Στο Ηράκλειο το αρχείο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Newsroom
Newsroom

Φιλοδοξία είναι να αποτελέσει βάση για όσους θέλουν να εμβαθύνουν στο στοχασμό του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και ποιητή

Με στόχο να φέρει κοντύτερα στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ερευνητές, μελετητές αλλά και νέους αναγνώστες, το Παράρτημα Ελλάδος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, εγκαινίασε στο Ηράκλειο, γραφείο στο οποίο φιλοξενείται το αρχείο της ΔΕΦΚ, το οποίο φιλοδοξία είναι να αποτελέσει βάση για όσους θέλουν να εμβαθύνουν στο στοχασμό του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και ποιητή ή για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν το έργο του, ένα έργο που μένει πάντα επίκαιρο και συνδέεται διαχρονικά με τον άνθρωπο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ Κατερίνα Ζωγραφιστού, ανέφερε ότι η δημιουργία του γραφείου ήταν μια από τις στοχεύσεις που είχαν θέσει, όταν παρέλαβαν το αρχείο. Πραγματοποιήθηκε, όμως, τους τελευταίους μήνες.

«Ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ Γιώργος Στασινάκης έστειλε από την Γενεύη στο Ηράκλειο το αρχείο της Εταιρείας πριν ένα χρόνο. Έτσι, για τη φύλαξη, ψηφιοποίηση και στη συνέχεια αξιοποίησή του από την έρευνα, κρίθηκε απαραίτητη η αναζήτηση χώρου, ώστε να τοποθετηθεί εκεί, καθώς πρόκειται για ένα ογκώδες αρχείο σε χαρτί, φωτογραφίες, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό. Επί της ουσίας στο αρχείο αυτό περιέχεται η 35χρονη δράση της Διεθνούς Εταιρείας» ανέφερε η κ. Ζωγραφιστού, η οποία εξήγησε ότι το αρχείο αυτό ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία να ψηφιοποιηθεί προκειμένου να είναι προσβάσιμο σε ερευνητές.

«Περιλαμβάνει ομιλίες του Γιώργου Στασινάκη σε όλο τον κόσμο, καθώς και άλλων προσωπικοτήτων για το έργο του Ν. Καζαντζάκη, πολλοί από τους οποίους δεν είναι πλέον εν ζωή. Είναι μια μοναδική ευκαιρία με βάση αυτό το αρχειακό υλικό να κρατηθούν και να μην αλλοιωθούν στο χρόνο, προσεγγίσεις που έγιναν για το έργο του Καζαντζάκη από ανθρώπους που το μελέτησαν διεξοδικά και που μέσα από αυτές τις ομιλίες, για πολλές από τις οποίες υπάρχει και οπτικοακουστικό υλικό, όσοι ενδιαφέρονται, όσοι μελετούν και όσοι ερευνούν, θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως ένα πολύτιμο εργαλείο» είπε η κ. Ζωγραφιστού.

Ο χώρος του γραφείου, στην οδό Ζωγράφου 7, θα παραμένει ανοικτός κάθε Πέμπτη 18:00-21:00 και σε αυτόν το χώρο θα γίνονται οι Λέσχες Ανάγνωσης με τις ομάδες των μαθητών που λαμβάνουν μέρος στις δράσεις αυτές, αλλά και οι Λέσχες που γίνονται σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και οργανώσεις.

«Οι ομάδες ανάγνωσης δεν είναι πολυμελείς κατά συνέπεια μπορούμε να τις πραγματοποιούμε στο γραφείο μας. Βασική μας όμως προτεραιότητα είναι η οργάνωση αναγνωστικών ομάδων νέων ηλικιακά ατόμων. Οι νέοι αναγνώστες διαβάζουν ήδη τα έργα του Καζαντζάκη και συζητούν ελεύθερα τα θέματα που περιέχονται σε αυτά, με την βοήθεια ενός εισηγητή που αναλαμβάνει να παρουσιάσει το βιβλίο» είπε η πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ που χαρακτήρισε σπουδαία την δυνατότητα που δίνεται σε μαθητές, μαθήτριες και νέους να πλησιάσουν το έργο του Καζαντζάκη.

Η κ. Ζωγραφιστού επιπλέον ανέφερε ότι στο εξής από το γραφείο θα γίνεται η σύνδεση με τα μέλη της Εταιρείας από όλο τον κόσμο που παίρνουν μέρος στην Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωσης η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά δυο φορές τον χρόνο.

«Η χρονιά που διανύουμε είναι εξαιρετικά σημαντική και την έχουμε αφιερώσει σε εκδηλώσεις για τον μεγάλο συγγραφέα παντού στον κόσμο. Είναι τα 35 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας, τα 85 χρόνια από την πρώτη έκδοση της Οδύσσειας (1938) κι ακόμα κλείνουν 35 χρόνια εκδοτικής προσπάθειας της επιστημονικής μας επιθεώρησης, της "Κρητικής ματιάς" που τα δυο τελευταία τεύχη εκδόθηκαν με την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Ζωγραφιστού που συμπλήρωσε ότι υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, είναι ήδη σε εξέλιξη στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας και του εξωτερικού και μάλιστα με πολύ μεγάλη συμμετοχή, ο διαγωνισμός ζωγραφικής και λογοτεχνίας με θέμα από τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα, ενώ ετοιμάζονται συγχρόνως δυο συνέδρια. Ένα στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2023 και ένα δεύτερο στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο.

«Στο Παράρτημα Ελλάδα της ΔΕΦΝΚ προσπαθούμε να διατηρήσουμε άσβεστη αυτή τη φλόγα που μεταφέρει στους αναγνώστες μέσα από το έργο του ο μεγάλος μας στοχαστής. Για το λόγο αυτό φέτος έχουν προγραμματιστεί και θα οργανωθούν ομιλίες και ημερίδες σε πολλές πόλεις της χώρας, που το έργο του εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον» κατέληξε η κ. Ζωγραφιστού.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ