Στήριξη του ΕΣΥ, ζητούν οι υγειονομικοί της Κρήτης

Μόνιμη εργασία και χρηματοδότηση απαιτεί το υγειονομικό προσωπικό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης υγειονομικοί από όλο το νησί, ζητώντας από την κυβέρνηση και το Υπουργείου Υγείας έμπρακτη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

"Έχουν αφήσει τους υγειονομικούς και τα νοσοκομεία χωρίς στήριξη" τόνισαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποί τους. 

Κύρια αιτήματα των υγειονομικών είναι οι μόνιμες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος, η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και η παροχή μέσων ατομικής προστασίας 

"Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό. Η κοροϊδία θα απαντηθεί με μαζικούς αγώνες" δήλωσε ο  πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρυσαλης, προσθέτοντας πως "όλο το επιχειρησιακό σχέδιο για ανάπτυξη νέων ΜΕΘ βρίσκεται στον αέρα. Στο ΠΑΓΝΗ Κανένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας επιπλέον των τεσσάρων δεν έχει δημιουργεί. 12 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 4 covid υπάρχουν στο Πανεπιστημιακό. Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού είναι μεγάλη". 

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Γεωργόπουλος (Δείτε ΕΔΩ), ο κ. Βρύσαλης υπογράμμισε ότι "αυτό που συμβαίνει εντάσσεται στη λογική του λιγότερο κόστους και των διαφόρων τακτισμών. Είναι αδιανόητο στην κλινική covid να κάνουν εφημερίες γιατροί άσχετων ειδικοτήτων (με τους παθολόγους και τούς πνευμονολόγους). Κάνουν δερματολόγοι,  ενδοκρινολόγοι  και καρδιολόγοι οι οποίοι την επόμενη μέρα κάνουν εφημερίες στις δικές τους κλινικές. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα, την οποία κρύβει η κυβέρνηση με την επικοινωνιακή της πολιτική". 



Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των υγειονομικών ανέφεραν: 

Γρηγόρης Κοκοβάκης, μέλος ΔΣ ΠΟΕΔΗΝ: "Εν μέσω πανδημίας διαμαρτυρόμαστε για το αυτονόητο: Για υλικά που λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία και για θέσεις εργασίας. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για κενές οργανικές θέσεις! Στο ΠΑΓΝΗ και μόνο έχει 330 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικής υπηρεσίας. Σε όλη την Κρήτη, οι κενές θέσεις υπερβαίνουν τις 800.
Πραγματικά υπάρχει πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους. Στα χειρουργεία δεν βρίσκεται αυτή η ειδικότητα. Θα πρέπει το Υπουργείο να μεριμνήσει με κίνητρα για να έχει ειδικότητες που θα πλεονάζουν και όχι να είναι ελλειμματικές και να εξαιρούνται"

Γιώργος Γιωργιακάκης , πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Ρεθύμνης: "το 80%  με 90 % του προσωπικού είναι επικουρικοί και συμβασιούχοι. Τελειώνουν οι συμβάσεις και δεν έχουν ανανεωθεί ακόμη. Κάποιοι συνάδελφοι είναι επτά χρόνια στο νοσοκομείο και με την τελευταία προκήρυξη μένουν εκτός, τους πετούν έξω.  Το νοσοκομείο υπολειτουργεί.Δεν δίνεται επίσης εν μέσω πανδημίας να μην είμαστε στα βαρέα και ανθυγιεινά"

Βαρδής Γεωργακάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού νοσοκομείου  Χανίων: "πρέπει να σταματήσει αυτό το καθεστώς ομηρίας των συναδέλφων μας. Στόχος μας είναι η μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων. Από τον Οκτώβρη αρχίζουν να λήγουν συμβάσεις προσωπικού, νοσηλευτικού και διαφόρων ειδικοτήτων. Εφόσον μιλάμε για έξαρση της πανδημίας, όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας. Είμαστε πρώτοι στη μάχη και, αν είναι δυνατόν, δεν είμαστε στα βαρέα και ανθυγιεινά. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, ζητάμε το αυτονόητο.
Οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Το νοσοκομείο Χανίων αναγκάζεται και καλύπτει το νοσοκομείο Ρεθύμνου, το οποίο είναι έτοιμο να κλείσει! Ευελπιστούμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Ρέθυμνο και να μπορέσουμε κι εμείς να αφοσιωθούμε στο δικό μας νοσοκομείο. Δεν μπορούμε  να καλύπτουμε ταυτόχρονα δύο νομούς".

Δημήτρης Βλασάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Ιεράπετρας - Κέντρου Υγείας: "Το κράτος πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι τα χειροκροτήματα τελείωσαν. Θέλουμε αποδείξεις. Τα νοσοκομεία μας είναι υποστελεχωμένα. Τέλος του επόμενου μήνα και τέλος του χρόνου λήγουν πολλές συμβάσεις, αυτό σημαίνει ότι πολλά πόστα παραμένουν κενά. Ζητάμε την μονιμοποίηση εκείνων των εργαζομένων. Με την προηγούμενη προκήρυξη, την 2κ, έμεινε πολύς κόσμος εκτός"

Νίκος Κλώνος, πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Αγίου Νικολάου: "Το νοσοκομείο μας είναι από τα πλέον υποστελεχωμένα στην Ελλάδα. Οι μόνιμες θέσεις είναι περίπου στο 50%. Στηριζόμαστε, αποκλειστικά πλέον, στο επικουρικό προσωπικό. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους ορισμένα τμήματα ίσως σταματήσουν να λειτουργούν"

Η ομιλία του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρη Βρύσαλη:

Είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος της επιδημίας και το ΠΑΓΝΗ ν, όπως και οι υπόλοιπες δημόσιες μονάδες υγείας αδυνατούν ήδη να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας ασθενών με SARS-CoV-2.

Χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις προσωπικού, ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, ανεπαρκή υποστελεχωμένα κρεβάτια ΜΕΘ, χωρίς μηχανήματα μοριακού ελέγχου είναι η καθημερινή πραγματικότητα που διαψεύδει τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί «θωράκισης του ΕΣΥ».

Ήδη είναι προ της απόλυσης εκατοντάδες επικουρικοί νοσηλευτές διοικητικοί εργάτες εργαζόμενοι τεχνική υπηρεσια αποδείχτηκε η ειδική μοριοδότηση οδήγησε αρκετούς συναδέλφους επικουρικούς στην απολυση

Θυμίζουμε ότι, το διάστημα Μάρτιος – Μάιος, για να εξοικονομηθεί προσωπικό και κρεβάτια, εκτός από την αναστολή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, είχαν γίνει εκτεταμένες συμπτύξεις με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των περισσότερων κλινικών Εκτινασοντας τη λίστα χειρουργείων στη Κρήτη στις 10500 περιστατικά ,τις λίστες αναμονής για πόλους μήνες

Ουσιαστικά το ΠΑΓΝΗ κόντευε να μετατραπεί σε "νοσοκομείο της μιας νόσου", αφήνοντας εκτεθειμένους εκατοντάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις, ιδιαίτερα να λάβουμε υπόψη ότι είναι το ΠΑΓΝΗ καλύπτει περιστατικά από ολη τη νότια Ελλάδα

Ταυτόχρονα, παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, που δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία όλων των κλινικών και τμημάτων.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά αν απολυθούν οι 500 εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) που οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες.

 

Αντί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας στα σχολεία, στα λεωφορεία και τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, η κυβέρνηση αξιοποιεί την επιδημία για να «ξεφορτωθούν» όσα εργατικά δικαιώματα είχαν απομείνει και για να εξασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί».

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

να ενισχυθούν το ΠΑΓΝΗ και τα Κέντρα Υγείαςμε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες

► να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

► να επεκταθεί το ανθυγιεινό Επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες

► να εξοπλιστεί το ΠΑΓΝΗ με μηχάνημα μοριακού ελέγχου υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας και γίνεται προληπτικός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται και συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ