Στην ... ελίτ των ψηφιακών πόλεων το Ηράκλειο!

Στην ... ελίτ των ψηφιακών πόλεων το Ηράκλειο!

Παρουσιάστηκε η ψηφιακή πλατφόρμα με τους αισθητήρες που "μετρούν" περιβαλλοντικά δεδομένα, δεδομένα ποιότητας νερού και παρακολουθούν το πάρκινγκ

Μεταξύ των 30 ισχυρότερων ψηφιακά πόλεων είναι το Ηράκλειο!

Πρόσφατα, η πόλη μας αξιολογήθηκε, ως προς την πορεία της ψηφιακής μετάβασης από την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Digital Cities Challenge. 

Σε μια πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία, το Ηράκλειο αξιολογήθηκε με 19,5 - με άριστα το 20  - και κατατάχθηκε στην κατηγορία των fellow cities της πρωτοβουλίας ...

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται η ψηφιακή πλατφόρμα με τους αισθητήρες που "μετρούν" περιβαλλοντικά δεδομένα, δεδομένα ποιότητας νερού και παρακολουθούν το πάρκινγκ σε σημεία που απαγορεύεται η στάθμευση.

Αναφορικά με το τελευταίο, η Δημοτική Αστυνομία ενημερώνεται σχετικά και παρεμβαίνει. 

Σε πρώτη φάση οι αισθητήρες μετρούν περιβαλλοντικά δεδομένα, δεδομένα ποιότητας νερού και παρακολουθούν το πάρκινγκ σε σημεία που απαγορεύεται η στάθμευση.

Ταυτόχρονα συλλέγονται δεδομένα οικονομικής φύσεως, δημογραφικά, κοινωνικά, πολεοδομικά κ.α δημιουργώντας ένα πίνακα ελέγχου της πόλης.

Η μεθοδολογία αυτή, σύμφωνα με τον τεχνικό υπεύθυνο του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ κ. Μανόλη Καλαιτζάκη, είναι μια πρωτοπόρα δράση που αναπτύσσεται από ώριμες ψηφιακά πόλεις του κόσμου.

"Μια έξυπνη πόλη πρέπει να είναι πάνω από όλα ανθρώπινη. Να σκέφτεται αυτόν που είναι αδύναμος", παρατήρησε ο αντιδήμαρχος, Πέτρος Ινιωτακης

Η ψηφιακή πλατφόρμα "Ηράκλειο, έξυπνη πόλη", υλοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με το ΙΤΕ. 

Πρόκειται για τη δημοτική ψηφιακή πλατφόρμα διαδικτύου των πραγμάτων ( IoT) που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με το Ινστιτούτο πληροφορικής του ΙΤΕ

 Η πλατφόρμα που παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Λότζια και όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Πέτρος Ινιωτάκης, έχει στόχο να αφενός να προβάλει την ταυτότητα «Ηράκλειο, έξυπνη πόλη» και αφετέρου να δημιουργεί δεδομένα τοπικού ενδιαφέροντος τα οποία θα παραχωρούνται χωρίς περιορισμό  στους ενδιαφερόμενους στη διεύθυνση smartcity.heraklion.gr

"Τα ηλεκτρονικά μέσα πάταξης της παράνομης στάθμευσης λειτουργούν προληπτικά και αποτρεπτικά", σημείωσε ο Μαρίνος Παττακός

Ο Π. Ινιωτάκης πρόσθεσε ότι είναι μια μεγάλη και διαχρονική επιτυχία που έχουμε χτίσει στο Ηράκλειο, ώστε να γίνει μία έξυπνη, ψηφιακή πόλη. «Αυτό δεν το κάνουν πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις», τόνισε. 

Το Ηράκλειο έχει προσκληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συναντηθεί με άλλες 40 πόλεις που κινούνται σε αντίστοιχο πλαίσιο.

Στην παρούσα φάση το Ηράκλειο βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο των πιο έξυπνων ψηφιακών πόλεων. 

Η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ είναι δύο πόλεις που πρωτοπορούν, αποτελώντας άριστα παραδείγματα. 

Ο στρατηγικός στόχος της αρμόδιας αντιδημαρχίας είναι να δημιουργήσει μια "πόλη που θα καθοδηγεί", όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτρος Ινιωτακης, προσθέτοντας πως "σταθερά και συντονισμένα χτίσαμε τις υποδομές μας, αξιοποιώντας τα στελέχη μας"

Διεμήνυσε επίσης ότι "δεν φοβόμαστε την αξιολόγηση", καταλήγοντας πώς "θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση". 

Ο κ. Κώστας Μοχιανακης, Διευθυντής Προγραμματισμού Δήμου Ηρακλείου τόνισε πως η στρατηγική που υπάρχει, φέρνει διαρκείς διακρίσεις. «Αυτή η πολιτική επιβραβεύει τις προσπάθειες που κάνουμε όλοι".

Για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της παράνομης στάθμευσης, ο κ. Παττακός εξέφρασε τη σιγουριά ότι "θα έχει θετικά αποτελέσματα"

Όπως είπε, "κερδίζουμε χρόνο και ικανοποίηση στη συνείδηση μας, απέναντι στην αποστολή που έχουμε προς όλους τους ανθρώπους".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ