Ελένη, η οποία έχει την επιστημονική και παιδαγωγική ευθύνη σχεδόν όλων των Νηπιαγωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Παρευρέθηκε επίσης συμβολικά λόγω καταγωγής η Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης κ. Φιλιππάκη Αμαλία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ