Στη Βουλή η ανάγκη αναβάθμισης των πέντε ανισόπεδων κόμβων του ΒΟΑΚ στην περιοχή του Ηρακλείου

Ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη και τη συνυπογραφή Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη

Στη Βουλή φέρνει την αναγκαιότητα αναβάθμισης των πέντε ανισόπεδων κόμβων του ΒΟΑΚ στην περιοχή του Ηρακλείου ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή και των Βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπ. Υποδομών & Μεταφορών.

«Οι πέντε μεγάλοι ανισόπεδοι κόμβοι στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου, Μεσαράς, Φοινικάς, Κνωσού, Κατσαμπά και Αεροδρομίου, εμφανίζουν πολλά προβλήματα σε επίπεδο κυκλοφοριακής ροής, συνδέσεων αλλά και ασφάλειας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Οι εν λόγω κόμβοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επαγγελματιών αλλά και για την πρόσβαση σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές περιοχές καθώς και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης». Η Κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλεται να καταλάβει τη σπουδαιότητά τους, τον κυκλοφοριακό φόρτο που εξυπηρετούν καθημερινά και να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της, που είναι να παράσχει στους πολίτες και τους επισκέπτες του Ηρακλείου ασφαλείς συνθήκες διέλευσης σε αυτά τα κομβικά σημεία».

 

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι ανισόπεδοι κόμβοι θα πρέπει να σχεδιάζονται και να διαμορφώνονται με τρόπο ώστε να εκπληρώνονται βασικές απαιτήσεις σχετικά με την κυκλοφοριακή ασφάλεια, την ποιότητα της κυκλοφορίας σε όλα τα επιμέρους τμήματα του κόμβου, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομία. Επίσης, σε περίπτωση υφιστάμενων κόμβων θα πρέπει να εξετάζεται η αναβάθμιση τους, ούτως ώστε να ικανοποιούνται οι ως άνω απαιτήσεις, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί. Επιπλέον, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των παρεμβάσεων αναβάθμισης δεν θα πρέπει να γίνεται αποσπασματικά, αλλά συνολικά και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, την υποχρέωση τήρησης των ευρωπαϊκών προδιαγραφών σε θέματα οδικής υποδομής και ασφάλειας και τη σημασία αναβάθμισης της στάθμης εξυπηρέτησης των υφιστάμενων ανισόπεδων κόμβων της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου, τόσο από πλευρά κυκλοφοριακής λειτουργικότητας, όσο και από πλευράς βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

1) Προτίθεστε να επανασχεδιάσετε και να αναβαθμίσετε τους υφιστάμενους πέντε ανισόπεδους κόμβους του ΒΟΑΚ, στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου, λαμβάνοντας υπόψη τις λειτουργικές δυσκολίες που έχουν προκύψει, επηρεάζοντας - ανάμεσα σε άλλα - και τον αστικό ιστό της πόλης;

 

2) Ποιες επιλογές από άποψη μορφής ανισόπεδων κόμβων, καθώς και επιμέρους διαμόρφωσής τους, εξετάζετε κατά περίπτωση;

 

3) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της αναβάθμισης των εν λόγω κόμβων και πώς αυτό συναρτάται από το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ευρύτερου έργου της αναβάθμισης του ΒΟΑΚ;

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ