Στα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας το Φοινικόδασος του Βάι

Newsroom
Newsroom

Ασύλληπτης ομορφιάς δάση στη χώρα μας

Υπέροχα σκηνικά μπορούμε να αντικρίσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ωστόσο, μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας κατέχουν τα δάση της, τα οποία διαθέτουν ασύλληπτη ομορφιά. Η χώρα μας, εξάλλου, αποτελείται κατά το ¼ της συνολικής έκτασής της από δάση, γι’ αυτό και βρίσκεται στην τέταρτη θέση των χωρών της Ευρώπης με δασικό πλούτο. Μία περιπλάνηση σε αυτά θα σας αναζωογονήσει, καθώς θα αντικρίσετε την πλούσια βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά και τη μοναδική πανίδα, ενώ θα ηχούν οι μελωδίες της φύσης.

 Βάλια Κάλντα

Ένα μνημείο πηγαίας ομορφιάς συναντά κανείς στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων και σε έκταση 68.990 στρεμμάτων, όπου εκτείνεται ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, σε μια ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς. Το ειδυλλιακό σκηνικό συντίθεται από γκρεμούς, βουνά, χειμάρρους και πυκνά δάση.

 Βάλια Κάλντα
 Βάλια Κάλντα

Αιωνόβια ρόμπολα και μαυρόπευκα, δάση κωνοφόρων και οξιάς και ποικιλία ενδημικών φυτών των Βαλκανίων και της Ελλάδας χαρακτηρίζουν τη δασική περιοχή, η οποία είναι πλούσια και σε πανίδα, καθώς φιλοξενεί πάνω από 80 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και αρπακτικών, και σπάνια θηλαστικά όπως η βίδρα, το ζαρκάδι και ο αγριόγατος.

Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου, Βοϊδομάτης

Η πηγαία ομορφιά και ποικιλομορφία της περιοχής την κατατάσσει στους θησαυρούς της Ελλάδας, τον οποίο καμία φωτογραφία δεν μπορεί να αποτυπώσει. Βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι της Ηπείρου, η συγκεκριμένη περιοχή έχει ανακηρυχθεί εθνικός δρυμός από το 1973 κι έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura 2000, με τις κατάφυτες πυκνές εκτάσεις της να αλληλοδιαδέχονται απότομους γκρεμούς. Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου περιλαμβάνει πολλά παρθένα και προστατευόμενα δάση με ποικιλίες δέντρων και φυτών όπως ιτιές, πλατάνια, οξιές και λεύκες, ενώ σε μεγαλύτερο υψόμετρο δρυς και βελανιδιές, αλλά και προστατευόμενα είδη ζώων.

Στην πανίδα του δρυμού περιλαμβάνονται 24 είδη θηλαστικών, πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση, όπως αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, λύγκες, κουνάβια, ενώ στην κατηγορία των πτηνών συναντάμε γύρω στα 133 είδη, μεταξύ των οποίων και διάφορα αρπακτικά όπως αετούς, γύπες και γεράκια. Σε όποιο μονοπάτι κι αν επιλέξετε να περπατήσετε, προκειμένου να θαυμάσετε την ατόφια φυσική ομορφιά, θα συναντήσετε μοναδικά θεάματα, με τα κλαριά των πλατάνων να απλώνονται πάνω σας και δίπλα να τρέχει ο Βοϊδομάτης, ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης.

Φοινικόδασος του Βάι

Στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, στον νομό Λασιθίου, δίπλα στη θάλασσα, στις κρητικές ακτές του Καρπάθιου πελάγους, 20 περίπου χιλιόμετρα από τη Σητεία, βρίσκεται το απαράμιλλης ομορφιάς Φοινικόδασος του Βάι, ένα ξεχωριστό δάσος που συνθέτει τροπικές εικόνες με τον ενδημικό κρητικό φοίνικα.

Το δάσος αποτελεί ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας από το 1973. Η ονομασία του οφείλεται στην τοπική διάλεκτο, όπου οι φοίνικες ονομάζονται βάγιες ή βάγια. Το θέαμα θα σας καταπλήξει, καθώς το δάσος αποτελεί μια όαση στην «έρημο» της ανατολικής Κρήτης και ένα κόσμημα γενικά για την Ελλάδα.

Λίμνη Σκρα, Δάσος Κιλκίς:

Η λίμνη και οι καταρράκτες πήραν το όνομά τους από το χωριό Σκρα που βρίσκεται στα βόρεια. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κιλκίς η φύση έχει μεγαλουργήσει, δημιουργώντας ένα καταπράσινο δάσος με καταρράκτες και μια μικρή γαλάζια λίμνη.

Το ονειρικό θέαμα απαρτίζεται από πολλά ρυάκια που προέρχονται από το όρος Πάικου, τα οποία καθώς ρέουν όλα μαζί καταλήγουν στους καταρράκτες του Σκρα. Εκεί, μέσα στο ειδυλλιακό δάσος, βρίσκεται και μια λίμνη με γαλαζοπράσινα νερά. Αυτό είναι το κάδρο που αντικρίζει ο επισκέπτης και τον κάνει να αισθάνεται το μεγαλείο της φύσης.

 

 

Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου, Βοϊδομάτης
Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου, Βοϊδομάτης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ