Στις κινητοποιήσεις για τον επισιτισμό και οι σπουδαστές των ΙΕΚ και ΕΠΑΣ Χανίων

Στις κινητοποιήσεις για τον επισιτισμό και οι σπουδαστές των ΙΕΚ και ΕΠΑΣ Χανίων

Συμμετέχουν στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για αύριο το απόγευμα στην πλατεία Αγοράς

Στην πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό συμμετέχουν και οι σπουδαστές των ΙΕΚ και των ΕΠΑΣ στα Χανιά. Η κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για τις 6:00 το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Αγοράς. Στη σχετική τους ανακοίνωση οι διαμαρτυρόμενοι σπουδαστές αναφέρουν:

"Ένα χρόνο τώρα μετά την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση όχι μόνο δε έχει πάρει κανένα ασφαλές μέτρο για την επαναλειτουργία των ΙΕΚ και ΕΠΑΣ αλλά προχωράει και σε περαιτέρω υποβάθμιση του πτυχίου των σχολών της ΕΠΑΣ από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 3 με υποχρεωτική συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ.

Παράλληλα η αναστολή της πρακτικής άσκησης έχει προκαλέσει εμπόδια στην εκπαιδευτική ροή με αποτέλεσμα πολλοί σπουδαστές να χρωστάνε τα χρήματα που βάζει ο ΟΑΕΔ.Η κυβέρνηση με αυτή την στάση αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως είναι μακριά από τις ανάγκες των σπουδαστών μειώνοντας μέσω τέτοιων συνθηκών τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%. Αντί να χρηματοδοτήσει τις σχολές με την εξασφάλιση ασφαλής υλικοτεχνική υποδομή, δωρεάν εξοπλισμό αλλά και πρόσληψη καθηγητών ώστε τα μαθήματα να γίνονται με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας χωρίς να στοιβάζονται οι σπουδαστές σε ένα τμήμα επιλέγει τα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση η οποία στερεί από τους φοιτητές την άμεση τριβή με το αντικείμενο αλλά και την έλλειψη της πρακτικής εφαρμογής. Σε μια περίοδο που η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα μεγαλώνουν η μαθητεία βρίσκεται στον αέρα με απώτερο σκοπό την δημιουργία ανειδίκευτων εργατών δίχως επαγγελματικά δικαιώματα και με χαμηλές μισθολογικές απαιτήσεις.

Με βάση όλα τα προηγούμενα το δεκαπενταμελές του τμήματος Μαγείρων της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ μαζί με σπουδαστές του ΙΕΚ Χανίων κατόπιν σύσκεψης αποφάσισαν να συσπειρωθούν και να παλέψουν από κοινού απέναντι στο τσάκισμα της εκπαίδευσης μέσα από την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που καλούν πανελλαδικά τα Σωματεία Επισιτισμού και Τουρισμού στις 9 Απρίλη στην πλ. Δημοτικής Αγοράς στις 6:00μ.μ. για την προάσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Απαιτούμε :

  • Να μην υποβαθμιστεί η αξία του πτυχίου μας από επίπεδο 4 (ν.3475/2006) σε επίπεδο 3 το οποίο θα δίνει μια απλή βεβαίωση σπουδών αντί πτυχίου.
  • Να ανοίξουν οι σχολές των ΙΕΚ και της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ με ασφάλεια και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (επιπλέον αίθουσες, τεστ COVID-19).
  • Να υπάρξει ενίσχυση των σπουδαστών που δεν εργάζονται και συνεπώς δεν έχουν κάποιο οικονομικό βοήθημα.
  • Να ενισχυθούν οικονομικά οι μαθητές του προγράμματος σίτισης-στέγασης του ΟΑΕΔ.
  • Να ενισχυθούν τα εργαστήρια με περισσότερο εργαστηριακό υλικό.
  • Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ