Στο Αρκαλοχώρι κλιμάκιο του ΚΚΕ

Περιοδεία κλιμακίου της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Περιοδεία πραγματοποίησε το Σάββατο 23/10 κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή, Πάνο Καραγιώργο, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, και Σούλα Φανιουδάκη, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου το οποίο στεγάζει 62 άστεγους σεισμόπληκτους από το Αρκαλοχώρι και γύρω χωριά, καθώς και την αγορά του Αρκαλοχωρίου.

Αποκαλυπτικές ήταν οι μαρτυρίες αστέγων σχετικά με τα εμπόδια των κρατικών αρχών στην παραχώρηση οικίσκων, όπως ηλικιωμένου ζευγαριού με αναπηρία και πολυμελούς οικογένειας που νοίκιαζε σπίτι, ζήτημα που έχει καταγγείλει το ΚΚΕ στη βουλή στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σχετικά με τη στέγαση των πληγέντων. Μεγάλα θύματα της απουσίας κρατικής μέριμνας, τα παιδιά των οικογενειών, από προσχολικής ηλικίας ως μαθητές, που προσπαθούν να ξεγνοιάσουν, όσο μπορούν, κάνοντας παιχνίδι ακόμα και με μανταλάκια ή να παρακολουθήσουν την τηλε-εκπαίδευση σε ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς τα απαραίτητα μέσα.

Στην περιοδεία στην αγορά, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συνομίλησε με πληγέντες αυτοαπασχολούμενους σχετικά με τα διαρκώς εμφανιζόμενα προβλήματα. Έντονη είναι η αγανάκτηση για την απουσία κρατικής στήριξης. Τα χρήματα για τις αποζημιώσεις, σε όσους έχουν μπει, είναι ψίχουλα, δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Ταυτόχρονα, δεν μπορούν να τα εκταμιεύσουν αν δεν βάλουν πρώτα το χέρι στη τσέπη για παράβολα, μηχανικούς κ.ά., ενώ σε σχέση με τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, καταγγέλλουν ότι υπάρχει «γραμμή» από το υπουργείο για «πρασίνισμα» κτηρίων, ενώ έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Καμία στήριξη δεν υπάρχει για τις άμεσες υποχρεώσεις, κανονικά πληρώνονται ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, τηλέφωνο κ.ά., παραμένει ο κίνδυνος διακοπών, η απειλή εξαίρεσης από διακανονισμούς κλπ.

Στη συζήτηση με κατοίκους και επαγγελματίες, ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία βαυκαλίζεται με τα μέτρα που πήρε, ενώ αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Υπογράμμισε τη σημασία, πέρα από την άμεση διεκδίκηση για μέτρα ανακούφισης και αποζημιώσεις στο 100% όλων των ζημιών, να σκεφτεί ο καθένας τη στρατηγική της «ανοικοδόμησης του Αρκαλοχωρίου» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, με την οποία ευθυγραμμίζονται ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, και προωθούν Περιφέρεια και δημοτικοί παράγοντες. Ανάπτυξη με επίκεντρο το αεροδρόμιο Καστελίου, τα συμφέροντα της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ ΑΕ-GMR Airports Ltd και αρπακτικών που έχουν «βάλει στο μάτι» φιλέτα της περιοχής, για ένα πιο αστικοποιημένο Αρκαλοχώρι, χωρίς περιφερειακούς οικισμούς, με μαζική αλλαγή χρήσης γης και οικονομικής δραστηριότητας, με άθλιες εργασιακές σχέσεις, σήμερα στο εργοτάξιο αύριο στην εμπορική ζώνη, με καταστροφή παραγωγικών δυνατοτήτων και σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στον λαό της περιοχής, ότι στήριξε τα αιτήματά του, για αξιοπρεπή προσωρινή στέγαση όλων των αστέγων σε οικίσκους στα χωριά τους, για 100% αποζημίωση όλων των καταστροφών κ.ά., με παρεμβάσεις σε ευρωβουλή, βουλή και περιφέρεια, πρωτοστατεί στην οργάνωση της λαϊκής πάλης σε αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε ότι ο λαός πρέπει να διεκδικήσει οργανωμένα την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών του, μα και να σκεφτεί τι του επιφυλάσσουν για την επόμενη μέρα, σχέδια για αυτόν χωρίς αυτόν, κι από την άλλη, τι ανάπτυξη πραγματικά έχει ανάγκη για να μείνει στον τόπο του.


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ