Στα "κάγκελα" οι διανομείς - Μεγάλη συμμετοχή στις μοτοπορείες στην Κρήτη

Στα "κάγκελα" οι διανομείς - Μεγάλη συμμετοχή στις μοτοπορείες στην Κρήτη

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο

Στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν βγήκαν σήμερα διανομείς σε όλη την χώρα αλλά και στην Κρήτη, καθώς οι εργαζόμενοι, αντιδρούν μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την προσπάθεια γνωστής εταιρίας να αλλάξει την εργασιακή σχέση των delivey.

To γεγονός προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό να προκηρύσσει για σήμερα 4ωρη στάση εργασίας.

Φωτογραφία από instragram @georgestratigis

Στο Ηράκλειο διανομείς συμμετείχαν στην κινητοποίηση με συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Κρήτης για να διαμαρτυρηθούν  ενώ πραγματοποίησαν με μεγάλη συμμετοχή και μοτοπορεία στο κέντρο της πόλης στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και στα Χανιά αλλά και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε ανακοίνωσή το Σωματείο Διανομέων Ν.Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης» αναφέρει: 

Η συμμετοχή των εργαζομένων της e-food στην στάση εργασίας ήταν σχεδόν καθολική. Δεκάδες διανομείς συγκεντρώθηκαν στην Δημοτική Αγορά Χανίων και σχημάτισαν μοτοπορεία που κατευθύνθηκε στην έδρα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και κατόπιν στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους τόσο στον προϊστάμενο της Επιθεώρησης εργασίας , όσο και στον Αντιπεριφεριάρχη Χανίων.

Στην συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Διανομέων «Ιωσήφ Σαριδάκης»  Ν.Χανίων , οποίος στην ομιλία του σημείωσε:

« (…) Το εκβιαστικό μήνυμα που στάλθηκε από την εταιρεία e-food σε συναδέλφους ήταν πως θα πρέπει να γίνουν πλέον freelancer, αλλιώς η τρίμηνη σύμβαση τους δεν μπορεί να ανανεωθεί. Όλα αυτά που η εταιρεία υποσχέθηκε στις συνεντεύξεις ότι μετά το πέρας των τριών τρίμηνων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις μας θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου ήταν ψέματα. Μετά τον ντόρο που προκλήθηκε, από την συγκινητική στήριξη του κόσμου και την άμεση αντίδραση των εργαζομένων και των συνδικάτων μας, η εταιρεία άρχισε να ανασκευάζει. Με γενικόλογα και αοριστίες προσπαθεί να μας πείσει  πως όλο αυτό ήταν ένα επικοινωνιακό λάθος και πως όλα θα συνεχίσουν όπως πρίν.  Έχουμε γνώση όμως… Τα αιτήματά μας ως διανομείς της efood είναι η αλλαγή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, η κατάργηση του συστήματος αξιολόγησης (bonus batch)  που αποδείχτηκε κριτήριο για την απόλυση συναδέλφων καθώς και χώρο με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για τις ανάγκες των εργαζομένων.

Τα αιτήματα αυτά είναι αιτήματα όλου του κλάδου. Απαιτούμε Κλαδική ΣΣΕ, ένταξη για τους διανομείς στα ΒΑΕ και παύση της διανομής σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Όλα αυτά τα ζητάμε εγγράφως και όχι με αόριστες υποσχέσεις και sms.

                Το ίδιο το όνομα του σωματείου μας «Ιωσήφ Σαριδάκης» δείχνει ότι στον κλάδο μας και ειδικά στην Πόλη μας έχουμε θρηνήσει θύματα στον βωμό του κέρδους. Αυτήν την στιγμή που μιλάμε ένας συνάδελφός μας δίνει την μάχη του στο Νοσοκομείο Χανίων. Όλα αυτά τα ατυχήματα δεν θα τα ονομάσουμε τροχαία, αλλά εργατικά ατυχήματα. Τα ατελείωτα ωράρια, λόγω μεταφοράς του κόστους στον διανομέα , καθώς και η εντατικοποίηση είναι οι βασικές αιτίες για τα ατυχήματα στον δρόμο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας έχει ανασφάλιστους στο δρόμο . σε καμία εταιρεία βαφτίζοντας μας συνεργάτες να μας έχει ατέλειωτες ώρες στο δρόμο για ένα μεροκάματο.(…)

                Οι ισχυρισμοί της εταιρείας ότι όλα προέκυψαν από μία λάθος συνεννόηση και πως θα λύσει το θέμα μόνης της με τους εργαζόμενους, είναι ψέμα. Το ζήτημα προέκυψε πατώντας πάνω στον Νόμο Χατζηδάκη, πράγμα που τα σωματεία έχουν προειδοποιήσει από τον Ιούνη και πολύ νωρίτερα. (…) Σκοπός τους είναι οι είναι να μπορούν οι εταιρείες να χρησιμοποιούν τους διανομείς σαν εξωτερικούς συνεργάτες, ώστε να μετακυλήσουν το κόστος της διανομής στους εργαζόμενους, να έχει ο εργαζόμενος την ευθύνη για την ασφάλισή του, να απαλλαγούν μια και καλή οι μεγαλοεπιχειρηματίες από εισφορές και επιδόματα και να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Ο Υπουργός Εργασίας μόλις προχθές , για το συγκεκριμένο ζήτημα είπε πως αυτό γίνεται σε όλα τις χώρες της ΕΕ. Αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει ανάπτυξη είναι η ταφόπλακα των εργασιακών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αίμα. Προάγει τις ατομικές συμφωνίες και αφαιρεί συνδικαλιστικά δικαιώματα με στόχο έναν απομονωμένο εργάτη ευάλωτο και φτηνό.

Ζητάμε άμεσα την κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών Νόμων.

Η  σημερινή κινητοποίηση είναι μόνο η αρχή .τα σωματεία σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα μας θα κλιμακώσουν την μάχη με απεργιακή απάντηση άμεσα! καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να συσπειρωθούν στο σωματείο τους . όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη απέναντι στην εκμετάλλευση τόσων ετών είτε αυτή έρχεται από κάποια πολυεθνική εταιρία είτε από μικρότερες τοπικές επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι της efood στον Νομό Χανίων μετά την σημερινή επιτυχημένη κινητοποίηση , συντονίζουν τις ενέργειες τους με τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, μέχρις ότου η εταιρεία ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

 

 φωτογραφία από Eurokinissi φωτογραφία από Eurokinissi

 

Στο πλευρό των διανομέων και των εργαζόμενων στην εστίαση το Εργατικό Κέντρο

Να σημειωθεί, ότι το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπως έχει γράψει ήδη το cretalive, στηρίζει τις κινητοποιήσεις στις οποίες κατέρχονται οι εργαζόμενοι στην εστίαση και οι διανομείς, και σε ανακοίνωση του τονίζει πως " για ακόμα μία ακόμα φορά στέλνει μήνυμα στους διανομείς ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους και θα συνεχίσει την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 2 χρόνια για την ασφάλεια της σωματικής τους ακεραιότητας και την διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων".

 

 

κεντρική φωτογραφία από instragram @Giorgio Lazanakis

Δείτε επίσης

Μοτοπορεία από διανομείς στο κέντρο της Αθήνας

Στο πλευρό των διανομέων και των εργαζόμενων στην εστίαση το Εργατικό Κέντρο

 

Διαμαρτυρία στο Ηράκλειο - φωτογραφία από instragram @Giorgio Lazanakis

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ