Στη Βουλή οι συμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς

Στη Βουλή οι συμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, με θέμα την ανανέωση των συμβάσεων για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς Δ. Ρεθύμνου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα: "Να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς Δ. Ρεθύμνου" κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.

Η ερώτηση

Ενώ η κυβέρνηση πανελλαδικά έχει πάρει ανεπαρκή μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, ενώ καλύπτεται και αυτή τη χρονιά ένα μόλις μικρό μέρος των παιδιών των αντίστοιχων ηλικιών, ταυτόχρονα αφήνει -με συνυπεύθυνο το δήμο Ρεθύμνου και το Ν.Π.Δ.Δ.- μετέωρους τους εργαζόμενους για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» στο Ρέθυμνο και διαιωνίζει ένα γκρίζο τοπίο που αμφισβητεί ευθέως δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα, για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ρεθύμνου, δεν έχει τακτοποιηθεί το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, για το σχολικό έτος 2020 – 2021. Αποτέλεσμα στις δομές αυτές από 1η Σεπτεμβρίου το προσωπικό να εργάζεται χωρίς καν να έχει προσληφθεί, έχοντας συμπληρώσει ήδη σχεδόν ένα μήνα δουλειάς! Τα όποια νομικά προσκόμματα που επικαλείται το Ν.Π.Δ.Δ. και οι ισχυρισμοί για νέα νομοθετική ρύθμιση κλπ. αποτελούν άλλοθι για τη μη ανανέωση των συμβάσεων, που, βέβαια, έχει έρεισμα το απαράδεκτο καθεστώς των ελαστικά εργαζόμενων.

Ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες πανδημίας, που απαιτούνται επιπλέον μέτρα και προσωπικό, είναι τουλάχιστον προκλητικό, κυβέρνηση και δήμος να προχωράνε στην παραπέρα υποβάθμιση κοινωνικών δομών όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, χτυπώντας όχι μόνο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά αφήνοντας χωρίς προσλήψεις εργαζόμενους που για χρόνια με την εργασία τους κρατούν όρθιους τους παιδικούς σταθμούς.

Όλα αυτά οφείλονται στο ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γενίκευσαν τις ελαστικές μορφές εργασίας και στους παιδικούς σταθμούς, ανακυκλώνοντας την ανεργία και οδηγώντας σε εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία τους εργαζόμενους. Από τα παραπάνω, για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνονται τα ολέθρια αποτελέσματα όχι μόνο για τους εργαζόμενους των δομών, αλλά ταυτόχρονα για τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, από την υποβαθμισμένη, ευκαιριακή (όπως το ευρωενωσιακό πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής») και κατακερματισμένη προσχολική αγωγή, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών.

Ερωτάται ο υπουργός πως προτίθεται να ενεργήσει:

Για να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, που ήδη παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους παιδικούς σταθμούς Δ. Ρεθύμνου.

Για μαζικές μόνιμες προσλήψεις παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού, για την κάλυψη των σύγχρονων, συνεχώς διευρυμένων αναγκών.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ