Στα κρατητήρια ο διακινητής μεταναστών με κορωνοϊό και οι αστυνομικοί κινδυνεύουν!

Στα κρατητήρια ο διακινητής μεταναστών με κορωνοϊό και οι αστυνομικοί κινδυνεύουν!

Έκδηλη είναι η αγωνία των αστυνομικών του Α.Τ. Σητείας, όπου αποφασίστηκε να συνεχίσουν να κρατούνται οι δυο που κατηγορούνται ότι είχαν ρόλο διακινητών στην υπόθεση του ναυαγίου στα ανοιχτά της Κρήτης. Ο ένας έχει διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, ενώ ο συγκατηγορούμενός του αντιμετωπίζεται ως ύποπτο κρούσμα. Μετά τη χθεσινή απόφαση Εισαγγελέως και Ανακρίτριας για την προσωρινή τους κράτηση (Δείτε ΕΔΩ), αποφασίστηκε να παραμείνουν στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος, και εντός των ημερών θα αποφασιστεί το πού θα μεταφερθούν.

Η απόφαση αυτή έχει εγείρει πλήθος αντιδράσεων, με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου να επισημαίνει ότι για τις 5 τουλάχιστον μέρες που οι δύο θα μείνουν στα κρατητήρια του Α.Τ., οι αστυνομικοί που θα αναλάβουν τη φύλαξη και την κάλυψη των αναγκών τους θα πρέπει να έρχονται σε επαφή μαζί τους, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το γεγονός αυτό συνιστά κίνδυνο μετάδοσης του ιού στους αστυνομικούς και τις οικογένειές τους, ενώ σε περίπτωση που το εφιαλτικό αυτό σενάριο πάρει "σάρκα και οστά" η διάσταση που θα πάρει το θέμα θα είναι εκρηκτική, καθώς θα τεθούν σε καραντίνα όλοι οι αστυνομικοί του τμήματος Σητείας και όλόκληρη η περιοχή θα μείνει χωρίς αστυνόμευση!

Σε επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχ.Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., τον προϊστάμενου Επιτελείου Α.Ε.Α., το Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης, τους βουλευτές του νομού Λασιθίου, την ΠΟΑΣΥ και της Αστυνομικές Υπηρεσίες του Νομού Λασιθίου αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Την 20/09/2020 διαγνώστηκε θετικός στον COVID – 19 κρατούμενος ο οποίος μαζί με τον συγκατηγορούμενο του φυλάσσονται από την 16/09/2020 στα κρατητήρια του Α.Τ. Σητείας Λασιθίου. Στους ανωτέρω αποδίδονται οι κατηγορίες  για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Σήμερα (21/09/2020) ύστερα από απόφαση του Ανακριτή και Εισαγγελέα Λασιθίου κρίνονται προφυλακιστέοι και κανονικά θα έπρεπε να οδηγηθούν στο κατάστημα κράτησης Νεάπολης Λασιθίου, στο οποίο όμως δήλωσαν αδυναμία παραλαβής τους διότι δεν διαθέτουν κάποιο ειδικά διαμορφωμένο χώρο για κρατουμένους θετικοί στον COVID – 19. Επίσης κανένα άλλο κατάστημα κράτησης  σε ΟΛΗ την Κρήτη δεν έχει ορίσει μέχρι σήμερα τέτοιου είδους χώρους!!! Η μοναδική λύση που βρέθηκε είναι να μεταφερθούν σε χώρο του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού Αττικής.

Αυτό τι ακριβώς σημαίνει; Μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταγωγή τους, στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να παραμείνουν στα κρατητήρια του Α.Τ. Σητείας τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες. Μέχρι τότε οι συνάδελφοί μας οι οποίοι δεν έχουν τον κατάλληλο και πλήρη υγειονομικό εξοπλισμό, θα πρέπει να φροντίσουν την φύλαξή τους και να έρχονται σε επαφή μαζί τους, με σοβαρό κίνδυνο να μεταδοθεί σε εκείνους και στις οικογένειες τους ο Ιός. Ένα τέτοιο γεγονός θα έχει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς θα τεθούν σε καραντίνα όλοι οι Αστυνομικοί του Τμήματος και θα μείνει χωρίς Αστυνόμευση  ολόκληρη η περιοχή του Δήμου Σητείας. Επιπλέον αν η κατάσταση του κρατουμένου επιδεινωθεί και χρήζει μεταφοράς στο Νοσοκομείο πάλι οι συνάδελφοι μας θα εκτεθούν άμεσα στον κίνδυνο. Ακόμη, να σας γνωρίσουμε ότι τα κρατητήρια του Α.Τ. Σητείας βρίσκονται δίπλα ακριβώς από το γραφείο του Αξιωματικού Υπηρεσίας και της Γραμματείας τα οποία εξυπηρετούν καθημερινά δεκάδες πολίτες!

   Είναι δε, ακατανόητο γιατί έως και σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί τουλάχιστον ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος κράτησης κρατουμένων θετικοί στον COVID-19 σε ολόκληρη την Κρήτη! Θεωρούμε ότι οι αρμόδιοι του Υπουργείου έχουν προβεί σε παραλείψεις σε σχέση με άλλα Υπουργεία για αντίστοιχα θέματα.

  Απαιτούμε όπως βρεθεί άμεση λύση στο ανωτέρω πρόβλημα, τόσο για την υγεία των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους όσο και για την εμπόδιση εξάπλωσης του ιού στον Νομό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ