Λίνα Μενδώνη: "Προχωρά η καταγραφή των ζημιών στα μνημεία"

Λίνα Μενδώνη: "Προχωρά η καταγραφή των ζημιών στα μνημεία"

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού βρέθηκε και στις σεισμόπληκτες περιοχές

Στο Ηράκλειο βρέθηκε την Τετάρτη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η Υπουργός είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και συζήτησαν για τα μνημεία και τις εκκλησίες που έχουν υποστεί ζημιές. 

Δείτε τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού: 

 

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα οι δήμαρχοι των περιοχών που έχουν πληγεί από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου και την έντονη μετασεισμική ακολουθία αλλά και βουλευτές με τους παρεμβάσεις ζητούν την προστασία των μνημείων. 

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη:

 

Mendoni

 

Mendoni

Mendoni

Στις σεισμόπληκτες περιοχές η Λίνα Μενδώνη

Μετά τη σύσκεψη ακολούθησε επίσκεψη της Υπουργού και του Περιφερειάρχη στις σεισμόπληκτες περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων για την εξέταση των προβλημάτων στους ιερούς ναούς των περιοχών που έχουν πληγεί και τις δυνατότητες αποκατάστασης των εκκλησιών και των ζητημάτων που άπτο-νται του Υπουργείου Πολιτισμού. 

«Η βασική αιτία που ήθελα να έρθουμε σήμερα στην Κρήτη και να κάνουμε τη συνά-ντηση με τον Περιφερειάρχη ήταν για το πώς θα αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας τις τοπικές το θέμα των σεισμόπληκτων μνημείων. Νομίζω ότι πή-γε πολύ καλά η σύσκεψη. Ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού με δική μου απόφαση έχει προχωρήσει και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης στη χρηματοδότηση με 1,5 εκ. των Εφορειών Αρχαιοτήτων προκειμένου να προβεί στα άμεσα σωστικά μέ-τρα για να μην έχουμε επιβάρυνση των συγκεκριμένων μνημείων τα οποία έχουν καταγραφεί και με τον Περιφερειάρχη και εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κάναμε μία εκτενή συζήτηση που καταλήξαμε στο ότι θα συνεισφέρουν τα δύο ανώτατα επιστημονικά μας ιδρύματα τις υπηρεσίες του Υπουργείου είτε είναι οι κεντρικές διευθύνσεις είτε είναι οι εφορείες, στο να προχω-ρήσουν τα θέματα των καταγραφών και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν τα σεισμόπληκτα μνημεία», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού. 

Αναφορικά με τα μνημεία διευκρίνισε πως τα περισσότερα είναι εκκλησίες διότι είναι ιστάμενα μνημεία, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι δεν αντιμετώπισαν τέτοια προβλήμα-τα. «Τα προβλήματα από το σεισμό χτυπούν κυρίως τα ιστάμενα μνημεία επομένως τα περισσότερα είναι εκκλησίες». Σημείωσε πως το Υπουργείο έχει τον κατάλογο των μνημείων από την εφορεία αρχαιοτήτων Ηρακλείου από την πρώτη στιγμή και άνοιξε η συζήτηση για τα επόμενα βήματα, όπως εξήγησε η Υπουργός.

Επιμνημόσυνη Δέηση 

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία του Περι-φερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, από τον Μητροπολίτη Καστελίου, Αρκαλοχωρίου και Βιάννου Ανδρέα στα ερείπια του ναού του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι εκεί όπου έχασε τη ζωή του ο τεχνικός Ιάκωβος Τσαγκαράκης που εργαζόταν για τη στερέωση του ναού. 
 

 

 

 

 

Δείτε επίσης:

Άμεση λήψη μέτρων για τα μνημεία των σεισμόπληκτων περιοχών, ζητά ο Β. Κεγκέρογλου

Κανένα πρόβλημα στο Δικταίον Άντρον από τον σεισμό

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ