Στα όρια τους οι εργαζόμενοι στον τουρισμό - Kινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη

Στα όρια τους οι εργαζόμενοι στον τουρισμό - Kινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη

Ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης και προαναγγέλλουν νέες συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας

Πριν δέκα ημέρες, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό έλαβαν τα τελευταία χρήματα απ' το Ταμείο τους. Έκτοτε, η κάνουλα των εσόδων ... έκλεισε, αφού δεν υπάρχουν άλλοι πόροι, κι ενόσω όλες οι εκτιμήσεις στις τάξεις τους συγκλίνουν πως η επαναφορά στα πόστα τους θα γίνει στα μέσα Ιούνη! 
Αυτό δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, στον απόηχο της σημερινής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού και του Τουρισμού. 
"Βιώνουμε τραγικές καταστάσεις" είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στις δυσκολίες βιοπορισμού που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοί του. Η σημερινή κινητοποίηση είχε "όγκο και παλμό" υποστήριξε ο κ. Κοκολάκης, που προανήγγειλε και νέες συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας εάν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν:

-στήριξη για όλους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις έως την έναρξη της σεζόν

-έκπτωση ενοικίου, πάγωμα λογαριασμών ΔΕΚΟ

-απόσυρση του νομοσχεδίου "κατάργησης του οκταώρου"

να αποσυρθεί νομοσχέδιο κατάργησης οκταώρου

Το ψήφισμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων επιδόθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης και την Επιθεώρηση Εργασίας.

"Ψηλά" παραμένει και το αίτημα για μαζικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό, με πρόταγμα βεβαίως τον σεβασμό στις προσωπικές ελευθερίες του κάθε ανθρώπου, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κοκολάκης.

Ψήφισμα και στην αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης

Ρέθυμνο Ξενοδοχοϋπάλληλοι


Την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, επισκέφτηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και υπαλλήλων συναφών επαγγελμάτων Νομού Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν, καθώς ο κλάδος πλήττεται βάναυσα από την πανδημία του Κορωνοϊού. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Λιολάκης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ρεθύμνης, κ. Νίκος Μανουσάκης.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης όλων των  απασχολούμενων στον Τουρισμό καθώς λόγω της πανδημίας εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν κλειστές για μήνες τώρα με αποτέλεσμα καθημερινές απολύσεις εργαζομένων και την επιβίωσή τους αποκλειστικά από τα πενιχρά επιδόματα. Μεταξύ άλλων στο ψήφισμα που επέδωσε το Σωματείο αναφέρεται η  καθολική υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία, καταλύματα και επιχειρήσεις εστίασης, η ανάκληση όλων των απολύσεων και απαγόρευση αυτών για το επόμενο διάστημα, αναπλήρωση των μισθών στο 80% των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή, αν το μέτρο συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Η κα Λιονή δήλωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και τόνισε ότι ο πρώτος πυλώνας της ελληνικής αλλά και της τοπικής οικονομίας πρέπει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να ενισχυθεί άμεσα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα τον τελευταίο χρόνο  και βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και την οικονομική καταστροφή.

Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό στο Ηράκλειο

Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, παραβρέθηκε, σήμερα 20/4, ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπίας της ΤΕ Ηρακλείου του Κόμματος, στην κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό στο ΕΚ Ηρακλείου και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό για να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με μέτρα προστασίας της υγείας τους.
        Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους μικροεπαγγελματίες του κλάδου αφού η μεγάλη πλειοψηφία είναι στην απόλυτη φτώχεια και στα χρέη. Το ΚΚΕ έχει κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις εντός και εκτός βουλής για να μην μείνει κανείς εργαζόμενος χωρίς ουσιαστικό εισόδημα και για γενναία διαγραφή χρεών των μικροεπαγγελματιών.
        Στις 14 Μαΐου θα ανοίξει ο Τουρισμός με υγειονομικά πρωτόκολλα πολύ πιο πίσω από τα περσινά που και αυτά έγιναν με βάση τις ανάγκες των αεροπορικών εταιρειών, των μεγαλοξενοδόχων και των tours operators και οδήγησαν σε χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση ετοιμάζει το «νέο έγκλημα» με την κατάργηση του 8ωρου και την νομοθέτηση του 10ωρου το οποίο προσπαθεί να το καλύψει με χυδαία ψέματα. Οι επιπτώσεις στην υγεία και οι μόνιμες βλάβες στον οργανισμό που προκαλεί η 10ωρη εργασία για μήνες έχει διαπιστωθεί στον Τουρισμό και οι εργαζόμενοι έχουν πικρή πείρα.
Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με τον σχεδιασμό για κατάργηση του 8ωρου και πρέπει οι εργαζόμενοι με βροντερό παρόν να διατρανώσουν την καθολική απαίτηση τους στην κυβέρνηση, το κεφάλαιο και σε όποιον άλλο στηρίζει τις ανατροπές στα εργατικά δικαιώματα να μην τολμήσουν να το φέρουν στη Βουλή.»


Κινητοποίηση και στο Λασίθι

Λασίθι κινητοποίηση

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λασιθίου «Τάλως» σε ανακοίνωσή του "χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, σε όλη την Ελλάδα, που κινητοποιήθηκαν σήμερα, για να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας, για να φωνάξουν ΌΛΟΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ  , επαναπρόσληψη όλων στις επιχειρήσεις  -  με όλα τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με εφαρμογή των ΣΣΕ μας. Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά , ούτε ένα ευρώ μείωση μισθού, ούτε μια ώρα παραπάνω απλήρωτης εργασίας, για δουλειά με μέτρα προστασίας της υγείας μας. Μέτρα ασφάλειας της ζωής μας. Πρωτόκολλα που θα εφαρμόζονται κανονικά.   
Για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Στα πλαίσια της μέρας Πανελλαδικής Κινητοποίησης του κλάδου που αποφάσισε η Ομοσπονδία μας. Το Συνδικάτο μας , συμμετείχε στην συγκέντρωση - διαμαρτυρία που οργανώσανε τα σωματεία του κλάδου στο Νομό μας".

Στα Χανιά

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων σε ανακοίνωσή του επισήμανε για την κινητοποίηση:

"Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων χαιρετίζει τους συναδέλφους όλου του κλάδου που έδωσαν το παρών στην μαζική συγκέντρωση σήμερα 20/4 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων καθώς και τα Σωματεία Ιδ. Υπαλλήλων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Σωματείο Κατασκευών και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Τροφίμων και Ποτών το Σωματείο Διανομέων Ν. Χανίων   « Ιωσήφ Σαριδάκης », την Ε.Λ.Μ.Ε και το Σ.Ε.Π.Ε και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίωνπου στήριξαν την κινητοποίηση.Στην συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Ε.Μανωλικάκης και πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους  πρόεδρους των Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού Ε.Μπαμιάκη και Ι.Αποστολάκη. Η πορεία κατέληξε σε  παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας το πρωί της Τρίτης όπου και οι εκπρόσωποι των Σωματείων Επισιτισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων κατέθεσαν υπομνήματα  ζητώντας να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος των εποχικά εργαζομένων εντείνοντας του ελέγχους στους χώρους δουλειάς. 

Χανιά κινητοποίηση
Στην ομιλία της συγκέντρωσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού και μέλος της διοίκησης του ΕΚΧ, Ιωσήφ Αποστολάκης, μεταξύ άλλων επισήμανε : “ Είναι πλέον ορατό ότι μέσα από τους αγώνες που έχουμε δώσει όλο αυτό το διάστημα ,ότι οι εργαζόμενοι ενωμένοι έχουμε δώσει ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι δεν θα πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς την κρίση τους. Η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε όσα ζητούν οι εργαζόμενοι του κλάδου για να επιβιώσουν, δείχνει ξεκάθαρα το μέλλον που ετοιμάζουν για μας τους  εργαζομένους. Με καμία διασφάλιση της επαναπρόσληψης, με αβεβαιότητα για εφαρμογή ακόμη και αυτών των ανεπαρκών μέτρων που στήριξαν για ελάχιστο χρόνο το εισόδημά μας μέχρι σήμερα. Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση έχει σκοπό να οδηγήσει τα δικαιώματα μας 150 χρόνια πίσω. Οι αγώνες που έχουν δοθεί από τους εργαζόμενους και τα σωματεία σε όλη τη χώρα ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αλλά και τα δίκαια και σύγχρονα αιτήματα μας. Μπροστά σε όλα αυτά τα αιτήματα η  κυβέρνηση απαντά με μέτρα για την επιβολή 10ωρης δουλειάς, την αύξηση των υπερωριών, τη θεσμοθέτηση νέων εμποδίων στη συνδικαλιστική δράση.

Χανιά κινητοποίηση

Καλούμε σε Γενική Συνέλευση του Σωματείου Επισιτισμού την Τετάρτη 28/04 στις 6μ.μ. στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας ώστε να προετοιμάσουμε τον απεργιακό ξεσηκωμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς  στις 6 Μάη. Συμπορευόμενοι στο κάλεσμα για κοινή οργάνωση της πάλης που έχουν απευθύνει τα δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα που έχουν πάρει απόφαση κόντρα στην προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΣΕ που θέλει να «γιορτάσει» μαζί με την κυβέρνηση το ότι στέλνουν τα δικαιώματά μας 150 χρόνια πίσω.

Χανιά κινητοποίηση

Η 1η Μάη δεν είναι αργία για να αποφασίσει η κυβέρνηση πότε θα τιμήσει η εργατική τάξη τους νεκρούς και τους αγώνες της. Είναι απεργία και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζομένων. ”


Δείτε επίσης

Στο πλευρό των ξενοδοχοϋπαλλήλων Χ.Μαμουλάκης και Ν. Ηγουμενίδης

Στην απεργιακή κινητοποίηση εργαζόμενων στο ΕΚΗ ο Σωκράτης Βαρδάκης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ