Στο «κόκκινο» η Π.Ε Λασιθίου - Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν

Στο «κόκκινο» η Π.Ε Λασιθίου - Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν

Για «άδικη» εξέλιξη για τις περιοχές της Σητείας, της Ιεράπετρας και του Οροπεδίου Λασιθίου κάνει λόγο ο Α. Ζερβός - Που θα γίνουν σήμερα έλεγχοι

Στο Επίπεδο Β - Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάσσονται από σήμερα στις 06.00 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες Λασιθίου αλλά και Χαλκιδικής και Ζακύνθου, που τέθηκαν σε καθεστώς αυστηρού lockdown.

Συγκεκριμένα μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και σε συνέχεια σχετικής εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα εξής επιπρόσθετα μέτρα:

- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00

- Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021

- Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια

- Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα

- Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.

-  Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

 

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα  επιπρόσθετα μέτρα ισχύουν και τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζονται σε όλη την Επικράτεια.

 

Στο "κόκκινο" η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου

Στο Επίπεδο Β'/Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, τέθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και οι περιορισμοί που προβλέπονται, ισχύουν από τις έξι το πρωί. Η εξέλιξη αυτή, προέκυψε λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες στον 'Αγιο Νικόλαο, όπου μέσα σε δέκα ημέρες εντοπίστηκαν 56 συνολικά κρούσματα. Τριάντα από αυτά, ήταν το τελευταίο τετραήμερο και τα 25 σχετίζονταν με τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε παιδικό σταθμό του Δήμου. Μάλιστα σε 20 από τα 25 κρούσματα διενεργείται έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιο από αυτά αφορά μεταλλαγμένο ιό.

«Άδικη για τις περιοχές της Σητείας, της Ιεράπετρας και του Οροπεδίου Λασιθίου» χαρακτήρισε την εξέλιξη ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, που συμπλήρωσε όμως, ότι η ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα με την δέουσα προσοχή, είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

«Αναγνωρίζω ότι στις άλλες περιοχές το πρόβλημα ίσως να μην ήταν τέτοιο που να επιβαλλόταν να ληφθούν τόσο σκληρά περιοριστικά μέτρα, ωστόσο είμαστε μια περιφερειακή ενότητα, οπότε όλοι μαζί θα πρέπει αυτό να το αντιμετωπίσουμε και να κάνουμε ότι μπορούμε για να τελειώσει γρήγορα» διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζερβός που συμπλήρωσε ότι αναμένουν οδηγίες από την Πολιτική Προστασίας ή τον ΕΟΔΥ, σε περίπτωση που η αυτοδιοίκηση, χρειάζεται να συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο.

 

Συνεχίζονται σήμερα οι μαζικοί έλεγχοι

Υπενθυμίζεται πως χθες στον Άγιο Νικόλαο ξεκίνησαν οι μαζικοί έλεγχοι ανίχνευσης για τον κορωνοϊό, με διαγνωστικά τεστ σε 150 παιδιά του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Αμμούδας, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα. Η διαδικασία ελέγχων συνεχίζεται σε μαθητές των 1ου Νηπιαγωγείου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου, όπου είχαν εντοπιστεί κρούσματα του ιού. Επιπλέον την Τρίτη έχουν προγραμματιστεί τα μαζικά rapid test στον πληθυσμό με τη μέθοδο του drive through.

Σημειώνεται πως την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 15 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κρήτη, εκ των οποίων κανένα στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου.

 

Φωτογραφία αρχείου eurokinissi

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ