Στη βουλή τα προβλήματα του ΚΕΔΑΣΥ Χανίων

Newsroom
Newsroom

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση για τα προβλήματα στέγης και στελέχωσης του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) Χανίων κατέθεσαν στη βουλή βουλευτές του ΚΚΕ. Στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνονται συγκεκριμένα τα εξής:

"Επανερχόμαστε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) των Χανίων, προβλήματα που τέθηκαν με συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ, όπως με την με αριθμ. 893 ερώτηση στις 22.10.2020, όσο και με την με αριθμ. 1067 στις 10/11/2021. 

Βέβαια, το γεγονός ότι τόσα χρόνια η κατάσταση στο ΚΕΔΑΣΥ Χανίων όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά εμφανίζονται πιο οξυμένα τα προβλήματα και οι επιπτώσεις που αυτά έχουν στο έργο του, υπονομεύοντας την καίρια, αναντικατάστατη λειτουργία που επιτελεί, είναι αποκαλυπτικό για τη διαχρονική επιλογή τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων,  σχετικά με την υποβάθμιση και απαξίωση των ΚΕΔΑΣΥ, όπως συνολικά της εκπαίδευσης (Γενικής και Ειδικής). 

Έτσι σήμερα, το 2023, το ΚΕΔΑΣΥ συνεχίζει να στεγάζεται σε κτίριο εντελώς ακατάλληλο, χωρίς πρόσβαση για ΑμΕΑ. Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει το έργο των ίδιων των εργαζομένων, που αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Για την ακρίβεια, επειδή ακριβώς δε χωράνε, οι μισοί δουλεύουν σε πρωινή βάρδια και οι άλλοι μισοί το απόγευμα. Οι δύο αίθουσες, που έχουν παραχωρηθεί για τη φιλοξενία του ΚΕΔΑΣΥ (στο Υγειονομικό και στα Δικαστήρια), αντικειμενικά δεν μπορούν να λύσουν το οξυμένο πρόβλημα, όταν, μάλιστα, σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζεται η  ασφαλής μετακίνηση των εργαζομένων, αλλά και η μετακίνηση των παιδιών γίνεται με την «ατομική ευθύνη» των οικογενειών τους. Σε αυτή την τραγική εικόνα του κτιρίου, έρχονται πλέον να προστεθούν οι σκαλωσιές για έργα που γίνονται στον όροφο του κτιρίου, που εντείνουν το ζήτημα της ασφάλειας για εργαζόμενους και επισκέπτες.  

Σε αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους, αξιοποιώντας κάθε δυνατό χώρο, τους διαδρόμους, την αυλή, την κουζίνα, γεγονός που όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν δυσκολεύει ακόμα και την τήρηση της προστασίας προσωπικών δεδομένων, που είναι αναγκαία για την εμπιστοσύνη και τους δεσμούς που χρειάζεται να χτίζονται με τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον του Υ.ΠΑΙ.Θ. – Περιφέρειας Κρήτης εξαντλείται στο ότι -κάτω από την πίεση που άσκησαν οι παρεμβάσεις των ίδιων των εργαζόμενων του ΚΕΔΑΣΥ, όπως και των εκλεγμένων του ΚΚΕ τόσο στην Περιφέρεια όσο και στη Βουλή-  προκηρύχθηκε ένας ακόμα διαγωνισμός (ο τρίτος κατά σειρά) για εξεύρεση νέου κτιρίου προς ενοικίαση που να πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές, ο οποίος βγήκε άγονος. Η κατάσταση αυτή συνιστά εμπαιγμό,  με δεδομένο ότι ιδιωτικό κτίριο  που να πληροί τις  προδιαγραφές για να νοικιαστεί ώστε να στεγάσει το ΚΕΔΑΣΥ ως γνωστόν είναι δυσεύρετο στα Χανιά, αν όχι ανύπαρκτο. 

Ταυτόχρονα, αποτελεί εμπαιγμό, σε σχέση με τις στεγαστικές ανάγκες,  η αλληλομετάθεση των ευθυνών μεταξύ κεντρικού και τοπικού κράτους, Κυβέρνησης- Περιφέρειας. Στα πλαίσια αυτά το  Υ.ΠΑΙ.Θ. αποποιείται της ευθύνης, όπως καταγράφεται στην απάντησή  του στην Ερώτηση του ΚΚΕ (1067/10-11-2021) ότι «ο ρόλος του Υ.ΠΑΙ.Θ. περιορίζεται στην εκπόνηση και έγκριση κτηριολογικών προγραμμάτων, κατόπιν σχετικού αιτήματος». Και ότι «κατόπιν έρευνας στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. διαπιστώθηκε ότι δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα περί εκπόνησης κτιριολογικού προγράμματος». 

Εκτός από τα τεράστια κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν, κρίσιμο ζήτημα είναι και αυτό της διαχρονικής υποστελέχωσης του ΚΕΔΑΣΥ, στο οποίο δουλεύουν μόλις 30 εργαζόμενοι, από τους οποίους μόνο οι 9 με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Οι υπόλοιποι, που κατά κύριο λόγο είναι εκπαιδευτικοί, εργάζονται με 9μηνες συμβάσεις, δηλαδή προσλαμβάνονται τον Σεπτέμβριο και απολύονται τον Ιούνιο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά και με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στους ίδιους τους μαθητές, αφού καθιστά αδύνατη τη σταθερή και με συνέχεια παρακολούθηση και υποστήριξη των παιδιών από την ομάδα που τους έχει αναλάβει.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία ο όγκος του αντικειμένου δουλειάς έχει αυξηθεί, εκφράζοντας και το σκληρό αποτύπωμα που άφησε στα παιδιά η απαράδεκτη κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τη φετινή σχολική χρονιά, οι αιτήσεις αξιολόγησης ξεπέρασαν τις 1.000. Όπως είναι φυσικό, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων, η λίστα αναμονής είναι τεράστια εξαιτίας της υποστελέχωσης και της απαράδεκτης κτιριακής κατάστασης του κέντρου. 

Επιπλέον, για άλλη μια φορά δεν υπάρχει παιδοψυχίατρος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ), του οποίου η ιατρική γνωμάτευση είναι αναγκαία για την αξιολόγηση και υποστήριξη μιας σειράς περιπτώσεων ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και αναγκών (πχ ΔΕΠΥ, αυτισμός). Αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται οι γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, στρεφόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη γνωμάτευση και να στηριχτούν τα παιδιά τους. 

Τέλος, η πορεία και εξέλιξη των παιδιών μετά τη διάγνωση εμποδίζονται από τις ελάχιστες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού που απαιτείται στα σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας στον νομό Χανίων αυτή τη στιγμή λείπουν 40 εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης, ενώ και όσα παιδιά στηρίζονται σε πολλές περιπτώσεις αυτό δε γίνεται επαρκώς, καθώς τείνει να γίνει κανόνας το φαινόμενο ένας εκπαιδευτικός να μοιράζεται σε 2 ή και περισσότερα παιδιά. 

Για όλα τα παραπάνω είναι διαχρονικές οι ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονται με βάση τις στρατηγικές επιλογές της Ε.Ε. και ΟΟΣΑ, που έχουν υπηρετήσει πιστά όλες οι αστικές κυβερνήσεις,  συνθέτοντας ένα εχθρικό για τις λαϊκές ανάγκες νομοθετικό πλαίσιο στη λογική κόστους-οφέλους, που μετατρέπει και τον ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για: 

- Να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες και να εκδοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση σύγχρονου ασφαλούς κτιρίου για τη στέγαση του ΚΕΔΑΣΥ Χανίων, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, σε οικόπεδο προς απαλλοτρίωση ή αγορά, χωρίς ΣΔΙΤ, ώστε να διενεργούνται απρόσκοπτα οι διεπιστημονικές αξιολογήσεις και να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες εργασιακές συνθήκες, - Να προχωρήσει, με κατεπείγουσες διαδικασίες, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, η στέγαση του ΚΕΔΑΣΥ Χανίων σε κατάλληλο δημόσιο κτίριο (πχ παλιό Ψυχιατρείο, Ψυγείο κτλ), με την απαιτούμενη επισκευή – ανακατασκευή – συντήρηση,  ώστε να πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές, μέχρι την ανέγερση νέου κτιρίου και αφού δεν υπάρχουν ιδιωτικά κτίρια προς ενοικίαση,

- Να προσληφθεί με μόνιμη και σταθερή εργασία το απαραίτητο προσωπικό όλων των αναγκαίων επιστημονικών ειδικοτήτων για την πλήρη στελέχωση του ΚΕΔΑΣΥ Χανίων και να καλυφτεί με τα αναγκαία επιστημονικά εργαλεία,

-Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί για την πλήρη στελέχωση των σχολείων με ειδικό επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί παιδαγωγοί),  και να καλυφθούν τα κενά παράλληλης στήριξης, ΕΒΠ και σχολικών νοσηλευτών,

-Να λυθεί το πρόβλημα για τις περιπτώσεις από όλο τον Νομό Χανίων για τις οποίες απαιτείται ιατρική γνωμάτευση (π.χ. ΔΕΠΥ, αυτισμός), με πρόσληψη παιδοψυχίατρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) και επαναφορά της ειδικότητας του παιδονευρολόγου στα ΚΕΔΑΣΥ".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ