Στήριξη στους εργαζόμενους των Υπηρεσιών Δόμησης

Newsroom
Newsroom

Από το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Στο πλευρό των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Δόμησης οι οποίοι κατέρχονται σε κινητοποιήσεις τάσσεται το παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Σε σχετική ανακοίνωση του σωματείου επισημαίνονται τα εξής:

"Εδώ και πολλά χρόνια, οι Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), όπως και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, βρίσκονται σε μία παρατεταμένη κατάσταση αποσύνθεσης. Οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, χωρίς νέες προσλήψεις κι εξοπλισμό ενώ, όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ΥΔΟΜ διαθέτει μόλις το 51% των Δήμων της χώρας. Στα παραπάνω έρχεται και η διαρκώς αυξανομένη μετάθεση ευθυνών από το κράτος σε ιδιώτες, όπως για παράδειγμα με τους ελεγκτές δόμησης και τους τεχνικούς ασφαλείας. 

Οι δημόσιες υπηρεσίες διαχρονικά και μεθοδικότατα αποψιλώνονται από προσωπικό και αρμοδιότητες με σκοπό η πλειονότητα των αναγκαίων μελετών και έργων να περνάει στους μεγαλοεργολάβους προσφέροντας τους κέρδη μέσω της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και της ελλιπούς ποιότητας στα έργα, που όλα τα παραπάνω συνεπάγονται. Το προσωπικό στις δημόσιες υπηρεσίες δεν επαρκεί για την αναγκαία επίβλεψη και έλεγχο των εργολάβων, ενώ ταυτόχρονα η νομοθεσία διαρκώς μεταβάλλεται σε κατεύθυνση μείωσης της δυνατότητας των υπηρεσιών να ελέγχουν τους αναδόχους των έργων και μετάκλησης ολοένα και περισσότερο της δημόσιας ευθύνης ατομικά στους επιβλέποντες μηχανικούς. Η κατάσταση αυτή έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο από το 2010 και μετά μέσω των μνημονιακών πολιτικών που επέβαλε η ΕΕΕ και ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις με σκοπό τη στήριξη και την κερδοφορία του κατασκευαστικού κεφαλαίου.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι ομοσπονδίες Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ. και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στις ΥΔΟΜ για:

  • Στελέχωση των Υπηρεσιών (Δόμησης, Τεχνικών και άλλων) μέσω μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας.
  • Αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων.
  • Κωδικοποίηση - απλοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας.
  • Νομική προστασία αλλά και υποστήριξη των υπηρεσιών.
  • Εξοπλισμό των υπηρεσιών με σύγχρονα μέσα για την ταχύτερη τους ανταπόκριση".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ