Στο επίκεντρο η Ψυχική Υγεία - Ποιους είδε, τι συζήτησε η Υφυπουργός Ζ. Ράπτη

Στο επίκεντρο η Ψυχική Υγεία - Ποιους είδε, τι συζήτησε η Υφυπουργός Ζ. Ράπτη

Πρότυπο Κέντρο για τον Αυτισμό και Κέντρο ημέρας για το Αλτσχάϊμερ προετοιμάζουν Περιφέρεια Κρήτης και Υπουργείο Υγείας 

Επαφές στο Ηράκλειο είχε η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Την επίσκεψη της στο νησί ξεκίνησε με συνάντηση με τη διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και συνεχίστηκε με συνάντηση με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργο Χαλκιαδάκη, παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη.

"Διαπίστωσα πόσο σωστά λειτουργούν οι δομές" τόνισε σε δηλώσεις της η κα. Ράπτη μετά την επίσκεψη της σε δομές ψυχικής υγειας του νοσοκομείου ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας Αλτσχάιμερ και Κέντρου Αυτισμού ώστε - όπως είπε - "να μπορέσουμε να έχουμε πρώιμη διάγνωση στα παιδιά, σε όλο το αυτιστικό φάσμα".

Η επίσκεψη στον 5χρονο και τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

Η Υφυπουργός Υγείας επισκέφθηκε τον 5χρονο που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ αλλά και τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο στον οποίο ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση και από τον οποίο - όπως είπε - πήρε την ευχή του. 
Αναφέρθηκε και στις κενές θέσεις σε προσωπικό 

Η πανδημία επιτείνει τα προβλήματα ψυχικής υγείας

Η κα. Ράπτη δεσμεύθηκε για "ενίσχυση της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας για επισκέψεις" καθώς "κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid μέλημα μας είναι να παράσχουμε συγκεκριμένες υπηρεσίες με τηλεδιάσκεψη".  Παράλληλα, η υφυπουργός επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας των νοσοκομείων με τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και τις δομές 
 

Λένα Μπορμπυδάκη - Ζωή Ράπτη

 

Πρότυπο Κέντρο για τον Αυτισμό και Κέντρο ημέρας για το Αλτσχάϊμερ προετοιμάζουν Περιφέρεια Κρήτης και Υπουργείο Υγείας 

Η κ. Ράπτη επισκέφθηκε επίσης τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, συνοδευόμενη από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. 
«Η Περιφέρεια Κρήτης θεωρεί υποχρέωσή της τη συνεργασία και τις συνέργειες για τις  ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής  Λάμπρου Βαμβακά και της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένας Μπορμπουδάκη. 
Στην ατζέντα βρέθηκαν τα θέματα της Ψυχικής Υγείας και της αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων. 

αρνα

Όπως δήλωσε η Υπουργός, πρώτιστο μέλημα όλων είναι να παρέχουμε υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους πολίτες ενώ σημείωσε πως θα υπάρξουν κι άλλες δράσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια για να στηριχθούν κατά την πανδημία οι πολίτες. Η κα Ράπτη αναφέρθηκε στη συνεργασία Υπουργείου Υγείας και Περιφέρειας Κρήτης με στόχο να δημιουργηθούν ένα πρότυπο κέντρο για τον αυτισμό κι ένα κέντρο ημέρας για Αλτσχάιμερ, έργα που θα χρημα-τοδοτηθούν από το πρόγραμμα της Περιφέρειας. 


«Εκείνο το οποίο έχουμε ξεκινήσει είναι η συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με την  Περιφέρεια Κρήτης για την δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου για τον αυτισμό, το οποίο 
πρόκειται να γίνει εντασσόμενο μέσα στο ΕΣΠΑ το επόμενο διάστημα. Σε συνεργασία  επίσης θα δημιουργήσουμε ένα κέντρο ημέρας για Αλτσχάϊμερ που αφορά πολλές οικογένειες και τους ανθρώπους μας», τόνισε η κα Ράπτη.  

Ο κ. Αρναουτάκης στις δηλώσεις του επεσήμανε πως «η Περιφέρεια Κρήτης θα υποστηρίξει τόσο τη δομή για το Αλτσχάϊμερ όσο και για τον αυτισμό». Ο Περιφερειάρχης Κρήτης εξή-γησε πως αυτό θα γίνει «μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία, από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, έτσι ώστε να είμαστε πανέτοιμοι την επόμενη προγραμματική περίοδο για να μπο-ρούν να λειτουργήσουν οι δομές αυτές».  Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμα ο Υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Δημήτρης Αγαπίου, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης και στελέχη του Υπουργείου. 

Συνάντηση στη Λότζια με τον Βασίλη Λαμπρινό


Ζωή Ράπτη Δήμος Ηρακλείου

 

Η Υφυπουργός βρέθηκε και στη Λότζια και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου ενημέρωσε την Υφυπουργό Υγείας για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την τήρηση των μέτρων του ΕΟΔΥ από τους δημότες προκειμένου να διατηρηθεί το επιδημιολογικό φορτίο σε χαμηλά επίπεδα στην πόλη του Ηρακλείου.  

Η κα Ράπτη από την πλευρά της επισήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας, εκφράζοντας την ικανοποίηση της για την θετική πορεία που καταγράφεται  μέχρι σήμερα στο Ηράκλειο σε σχέση με τα κρούσματα.

Στην συνάντηση στην οποία συμμετείχε και η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρένα Παπαδάκη ετέθη και το θέμα της δημιουργίας Κέντρου Ημέρας στο Δήμο Ηρακλείου για την φροντίδα ψυχιατρικών ασθενών, που λόγω νομοθετικού πλαισίου δεν έχει προχωρήσει.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπρομπουδάκη , ο Υποδιοικητής Δημήτρης Αγαπίου και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ. Βαγγέλης Καρκανάκης.

Ράπτη Λαμπρινός

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ