Στη βουλή η υποστελέχωση της Παθολογικής Κλινικής στο Βενιζέλειο

Στη βουλή η υποστελέχωση της Παθολογικής Κλινικής στο Βενιζέλειο

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Στα σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης και οριακής λειτουργίας που καταγράφονται στη Β΄ Παθολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου αναφέρονται σε ερώτησή τους που κατέθεσαν στη βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Στο κείμενο της ερώτησής τους επισημαίνουν τα εξής:

"Σοβαρά προβλήματα λόγω μακροχρόνιας υποστελέχωσης αντιμετωπίζει το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, το δεύτερο μεγαλύτερο Νοσοκομείο του Ν. Ηρακλείου, το οποίο υποδέχεται καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς.

Ειδικότερα, η Β’ Παθολογική κλινική, μια κλινική με ιδιαίτερα αυξημένο όγκο εργασιών και απαιτήσεων, δεν έχει ενισχυθεί με προσωπικό εδώ και χρόνια, αφού μετά τη συνταξιοδότηση προ 6ετίας τεσσάρων διευθυντών παθολόγων, μόνο μία θέση έχει πληρωθεί. Ως εκ τούτου, η κλινική λειτουργεί με μόνο δύο μόνιμους γιατρούς, έναν επικουρικό, μια προσωρινά μετακινημένη επικουρική από το ΤΕΠ και τη μερική μετακίνηση μιας αγροτικής ιατρού, που η θητεία της έληξε στις 28/02/2020. Την ίδια στιγμή στην κλινική υπάγεται και το Ηπατολογικό ιατρείο, το οποίο παρακολουθεί εκατοντάδες ασθενείς, από όλη την Κρήτη αλλά και τα γύρω νησιά, με ενδεικτικό χρόνο αναμονής για ραντεβού τους 6-7 μήνες. 

Με δεδομένα τα παραπάνω είναι προφανές πως, παρά τη φιλότιμη προσπάθειά τους οι εργαζόμενοι, που εργάζονται στα όρια της εξάντλησης, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με επάρκεια και ασφάλεια στον αυξημένο όγκο δουλειάς και απαιτήσεων. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η κλινική αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για τον Μήνα Μάρτιο, με όποιες συνέπειες αυτό επιφέρει στην εφημεριακή κατάσταση και την ετοιμότητα των υπηρεσιών υγείας του νησιού της Κρήτης, ένα παραπάνω τώρα που τα μέτρα ετοιμότητας είναι αυξημένα λόγω κορονοϊού. 

Οι πρόχειρες λύσεις να καλυφθούν μια – δυο μεικτές εφημερίες με προσωπικό από άλλες κλινικές δεν άμβλυναν το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται μεγάλα ερωτηματικά για την ασφάλεια των νοσηλευθέντων. Ακόμη και οι δυο θέσεις παθολόγων που προκηρύχθηκαν πρόσφατα, αριθμός που είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες, στην καλύτερη περίπτωση θα αναλάβουν υπηρεσία τουλάχιστον ένα χρόνο μετά.

Η δραματική χρόνια κατάσταση στην Β΄ Παθολογική Κλινική του Βενιζέλειου, όπως και σε άλλες δομές της υγείας, αποδεικνύει στην πράξη τις συνέπειες της βαρβαρότητας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησής της, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, προς όφελος των κερδών των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό και σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και των εργαζόμενων του κλάδου, κατάσταση που οξύνεται ολοένα και περισσότερο δημιουργώντας έντονες ανησυχίες. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει:

  • Για την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού και την άμεση μονιμοποίηση όλων όσοι ήδη εργάζονται στο Νοσοκομείο με ελαστικές σχέσεις εργασίας. 
  • Για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την πλήρη κάλυψη των αναγκών, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής."

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ