Στο εξώφυλλο του επιστημονικού περιοδικού Nature Energy ερευνητική καινοτομία του ΕΛΜΕΠΑ

Newsroom
Newsroom

Για το πρώτο στον κόσμο αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα με καινοτόμα πλαίσια γραφενίου -περοβσκίτη

Καινοτόμα ερευνητική μελέτη με τη συμμετοχή της ερευνητικής ομάδας του Καθ. Εμμ. Κυμάκη Nano@HMU του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου επιλέχθηκε στο εξώφυλλο του κορυφαίου επιστημονικού περιοδικού Nature Energy με δείκτη απήχησης (Impact factor) 67,439.

Περιγραφή: Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει μια ακόμη σημαντική επιτυχία της ερευνητικής ομάδας του καθ. Εμμ. Κυμάκη Nano@HMU  (Νανοϋλικών για Αναδυόμενες Διατάξεις) του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών. Στα πλαίσια του προγράμματος Graphene Flagship - μια συνεργατική προσπάθεια από Έλληνες και Ιταλούς επιστήμονες μόλις δημοσιεύθηκε  στο κορυφαίο περιοδικό στο κόσμο στον τομέα ενέργειας Nature Energy με δείκτη απήχησης (Impact factor) 67,439.

Η ερευνητική Ομάδα του ΕΛΜΕΠΑ μαζί με τους συνεργάτες της στα πλαίσια του τομέα Παραγωγής Ενέργειας του Graphene Flagship, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας του Καθ. Aldo Di Carlo του πανεπιστημίου Tor Vergata (Ιταλία) και της εταιρείας Bedimensional (Ιταλία) με επικεφαλής τον Δρ. Francesco Bonaccorso, κατασκεύασαν το πρώτο στον κόσμο αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα (Standalone Solar Farm) με χρήση τεχνολογίας γραφενίου-περοβσκίτη.

Αυτή η πολυεπίπεδη προσπάθεια έχει επίκεντρο τη χρήση δισδιάστατων (2D) υλικών όπως το γραφένιο αποδεικνύοντας ότι η ενσωμάτωσή τους σε διαφορετικά στρώματα των φωτοβολταϊκών πλαισίων έχει ευεργετικό ρόλο τόσο από την άποψη της απόδοσης μετατροπής ισχύος όσο και της διάρκειας ζωής των πλαισίων.

Η ομάδα του Nano@HMU διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, κ. Γιώργος Βισκαδούρος μαζί με τον Δρ. Κωνσταντίνο Ρογδάκη, αλλά και οι απόφοιτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές Ιωάννης Καλογεράκης και Εμμανουήλ Σπηλιαρώτης ήταν υπεύθυνοι για το σχεδιασμό του αυτόνομου φωτοβολταïκού συστήματος και την κατασκευή του ειδικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λογισμικού (μέσω αλγορίθμων) που απαιτούνται για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο αυτής της νέας φωτοβολταϊκής τεχνολογίας. Παράλληλα εκτέλεσαν συγκριτική μελέτη και αξιολόγηση με άλλες εμπορικές τεχνολογίες φωτοβολταϊκών δείχνοντας ότι τα καινοτόμα Φ/Β πλαίσια έχουν καλύτερη θερμική συμπεριφορά όσον αφορά την τάση λειτουργίας ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες καθ ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πάνω από 350 Φ/Β στοιχεία κατασκευάστηκαν και διασυνδέθηκαν υλοποιώντας 9 Φ/Β πλαίσια γραφενίου-περοβσκίτη (GRAphene-PErovskite, GRAPE) συνολικής επιφάνειας 4.5m2, τα οποία απέφεραν ισχύ 250W, παρόμοια με εκείνη ενός εμπορικού Φ/Β
πλαισίου πυριτίου με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος κατασκευής [<40 €/m2] . Το πρωτότυπο αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα εγκαταστάθηκε στο εργαστήριο “OpenAir Lab” του Nano@HMU στο ΕΛΜΕΠΑ (φωτογραφία εξωφύλλου) , ενώ η παρακολούθηση λειτουργίας του για περισσότερο από 12 μήνες επέτρεψε στους κρητικούς ερευνητές την εξαγωγή πολύτιμων πληροφορίων σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Με βάση αυτά τα πειραματικά αποτελέσματα, μελέτες  εκτίμησης κύκλου ζωής (life cycle assesment) παρήχθησαν αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη βιομηχανοποίηση της τεχνολογίας.

Το πρώτο στο κόσμο αυτόνομο ηλιακό πάρκο με χρήση Φ/Β πλαισίων γραφενίου-περοβσκίτη πέτυχε μια αξιοσημείωτη σταθερή παραγωγή ενέργειας διατηρώντας το 80% της αρχικής παραγόμενης ισχύος  για 5.832 ώρες (8 μήνες). Η σταθερότητα αυτή των Φ/Β πλαισίων GRAPE αποτελεί την καλύτερη απόδοση της τεχνολογίας περοβσκίτη παγκοσμίως λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές από την βιβλιογραφία.  

Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο του καινοτόμου συστήματος τοποθετούν την Κρήτη και την Ελλάδα σε ευνοϊκή θέση στον παγκόσμιο χάρτη σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη καινοτομιών για την παραγωγή νέων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών πλαισίων και η ερευνητική Ομάδα του Nano@HMU καλείται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο  στον συγκεκριμένο τομέα στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα η ανάπτυξη αριστείας και η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές που ενισχύονται από διάφορα εγχώρια και ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα φέρνει σήμερα το ΕΛΜΕΠΑ στο προσκήνιο των ενεργειακών εξελίξεων. Οι κύριοι βιομηχανικοί παίκτες της αγοράς των φωτοβολταϊκών πλαισίων νέας γενιάς από περοβσκίτη είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ και το ΕΛΜΕΠΑ μέσω των κρητικών ερευνητών διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς καθοδηγεί την έρευνα και τις ψηφιακές τεχνολογίες στην ανάπτυξη, παραγωγή και πιστοποίηση των καινοτόμων Φ/Β πλαισίων σε εξωτερικές συνθήκες στην Κρήτη σε πραγματικό χρόνο.

Η ερευνητική εργασία μπορεί να βρεθεί στον παρακάτω σύνδεσμο : https://lnkd.in/euTMKD3Z

Η εν λόγω εργασία επιλέχθηκε να αποτελέσει το θέμα του εξωφύλλου (φωτογραφία του Φ/Β πάρκου στις εγκαταστάσεις του ΕΛΜΕΠΑ) στο τεύχος στο οποίο δημοσιεύτηκε: https://www.nature.com/nenergy/volumes/7/issues/7 

Αναφορά: 

Sara Pescetelli, Antonio Agresti, George Viskadouros et al. "Integration of two-dimensional materials-based perovskite solar panels into a standalone solar farm." Nature Energy (2022). https://www.nature.com/articles/s41560-022-01035-4 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ