Στην Καλαμαύκα ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου

Newsroom
Newsroom

Την Κυριακή 26 Μαρτίου

Ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου διοργανώνει αυτή την Κυριακή, 26 Μαρτίου κυκλική πεζοπορία στην περιοχή της Καλαμαύκας στην Ιεράπετρα.

Περιγραφή

Ξεκινάμε την πεζοπορία μας λίγο έξω από τον οικισμό της Καλαμαύκας σε υψόμετρο περίπου 545 μ. Ακολουθούμε χωματόδρομο για περίπου 550μ. και στη συνέχεια ανηφορικό μονοπάτι. Περνάμε μέσα από λιόφυτα και φθάνουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου σε υψόμετρο 700 μ., που απέχει περίπου 1.650 μ. από την αφετηρία μας.

Συνεχίζουμε την πορεία μας προς το ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού σε υψόμετρο 750 μ., στην κορυφή εντυπωσιακού βραχώδους λόφου. Η πρόσβαση γίνεται από ανηφορικό μονοπάτι κι από εκεί έχουμε θέα στην Ιεράπετρα και το Φράγμα Μπραμιανών.

Οι ναοί του Αγίου Γεωργίου και του Τιμίου Σταυρού είναι μεταβυζαντινοί, με πολύ αξιόλογες τοιχογραφίες.

Ακολουθώντας χωματόδρομο και κατά τμήματα τσιμεντοστρωμένο δρόμο φθάνουμε στην περιοχή που χαρακτηρίζεται ωςτα «μικρά Μετέωρα του Λασιθίου ή τα Μετέωρα της Κρήτης», όπου υπάρχουν εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί. Βρισκόμαστε ήδη 4 χλμ. από την αφετηρία μας σε υψόμετρο 850 μ.

Συνεχίζουμε μέσα από πευκοδάσος, ακολουθούμε κορυφογραμμή με εξαιρετική θέα τόσο στο βορρά στον κόλπο Μεραμβέλλου όσο και στο νότο, στην περιοχή της Ιεράπετρας.

Ακολουθώντας ανηφορικό μονοπάτι φθάνουμε στο ναό της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού Ανατολής, σε υψόμετρο 950 μ. Αυτό είναι και το υψηλότερο σημείο της πεζοπορίας μας. Στα πόδια μας η Ιεράπετρα και το Φράγμα Μπραμιανών. Εδώ θα γίνει και η μεγάλη μας στάση.

Ακολουθούμε κατηφορική πορεία μέχρι το σημείο της αφετηρίας μας. Στην αρχή η κατάβαση γίνεται μέσω απότομου πρανούς (εκτός μονοπατιού) ενώ ακολουθεί χωματόδρομος που μας οδηγεί στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο έξω από τον οικισμό της Καλαμαύκας, σε απόσταση 500 μ. περίπου από την αφετηρία μας.

Συνολικός χρόνος πορείας : 6 ώρες

Συνολικό μήκος πορείας :11,5 χλμ.

Επικεφαλής: Χαρούλα Φιλοξενίδη

Βαθμός δυσκολίας: Μπλε

Αναχώρηση:  ώρα 08.00, ΚΤΕΛ  Χανιώπορτας

Εκτιμώμενη ώρα επιστροφής: 19:00

Η χρήση μάσκας απαιτείται καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο λεωφορείο και στους χώρους συνάθροισης

Σε όλες τις μετακινήσεις  μας με το λεωφορείο το κόστος συμμετοχής παραμένει 10 ευρώ για τα μέλη. Φοιτητικό και μαθητικό 5 ευρώ. Τα νέα μέλη θα πληρώσουν επιπλέον 5 ευρώ για την ετήσια εγγραφή μέλους

Δηλώσεις συμμετοχής  καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ώρα 8-10μμ στο γραφείο του Ομίλου Αβέρωφ 25 (στοά) και  στο τηλέφωνο 2810-344588 και ηλεκτρονικά: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScZkTxId1WJz_7sBkwQIiqt1hPsLvks5P2KCfUEpNeB5H1M5g/viewform  

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ