Στον "αέρα" η δίχρονη προσχολική - Στα "κάγκελα" οι γονείς

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Στον "αέρα" η δίχρονη προσχολική - Στα "κάγκελα" οι γονείς

Βρέθηκαν αίθουσες, λείπει ο εξοπλισμός - "Πολύ δύσκολο να ξεκινήσουμε" δηλώνει στο Cretalive o Μ. Μπελαδάκης

Του Αντώνη Παντινάκη 

 

Αίθουσες βρίσκονται, επάρκεια προσωπικού υπάρχει, όμως στερούμαστε εξοπλισμού και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για την εφαρμογή (;) της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Ηράκλειο. Λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, πριν ακουστεί το πρώτο κουδούνι, στην ηχητική ατμόσφαιρα κυριαρχούν σειρήνες... αγωνίας από πάρα πολλούς γονείς, που δεν αγνοούν ποια θα είναι η στεγαστική... τύχη των παιδιών τους! Το Cretalive δέχεται καθημερινά δεκάδες σχετικά μηνύματα.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Μανώλης Μπελαδάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, συζητώντας το θέμα και θέτοντας επί τάπητος τα υπάρχοντα δεδομένα.

Σύμφωνα με αυτά, έχουν εξασφαλιστεί 11 αίθουσες που θα φιλοξενήσουν προσωρινά μαθητές πριν την οριστική μετεγκατάστασή τους στους οικίσκους που περιμένει η δημοτική αρχή.

Επιπλέον, όπως μετέδωσε και το Livetalks, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας έχει εξασφαλίσει 16 αίθουσες, απ' τις οποίες λείπει ο κατάλληλος εξοπλισμός.

"Υπάρχει ανησυχία εάν θα μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε σε δύο τρεις μέρες που θα πρέπει να ανοίξουμε. Έτσι όπως καταγράφεται η πραγματικότητα, κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολο" παραδέχθηκε με δηλώσεις του στο Cretalive ο κ. Μπελαδάκης.

"Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά τη δική μας" πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως "εμείς ως Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας έχουμε την ευθύνη να στελεχώσουμε τα νηπιαγωγεία, δεν έχουμε την ευθύνη να βρούμε χώρους, να χτίσουμε κτήρια ή να δημιουργήσουμε υποδομές".

μπελαδακης

Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου παραδέχθηκε επίσης πως "δυστυχώς κάποια πράγματα θα έπρεπε να έχουν γίνει από τον Ιούνιο", ενώ δήλωσε απόλυτα έτοιμος ως προς την στελέχωση με εκπαιδευτικό δυναμικό.

"Υπάρχει μία ανησυχία από την πλευρά των γονέων, δεν έχουν την δυνατότητα να στέλνουν σε κάποια άλλη περιοχή τα παιδιά τους. Πρέπει να εξασφαλιστεί η μεταφορά αυτών των παιδιών, κάτι που δεν έχει δρομολογηθεί επίσης" συμπλήρωσε ο κ. Μπελαδάκης.

"Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη" πρόσθεσε, τονίζοντας πως το σύνολο των μαθητών, περί τους 500, θα πρέπει να το διαχειριστούμε ενιαία: δηλαδή, δεν μπορούμε να πούμε, στα μισά παιδιά να πάνε στις έτοιμες που έχουν εξασφαλιστεί και είναι εξοπλισμένες και τα υπόλοιπα να τα αφήσουμε να περιμένουν.

"Είναι πολύ περιορισμένος ο χρόνος. Οι γονείς αγωνιούν. Είμαστε στο "και πέντε". Έπρεπε ήδη να γνωρίζει καθένας που θα πάει το παιδί του" σχολίασε ο κ. Μπελαδάκης.

"Η όποια διαχείριση των μαθητών, για να πούμε που μπορεί να πάει ο καθένας είναι και συνάρτηση εάν υπάρχει αίθουσα και πού υπάρχει: Για παράδειγμα το να πεις σε έναν γονιό που μένει στον Μασταμπά ότι το παιδί του θα πάει στην περιοχή του Γοργολαΐνι" εξήγησε ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

"Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, ίσως από τον Ιούνιο θα έπρεπε να έχουν γίνει οι παραγγελίες, να έχουν οριστικοποιηθεί οι αίθουσες, να έχουν γίνει μία σειρά από πράγματα. Η πολιτική ηγεσία έχει τη βούληση να ανοίξει την προσχολική αγωγή, αλλά υπάρχουν προθεσμίες που είναι αμείλικτες και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς." υπογράμμισε ο ίδιος."Όταν γίνονται διαγωνισμοί υπάρχουν και κάποιες χρονοβόρες διαδικασίες" αντέτεινε ακόμη . "Δεν μπορείς να παρακάμψεις κάποιες προθεσμίες, γιατί αυτό θέτει θέμα εγκυρότητας στη διαδικασία. Όλα σύρθηκαν σε τέτοιο βαθμό προς τα πίσω που δημιουργούν ένα θέμα αυτή τη στιγμή, για να μπορέσουμε να ξέρουμε το πού θα πάει κάθε παιδί".

"Πού θα πάω το παιδί μου από Δευτέρα;" - Στα ύψη η αγωνία των γονιών 

Καθημερινά είναι τα μηνύματα πολιτών στο Cretalive που εκφράζουν την αγωνία τους για το πού θα στείλουν τα παιδιά τους από την ερχόμενη Δευτέρα. Χαρακτηριστικό είναι και το παρακάτω μήνυμα: 

"Αγαπητό cretalive,

Είμαι μια μητέρα προνηπίου και μέχρι και σήμερα το πρωί (8 Σεπτεμβρίου) περιμένω μια απάντηση από κάποιον αρμόδιο για το που πρόκειται να πάει νηπιαγωγείο το παιδί μου την ερχόμενη Δευτέρα...Το νηπιαγωγείο μου λέει ότι δεν έχουν ενημέρωση ακόμα, η πρωτοβάθμια μου λέει ότι περιμένει απάντηση από το δήμο για το αν θα υπάρξουν (και ποιες) αίθουσες για να τοποθετηθούν, ο δήμος μου λέει ότι μάλλον έχει εξασφαλίσει 16 αίθουσες για τα 500 νήπια/προνήπια , δηλαδή αίθουσες με 31-32 παιδιά, αλλά χωρίς εξοπλισμό. Είναι κατάσταση αυτή ελάχιστες μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς; Που θα πάω το παιδί τη Δευτέρα και με τι συνθήκες θα παρακολουθήσει;"

 

 

*Φωτογραφία αρχείου 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ