Στη Βουλή οι ζημιές και τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πλατανιά

Στη Βουλή οι ζημιές και τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πλατανιά

Ερώτηση με θέμα: "Για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων και την αποκατάσταση των ζημιών του 2019, στο Δήμο Πλατανιά ΠΕ Χανίων"

Στο Δήμο Πλατανιά Χανίων, που το 2019 αντιμετώπισε μεγάλες καταστροφές, η ανυπαρξία ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων, όπως και στους άλλους δήμους  του νησιού, προκαλεί την αγωνία των κατοίκων, που εξακολουθούν να ζουν με το φόβο της επόμενης πλημμύρας. Επιπλέον, τα σημάδια από τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν το 2019 είναι ακόμα ορατά στην ευρύτερη περιοχή του δήμου, αφού  οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει είναι ελλιπείς και αποτελούν πρόχειρες αποκαταστάσεις.

Ενώ δημιουργούνται -από την κυβέρνηση, τον δήμο και την περιφέρεια- εντυπώσεις για ετοιμότητα, δεν έχει δρομολογηθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης - υποδομής για την αντιπλημμυρική προστασία. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι μολονότι το αίτημα χρηματοδότησης του Δήμου Πλατανιά για τα απαιτούμενα έργα αφορούσε τεχνικά δελτία ύψους 83.651.000 €, εγκρίθηκε πίστωση μόλις για  33.207.000€ και για 11.986.539€ στο ΠΔΕ, ενώ συμβασιοποιημένα είναι μόλις τα 8 με περίπου 8.5 εκ. €! Την ίδια στιγμή, σχεδόν 2 χρόνια μετά, σε φάση μελετών βρίσκεται το θέμα της αποκατάστασης της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, όπως και της κατασκευής νέας, σύγχρονης γέφυρας, που θα συνδέσει το νοτιοανατολικό τμήμα του δήμου Πλατανιά με το κύριο επαρχιακό δίκτυο Χανίων - Ομαλού.

 Επιπλέον, σε εκκρεμότητα παραμένει μέχρι και σήμερα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κατοίκους της περιοχής που  έχουν βιώσει το 2019 την καταστροφή των σπιτιών τους, των περιουσιών τους.  Ακόμη, για κατοικίες που υπέστησαν σοβαρές ζημιές δεν εγκρίθηκε αποζημίωση -έστω και αν χαρακτηρίστηκαν με κόκκινο ή κίτρινο - με το πρόσχημα ότι δεν αποτελούσαν πρώτη κατοικία.

Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει τη χρόνια ολιγωρία ΕΕ- κυβερνήσεων- περιφέρειας και δήμων σε μέτρα πρόληψης όσον αφορά τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Καταδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρική οργάνωση και προστασία των περιοχών που επλήγησαν, στα πλαίσια της πολιτικής που θεωρεί τα έργα υποδομής που προστατεύουν τη ζωή και την περιου-σία των λαϊκών νοικοκυριών «μη επιλέξιμα μέτρα – έργα», γιατί δεν εξυπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Δεν είναι φυσικό επακόλουθο, κάθε φορά που βρέχει να προκαλούνται αμέτρητες καταστροφές και επικίνδυνες καταστάσεις, ακόμη και για τη ζωή των κατοίκων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ  οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα  προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:

Την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και τη κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης του Δήμου Πλατανιά ΠΕ Χανίων και την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών του 2019.

Να δοθεί πλήρης αποζημίωση σε όλους τους  πληγέντες -χωρίς εξαιρέσεις- για τις ζημιές από τη θεομηνία του 2019, σε κατοικίες, οικοσκευές, μαγαζιά, μικροπωλητές, αγροτικά μηχανήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, ζωοτροφές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, στην πραγματική τους αξία.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ