Στο πλευρό των φοιτητών, ακόμα και από τα αστέρια: στη Μυρτώ Φαλαλάκη το 1ο βραβείο «Γ. Γραμματικάκης»

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Τι λένε στο Cretalive ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής και η πρώτη φοιτήτρια που λαμβάνει το βραβείο στη μνήμη του «αιώνιου πρύτανη».

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

Όταν ήταν μαθήτρια, στο μάθημα της Έκθεσης, έτυχε να εξεταστεί σε κείμενο του Γιώργου Γραμματικάκη. Χρόνια αργότερα, γίνεται η πρώτη φοιτήτρια, στην οποία απονέμεται το ομώνυμο βραβείο!
Η Μυρτώ Φαλαλάκη, από την Κομοτηνή, με ρίζες από την Κρήτη, είναι στο 3ο έτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου θα παραλάβει το βραβείο που θεσμοθετήθηκε στη μνήμη του «αιώνιου πρύτανη».


Το Τμήμα Φυσικής θεσμοθέτησε το ετήσιο Βραβείο «Γιώργος Γραμματικάκης» προς τιμήν του Γιώργου Γραμματικάκη (1939-2023), ομότιμου καθηγητή του Τμήματος και πρώην πρύτανη του Ιδρύματος.
Η αγάπη του Γιώργου Γραμματικάκη για την αστρονομία και το έργο του για την εκλαΐκευση της επιστήμης, ειδικά μέσα από τα βιβλία του, είναι γνωστή στο πανελλήνιο. Το Τμήμα Φυσικής, με σύμφωνη γνώμη της οικογένειας Γραμματικάκη, αποφάσισε τη θέσπιση αυτού του τακτικού ετήσιου βραβείου  ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη και η προσφορά του Γιώργου Γραμματικάκη στις επόμενες γενιές των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το βραβείο το θα απονέμεται στην/στον καλύτερη/-ο φοιτήτρια/φοιτητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές της/του επιδόσεις  ειδικά σε θέματα αστρονομίας, μετά την ολοκλήρωση του 2ου ή 3ου έτους σπουδών. Το βραβείο συνοδεύεται από αναμνηστικό δίπλωμα καθώς και χρηματικό έπαθλο 1000 Ευρώ, και απονέμεται κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας Νοεμβρίου του αντίστοιχου έτους.
Για το έτος 2023 το πρώτο βραβείο «Γιώργος Γραμματικάκης» απονέμεται στην κ. Μυρτώ Φαλαλάκη, φοιτήτρια 3ου έτους του Τμήματος Φυσικής. 
Η κ. Φαλαλάκη, έχει μέσο όρο βαθμολογίας 9.63 και εργάζεται ήδη ερευνητικά πάνω σε θέματα κοσμολογίας καθώς  και με τη μελέτη του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Αστεροσκοπείο Σκίνακα. 
Η απονομή του βραβείου «Γιώργος Γραμματικάκης»  2023 θα γίνει από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Γεώργιο Κοντάκη, κατά διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των πτυχιούχων του Τμήματος Φυσικής, η οποία θα λάβει χώρα την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, στις 11π.μ.  στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδης». 
Σύντομη αναφορά στην προσφορά στην προσωπικότητα του Γιώργου Γραμματικάκη και την προσφορά του τόσο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και τη χώρα μας θα γίνει από τον πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, καθηγητή Ανδρέα Ζέζα.

Ζέζας
«Ο Γιώργος Γραμματικάκης υπήρξε από τους σημαντικότερους επιστήμονες που εκλαΐκευσαν την επιστήμη και την έφεραν κοντά στο ευρύ κοινό», αναφέρει στο Cretalive ο πρόεδρος του Τμήματος.
Επιθυμία της οικογένειάς του ήταν να τιμήσει τη μνήμη του μέσα από το βραβείο που θεσμοθέτησε το Τμήμα, έτσι η προσφορά του θα αναγνωρίζεται και από τις επόμενες γενιές, φοιτητών και καθηγητών.
Το Τμήμα θα επιλέγει κάθε φορά έναν υποσχόμενο φοιτητή που τρέφει αγάπη για την αστροφυσική, τον τομέα που και ο ίδιος υπηρέτησε με τόση αφοσίωση. Έτσι, διατηρείται ζωντανή η μνήμη του και παράλληλα επιβραβεύονται φοιτητές για να συνεχίσουν το έργο τους.
Ο κ. Ζέζας, αστροφυσικός και ο ίδιος, αναφέρει πως «η αστροφυσική έχει μια μαγεία για τον κόσμο. Οι περισσότεροι φοιτητές που έρχονται στο Τμήμα Φυσικής θέλουν να ασχοληθούν με την αστροφυσική. Είναι η μαγεία του ουρανού, το μυστήριο του τι υπάρχει στο διάστημα».
Πολλοί είναι οι μαθητές που θέλουν να ανακαλύψουν ενδιαφέροντα φαινόμενα που δεν τα συναντάμε στη Γη.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του Τμήματος, όταν ήταν μικρός, είχε διαβάσει την "Κόμη της Βερενίκης" και εντυπωσιάστηκε, είναι ένα βιβλίο που ανοίγει νέους ορίζοντες για έναν μαθητή.
Η Μυρτώ Φαλαλάκη αναφέρει πως όνειρό της είναι να υπηρετήσει τον τομέα της αστροφυσικής και μετά από χρόνια να διδάξει κι εκείνη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ή σε άλλο Τμήμα Φυσικής στη χώρα μας. Αν αισθανθεί πως είναι ανάγκη να βγει εκτός συνόρων, θα το κάνει, όμως, θα ήθελε να ριζώσει στην Ελλάδα για να επιστρέψει ό,τι λάβει από το εξωτερικό.

Φαλαλάκη
Θαυμάζει τους καθηγητές του Τμήματός της και τονίζει πως στην Κρήτη διδάσκουν κορυφαία ονόματα, γνωστά σε όλο τον κόσμο, επιστήμονες που αποτελούν παράδειγμα ακόμα και ως άνθρωποι, όπως οι Νίκος Κυλάφης, Λευτέρης Οικονόμου και Στέφανος Τραχανάς.
Όπως λέει, στην Κρήτη υπάρχει μία δυνατή ομάδα αστροφυσικής και η ίδια έχει ήδη εργαστεί σε ερευνητικά projects δίπλα στους Βασιλική Παυλίδου και Κωνσταντίνο Τάσση, όπου συνεργάζονται στο πείραμα Pasiphae.
Τον Γ. Γραμματικάκη δεν είχε την τύχη να τον γνωρίσει προσωπικά, γνώριζε το έργο, τα βιβλία του ενώ είχε κληθεί να εξεταστεί και σε κείμενό του στο μάθημα της Έκθεσης, όταν ακόμα ήταν μαθήτρια.
Τονίζει πως η διάκρισή της αποτελεί τιμή για την ίδια ενώ χαρακτηρίζει συγκινητική την κίνηση της οικογένειας του Γ. Γραμματικάκη.

Δείτε επίσης:

Η επιθυμία της οικογένειας του Γ. Γραμματικάκη και το βραβείο σε φοιτητή του Φυσικού
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ