Στον Άγιο Τίτο οι κάρες των Αγίων 4 Μαρτύρων του Ρεθύμνου - Δείτε βίντεο

Newsroom
Newsroom

Το βράδυ της 19ης Μαΐου οι κάρες θα αναχωρήσουν ξανά για τον τόπο τους

Για πρώτη φόρα στο Ηράκλειο οι Τίμιες κάρες των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων του Ρεθύμνου. Πλήθος πιστών συρρέει από νωρίς το πρωί, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου για την υποδοχή και την Θεία Λειτουργία. Οι κάρες θα παραμείνουν όλη την ημέρα για προσκύνηση.

Παρόντες είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος

Το βράδυ της 19ης Μαΐου οι κάρες θα αναχωρήσουν ξανά για τον τόπο τους. Παράλληλα τελέστηκε και η εορτή της 58ης επετείου από την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου από τη Βενετία στο Ηράκλειο. Το απόγευμα της Κυριακής, κατά το έθος της τοπικής μας Εκκλησίας θα γίνει ο Εσπερινός και στη συνέχεια η πάνδημος λιτάνευσις της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου και των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων δια των οδών: 25ης Αυγούστου (κάθοδος), πλατεία 18 Άγγλων (δέησης υπέρ των πεσόντων), 25ης Αυγούστου (άνοδος).

Στη Θεία Λειτουργία έγιναν και οι χειροτονίες του πατήρ Γεώργιου Χριστόπουλου από διάκονος σε ιερέα καθώς και η χειροτονία του μαθηματικού Ιωάννη Ξιφανταράκη σε διάκονο από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο. Όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος στο Cretalive "ο πατήρ Ιωάννης θα παραμείνει ως εκπαιδευτικός σε Γυμνάσιο του Ηρακλειου και ταυτόχρονα θα υπηρετεί την Εκκλησία μας ως άμισθος κληρικός".

agios titos eorti...........

agios titos eorti..

κάρες άγιοι 4 μάρτυρες Ρέθυμνο Άγιος Τίτος Ηράκλειο

Ποιοι ήταν οι 4 βρακοφόροι Άγιοι του Ρεθύμνου

Οι Άγιοι Τέσσερις Μάρτυρες, Γεώργιος, Αγγελής, Μανουήλ και Νικόλαος γεννήθηκαν και έζησαν στις Μέλαμπες Ρεθύμνου. Ήταν και οι τέσσερις παντρεμένοι και κρυπτοχριστιανοί.

Το 1821 όταν οι Κρητικοί επαναστάτησαν ενάντια στους Τούρκους, όπως κι άλλοι Έλληνες, οι τέσσερις Μάρτυρες έλαβαν μέρος στην Επανάσταση. Το 1824 τους συνέλαβαν οι Τούρκοι και τους οδήγησαν στον Μεχμέτ Πασά του Ρεθύμνου, ο οποίος προσπάθησε με υποσχέσεις να τους πείσει να επιστρέψουν στον Μωαμεθανισμό. Εκείνοι αρνήθηκαν κι έτσι η μοίρα τους επιφύλαξε φυλάκιση, βασανιστήρια και στο τέλος θάνατο δι’ αποκεφαλισμού.

Μαρτύρησαν στη θέση Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου, στις 28 Οκτωβρίου 1824. Τα σώματα τους  παρέμειναν άταφα για τρεις ημέρες και σύμφωνα με όσα λέγονται ανέδυαν φως, ορατό και για τους Χριστιανούς αλλά και για τους Τούρκους. Οι Χριστιανοί με επικεφαλής τον διερμηνέα του Πασά, Μανουήλ Παπαδάκη, ζήτησαν την άδεια από το Μεχμέτ για να τους ενταφιάσουν, έργο που ανέλαβαν οι κάτοικοι των Περιβολίων, Γεώργιος Λαγός και Αντώνης Πουρδούνης μαζί με άλλους χριστιανούς.

Ο ενταφιασμός τους έγινε πλάι στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Περβόλια του Ρεθύμνου. Σήμερα λείψανα τους βρίσκονται στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, στο Ρέθυμνο, στις Μέλαμπες, στην Αθήνα κα.

Είναι εντυπωσιακό πως οι Tέσσερις Nεομάρτυρες μαρτύρησαν το 1824 και καταξιώθηκαν αμέσως ως Άγιοι στη συνείδηση των Xριστιανών. Λέγεται πως από τον επόμενο χρόνο του μαρτυρίου τους, οι Pεθυμνιώτες χριστιανοί τελούσαν λειτουργίες, αφιερωμένες στη μνήμη τους. Kαι αργότερα τους αναγνώρισαν ως προστάτες της σύγχρονης πόλης. Σε αυτό συνέβαλαν και τα θαύματα που συνδέονται με το θάνατο τους.

agios titos panoramiki2

agios titos panoramiki

κάρες άγιοι 4 μάρτυρες Ρέθυμνο Άγιος Τίτος Ηράκλειο

 

 

episimoiepisimoi2..

episimoi3arxiepiskopos prodromosarxontariki

Φωτογραφίες από τον Στέφανο Ραπάνη/ imageonline.gr:

agios titos episimoi

agios titos giorti2

agios titos giorti1

xeirotonia..1

xeirotonia....

xeirotonia diakonou..

 

 

Δείτε επίσης:

Το Ηράκλειο γιορτάζει την Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου

Στο Ηράκλειο οι κάρες των Αγίων 4 Μαρτύρων του Ρεθύμνου

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ