Στον Δήμο Φαιστού ο Ε. Λέκκας: "Σε δύο 24ωρα τα ασφαλή συμπεράσματα"

Newsroom
Newsroom

Σύσκεψη στις Μοίρες μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ - Τι είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ για τη μετασεισμική ακολουθία και τη δραστηριότητα στο τεκτονικό βύθισμα του Ηρακλείου

Ρεπορτάζ: Μάνος Μπανασάκης

Στις Μοίρες έφτασε το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος συμμετείχε σε μια πρώτη ευρεία σύσκεψη στον Δήμο Φαιστού, παρουσία εκπροσώπων της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Στην αρχή της σύσκεψης ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης ενημέρωσε τον κ. Λέκκα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μεσαρά μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ και τις αναφορές που έχουν υπάρξει σε ζημιές. 

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας στη διάρκεια της ενημέρωσης προς τη δημοτική αρχή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, την τελευταία διετία παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα στο λεγόμενο τεκτονικό βύθισμα του νομού Ηρακλείου που εκτείνεται προς τα δυτικά και προς τα ανατολικά. Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής δείχνουν όπως χαρακτηριστικά είπε, ότι "βρισκόμαστε σε φάση διέγερσης". 

Σύσκεψη Δήμος Φαιστού Λέκκας σεισμός

Δύο μέρες ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα

Παράλληλα, όμως, όπως σημείωσε, οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη και θα χρειαστούν δύο ακόμη 24ωρα για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, επισήμανε πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι καταγράφονται μετασεισμοί, γεγονός που σημαίνει ότι οι δυνάμεις στην περιοχή εκτονώνονται. 

Μολονότι, εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι δεν υπάρχει στην περιοχή μεγάλο ρήγμα, η αυτοδιοίκηση και οι μηχανισμοί της θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

'Ελεγχοι για το εύρος των ζημιών

Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος Φαιστού μιλώντας στο Cretalive, επισήμανε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώνονταν μετασεισμοί ενώ αναφέρθηκε στην αγωνία που βίωσαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, σημείωσε, ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν εκτεταμένοι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες περιοχές έχουν προκληθεί ζημιές και σε ποια έκταση. 

Τι θα γίνει με τις πανελλαδικές;

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων στα σχολεία της Μεσαράς που έχουν οριστεί ως εξεταστικά κέντρα. Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, θα γίνει αυτοψία στα κτίρια, ωστόσο απαιτούνται οδηγίες και από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς είναι κρίσιμο το ζήτημα της προστασίας των υποψηφίων και των εκπαιδευτικών αλλά και του αδιάβλητου της διαδικασίας αυτής καθαυτής. 

Από την πλευρά του ο κ. Νικολιδάκης σημείωσε ότι αναμένει οδηγίες από τους ειδικούς σχετικά με το εάν θα επαναλειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες την Τρίτη μετά τις εκλογές.

Οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες από τον Ε. Λέκκα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, σημείωσε με έμφαση ότι οι πολίτες θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και έδωσε μια σειρά από οδηγίες. Όπως σημείωσε τα παλαιά κτίσματα θα πρέπει να αποφεύγονται, οι πολίτες θα πρέπει να απομακρύνονται από τις τζαμαρίες και τα βαριά αντικείμενα που βρίσκονται σε ψηλά ράφια θα πρέπει να αποσυρθούν. Η χρήση του αυτοκινήτου τη στιγμή της σεισμικής διέγερσης θα πρέπει να αποφεύγεται και ο κόσμος να κατευθύνεται προς ανοιχτούς ελεύθερους χώρους. 

Τον κ. Λέκκα συνοδεύει το ανώτατο στέλεχος του ΟΑΣΠ Βασίλης Μώκος και ο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι δήλωσαν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης.

 

Ο Λ. Αυγενάκης στη σύσκεψη για τον σεισμό στις Μοίρες: "Ψυχραιμία, πειθαρχία στις οδηγίες των ειδικών και ενότητα"

Η ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού αναφέρονται τα εξής:

Έκτακτη σύσκεψη Θεσμικού Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Φαιστού, μετά από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε στην περιοχή, με πρόεδρο τον Δήμαρχο Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη. 
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, και o Γενικός Δ/ντης του ΟΑΣΠ κ. Βασίλειος Μώκος, οι οποίοι έφτασαν εκτάκτως από την Αθήνα, συνοδευόμενοι από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, συμμετείχαν στη σύσκεψη που ακολούθησε συζητώντας για την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου και την επιχειρησιακή διαχείριση της κατάστασης.

Στη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης, ο Υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ κ. Δημήτρης Αγαπίου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Μανόλης Καρτσωνάκης, οι  αντιδήμαρχοι Δήμου Φαιστού, o Προιστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιων Δήμου Φαιστού κ. Νεκτάριος Δαριβιανάκης, ο Πρόεδρος ΔΕΥΑ Φαιστού κ. Μανόλης Ορφανουδάκης, ο Διευθυντής Α.Τ Φαιστού κ. Καρανδινός Μανόλης, ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μοιρών κ. Τίτος Ταβερναράκης, ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Τμήματος Μοιρών κ. Άγγελος Πατεράκης. 

Την ίδια στιγμή παράλληλα, ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αφού όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις αντίστοιχων σεισμών θα υπάρχει παρακολούθηση του ρήγματος για δύο τουλάχιστον μήνες. 
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ δήλωσε ότι οι πολίτες οφείλουν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να ακολουθήσουν μια σειρά από βασικές οδηγίες οι οποίες είναι: 
1.    Να μην παραμένουν σε παλιά κτίσματα που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά. 
2.    Να μην μετακινούνται με τα οχήματα τους, εφόσον δεν συντρέχει λόγος, ειδικότερα σε σημεία κοντά σε κτίσματα ή περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές. 
3.    Να αποφεύγουν την παραμονή τους σε σημεία που μπορεί να υπάρξουν πιθανές κατολισθήσεις ή μετακινήσεις βράχων. 
4.    Μετά το σεισμό να μετακινούνται σε ένα ανοικτό και ασφαλές σημείο. 
5.    Να ακολουθούν κατά γράμμα τις υποδείξεις των ειδικών και των αρμόδιων του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου και της Πολιτικής Προστασίας. 

Ο καθηγητής κ. Λέκκας, πρόσθεσε: «Η περιοχή της Μεσσαράς έχει γνωστά ρήγματα και η σεισμικότητα των τελευταίων ημερών αποτελεί στιγμιότυπο της εξέλιξης της δραστηριότητας στην κεντρική Κρήτη. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε, δυστυχώς, αν είναι ο κύριος σεισμός, αυτός των 5,1 ρίχτερ που σημειώθηκε εχθές το βράδυ, γιατί οι σεισμοί που ακολούθησαν έχουν παραπλήσια μεγέθη. Δεν μπορεί να προβλεφθεί για το πως θα συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα αλλά είμαστε σε καλή φάση εκτόνωσης του φαινομένου. Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να επιμείνει μερικές μέρες ακόμη.
Το απόγευμα θα γίνει σύγκληση του επιστημονικού οργάνου εκτίμησης σεισμικότητας, μετά από εντολή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου όλοι οι επιστημονικοί συνάδελφοι θα διατυπώσουν απόψεις για την εξελισσόμενη δραστηριότητα».


Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου, ο κ. Λέκκας μαζί με τους εκπρόσωπους της Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Υφυπουργό, τους αντιδημάρχους και κλιμάκιο του Δήμου Φαιστού με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη και μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, επόπτευσαν όλα τα σημεία του Δήμου στα οποία είχαν καταγραφεί ζητήματα, και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Σίβα, Πιτσίδια, Τυμπάκι και Μοίρες,  καθώς και όλα τα εκλογικά κέντρα. Επιπροσθέτως, οι μηχανικοί του Δήμου συνεπικουρούμενοι από τον Δήμαρχο, έπειτα από αυτοψία και μακροσκοπικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στις σχολικές μονάδες, διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στα κτίρια. Επομένως, η τρέχουσα κατάσταση δεν παρουσιάζει λόγους ανησυχίας και οι εκλογές μπορούν να υλοποιηθούν απρόσκοπτα. Ο Δήμαρχος προτρέπει τους δημότες να κινηθούνε με συντεταγμένες ενέργειες, χωρίς να δημιουργείται πανικός ενώ επισημαίνει πως η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και διαρκή επικοινωνία με  τον ΟΑΣΠ. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού, και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Κωνσταντουλάκης, παραμένουν στη διάθεση των πολιτών στα τηλέφωνα:  2892340275, 2892340200 & 6932302043 ενώ
σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα ακολουθήσουν πρόσθετες οδηγίες.

«Ολοκληρώσαμε μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, μια σειρά από ελέγχους σε συνεργασία με τον κ. Λέκκα και τους αρμόδιους Μηχανικούς του Δήμου μας» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης για να προσθέσει: 
«Παραμένουμε σε συνεχή επαφή κι επικοινωνία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και ακολουθούμε με ψυχραιμία τις υποδείξεις των ειδικών. Όπως μας έχουν διαβεβαιώσει όλοι οι συναρμόδιοι, δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ανησυχία, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει και εφησυχασμός. Σε πρώτη φάση, η σημερινή εικόνα, αλλά και οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν, υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος και τα κτίρια μας παραμένουν στην ίδια πρότερη κατάσταση, όπως άλλωστε βεβαίωσαν τόσο ο κ. Λέκκας όσο και οι μηχανικοί του Δήμου μας. Από την πλευρά μας παραμένουμε σε αυξημένη επιφυλακή, παρακολουθούμε το φαινόμενο και θα προχωρήσουμε σε όλες τις προβλεπόμενες δράσεις κι ενέργειες, πάντα σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και όλους τους συναρμόδιους φορείς».


 

Διαβάστε επίσης:

Νέα βίντεο από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στις Μοίρες

Γ. Παπαδόπουλος: Από το ρήγμα της Πόμπιας πιθανόν να προήλθε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ

Σεισμός στη Μεσαρά: Στις Μοίρες ο Ε. Λέκκας

Σεισμός στη Μεσαρά - Βίντεο από την στιγμή των 5,1 Ρίχτερ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 ρίχτερ έγινε αισθητή στην Κρήτη! Στους δρόμους οι κάτοικοι της Μεσαράς!

Αισθητός μέχρι τα τουρκικά παράλια ο σεισμός στη Μεσαρά

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ