Στη βουλή η απομάκρυνση στοιχείων αμιάντου από τις σεισμόπληκτες περιοχές

Newsroom
Newsroom

Ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Την άμεση απομάκρυνση αμιάντου από τις σεισμόπληκτους περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ζητούν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης με ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή στους συναρμόδιους υπουργούς.

Στην ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν τα εξής:

"Για τα πληγέντα κτίρια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου επισημαίνεται από μηχανικούς και το ΤΕΕ – ΤΑΚ ότι διαπιστώνεται έντονη η παρουσία αμιάντου σε στέγες και καπνοδόχους.  Άλλωστε, είναι γνωστό το πόσο εκτεταμένη ήταν η χρήση του αμιάντου τα παλαιότερα χρόνια γενικότερα στη χώρα. 

Αυτά τα αμιαντούχα στοιχεία είναι εκτεθειμένα εδώ και έναν χρόνο από τον σεισμό ανάμεσα στα ερείπια των κτιρίων, με τον κίνδυνο να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές στην υγεία πολλών κατοίκων που εισπνέουν τις ίνες αμιάντου που διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Προκαλώντας ένα ακόμη πρόβλημα, μέσα  στον κυκεώνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες χωρίς ουσιαστική κρατική στήριξη. 

  Σε αυτές τις περιπτώσεις,  είναι αδύνατη η απομάκρυνση των υλικών που κατέρρευσαν αν δεν ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλούς απομάκρυνσης και υγειονομικής ταφής του αμιάντου, που έχουν πολύ υψηλό κόστος και απαιτούν εξειδικευμένες υπηρεσίες. Ωστόσο, αυτό το πολύ υψηλό κόστος ασφαλούς απομάκρυνσης του αμιάντου δεν λαμβάνεται υπόψη στο τιμολόγιο της στεγαστικής συνδρομής. Τιμολόγιο,  που ούτως ή άλλως υπολογίζεται με κατασκευαστικές τιμές που δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές ιλιγγιώδεις ανατιμήσεις σε οικοδομικά υλικά και εργασίες κτλ. και καλύπτει μόνο ένα ποσοστό του πραγματικού κόστους επισκευής και ανακατασκευής των κτιρίων. 

Συνεπώς, με δεδομένη την απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο αμίαντος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για καρκινογενέσεις και σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο έχει απαγορευτεί η εμπορία και χρήση προϊόντων αμιάντου από τον Γενάρη του 2005, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να πάρουν άμεσα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την ασφαλή απομάκρυνση του αμίαντου από σεισμόπληκτες κατοικίες, επαγγελματικές στέγες και από εγκαταλελειμμένα κτίρια, για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων, των κατοίκων των σεισμόπληκτων περιοχών, οι οποίοι βρίσκονται δυνητικά σε κίνδυνο.

Δε θα είναι εφικτή η απομάκρυνση των αμιαντούχων υλικών,  αν δεν εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση η απομάκρυνση του αμιάντου με δική της ευθύνη ή με προκαταβολική αποζημίωση των πληγέντων στο ύψος της δαπάνης που απαιτείται για την  απομάκρυνση του αμίαντου, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά πρωτόκολλα. Για τα δημόσια κτίρια, η κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα την ευθύνη και το κόστος για την απομάκρυνση στοιχείων αμιάντου που ενδεχομένως εντοπίζονται. 

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

- Να υπάρξει απομάκρυνση του αμιάντου, με τήρηση όλων των κανόνων ασφαλούς απομάκρυνσης και τελικής διάθεσης από σεισμόπληκτες κατοικίες, επαγγελματικές στέγες και από εγκαταλελειμμένα κτίρια, είτε με ευθύνη της κυβέρνησης για συνολική απομάκρυνση είτε με ξεχωριστή για το θέμα προκαταβολική πλήρη αποζημίωση των πληγέντων στο ύψος της δαπάνης. 

- Για την απομάκρυνση, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση,  προϊόντων αμιάντου που ενδεχομένως εντοπίζονται σε δημόσια κτίρια".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ