Στην Εντατική η δημόσια δωρεάν υγεία στην Κρήτη

Newsroom
Newsroom

Κάλεσμα στον ηρακλειώτικό λαό για γενικό ξεσηκωμό

Σε πλήρη αναβρασμό βρίσκεται ο τομέας της δημόσιας υγείας στην Κρήτη με επίκεντρο την πρωτοφανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας η οποία πρόκειται να ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου από την είσοδο του Βενιζελείου νοσοκομείου και να καταλήξει στην πλατεία Ελευθερίας όπου θα επιδοθεί ψήφισμα στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ειδικότερα, η Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου προκηρύσσει πεντάωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 18/10/2023 από τις 10:00 π.μ. έως και τις 15:00 μ.μ. ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας από τις 11:00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ.

«Εκρηκτική» είναι κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία με φορείς και σωματεία να ξεσηκώνονται και να καλούν σε κινητοποίηση το λαό της Κρήτης, τα υγειονομικα σωματικά και τους θεσμικούς φορείς. Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου, οι οποίοι πλήττωνται άμεσα από την υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν υγείας και είναι πρωτοστάτες στην διοργάνωση της πορείας διαμαρτυρίας, οι Ενώσεις Εργαζομένων και Ιατρών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η Ένωση -Γονέων Μαθητών νομού Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου και η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Ηρακλείου συμμετέχουν επίσης δυναμικά στη πορεία.

«Μετά την κατάρρευση των νοσοκομείων στο Ρέθυμνο, την Ιεράπετρα και τη Σητεία, σειρά έχει το Βενιζέλειο το οποίο πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει χειρουργεία και τακτικά ιατρεία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν σε όλους τους τόνους ότι η κατάρρευση ενός νοσοκομείου θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα. «Τώρα ήρθε η σειρά του Βενιζελείου και έρχεται και η σειρά του ΠΑΓΝΗ» τονίζουν συγκεκριμένα.

Ιατροί, νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία τονίζουν τα φλέγοντα ζητήματα της υπερεφημέρευσης καθώς και των χιλιάδων ρεπό που τους οφείλονται. Σε αυτό το πλαίσιο καλούν την διοίκηση του νοσοκομείου, τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και του Υπουργείου Υγείας να προβούν σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω αποψίλωση ενός από τα πιο ιστορικά νοσοκομεία της Ελλάδος.

«Ζητάμε επαρκή στελέχωση και άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου» αναφέρει ο κ. Βαγγέλης Παπαδάκης, προέδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

«Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες με ασθενείς που θέλουν χειρουργηθούν και δεν μπορούν, αλλά και θέλουν να εξετασθούν στα τακτικά ιατρεία. Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των Αναισθησιολόγων και να δοθούν κίνητρα σε Γιατρούς και Νοσηλευτές ώστε να παραμείνουν στο σύστημα υγείας και συνεχίσουν να εργάζονται προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

«Η αποκατάστασή της εύρυθμης λειτουργίας του Βενιζελείου, όπως και των άλλων νοσοκομείων του Νησιού που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, δεν επιδέχεται αναβολής. Για το λόγο αυτό ζητώ την άμεση παρέμβαση σας ως καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Υγείας που είστε, αλλά και την παρέμβαση των αρμοδίων φορέων ιδιαίτερα για το θέμα της στελέχωσης του» αναφέρεται στη σχετική επιστολή του κ. Παπαδάκη προς τον Υπουργό Υγείας.

Επίσης αναφέρεται ότι είναι επιτακτική η ανάγκη η στελέχωση του Βενιζελείου με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και η ανάγκη να δοθούν οικονομικά κίνητρα προς τους γιατρούς και νοσηλευτές, για την βιωσιμότητα του ΕΣΥ και την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων της Κρήτης.

 

 

Δείτε επίσης:

Στους δρόμους οι Ηρακλειώτες για το Βενιζέλειο

Αναβρασμός για το Βενιζέλειο που καταρρέει: Ευρεία σύσκεψη στο ΕΚΗ

«Τρέμουμε μην αρρωστήσουμε»: Ξεσηκωμός για την "κατάρρευση" του Βενιζελείου

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ