Στους δρόμους γιατροί και υγειονομικοί ενάντια στο νομοσχέδιο Γκάγκα

Newsroom
Newsroom

Πολυπληθής συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου

Κορυφώθηκαν στην Κρήτη οι αντιδράσεις με φόντο το νομοσχέδιο Γκάγκα για το ΕΣΥ, που κατατέθηκε στη Βουλή και μεταξύ άλλων δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του δημοσίου να δουλεύουν παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα ανοίγοντας ιδιωτικό ιατρείο ή κάνοντας χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές.

diamartyria

Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα, συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο και πορεία διαμαρτυρίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το νομοσχέδιο αφορά πρώτα και κύρια τους ίδιους τους πολίτες, τους συνταξιούχους, τα Σωματεία Εργαζομένων, τους Συλλόγους Ασθενών.  

pagni

Το ΣΙΕΚ (Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Κρήτης), με ανακοίνωσή του, λέει “όχι” στο νομοσχέδιο-”νεκροθάφτη” στη δημόσια περίθαλψη και στη διάλυση του ΕΣΥ.

diamartyria

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "στηρίζει και συμμετέχει στην 3ωρη στάση εργασίας του Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ με τη συμμετοχή της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και της τριμελούς επιτροπής των ιατρών ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ "ενάντια στο νομοσχέδιο-ταφόπλακα που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και ξεθεμελιώνει ότι έχει μείνει δημόσιο στο ΕΣΥ"

Βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ: Δυναμικό "παρών" στις σημερινές κινητοποιήσεις 

Σε ανακοίνωση τονίζεται:

"Στις σημερινές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ συμμετέχουν και οι 3 βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης.

Οι 3 βουλευτές με την παρουσία τους στη σημερινή συγκέντρωση υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι «η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα υγείας και πως δεν πρέπει να επιτραπεί η αλλαγή της φιλοσοφίας του ΕΣΥ που παγιώνει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας».

Οι 3 βουλευτές τονίζουν ότι «η κυβέρνηση προχωρά στην τελική ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς τη συναίνεση του ιατρικού κόσμου, των ληπτών υγείας και της αντιπολίτευσης, αλλά και σε συνθήκες ρήξης με το πάνδημο αίτημα της κοινωνίας για δημόσια και δωρεάν υγεία».

Με την παρουσία τους, τόσο στη συγκέντρωση όσο και με ομιλίες στη Βουλή, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταφέρουν παράλληλα και την πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα έχουν στο μεσοδιάστημα ψηφιστεί και την δέσμευση πως θα επαναφέρει τον αξιακό πυρήνα του ΕΣΥ και την κουλτούρα της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στο ΕΣΥ, όπως και απαιτεί το ευρύ μέτωπο που διαμορφώνεται ενάντια στην εμμονή Μητσοτάκη για διάλυση του ΕΣΥ"

Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης

"Τη στιγμή που τα δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας «γονατίζουν» από το βάρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό και η αναμονή για ένα χειρουργείο ή μια απλή εξέταση, φτάνει ολόκληρους μήνες, ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα,  η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο -  λαιμητόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον χώρο  ό,τι έχει απομείνει από το σμπαραλιασμένο, υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας .

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις,  εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο την Υγεία, έρχεται να τσακίσει το πετσοκομμένο δικαίωμα του λαού στη δωρεάν περίθαλψη, καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών, οδηγεί τους ασθενείς κανονική βορά στα μεγάλα κοράκια της ιδιωτικής υγείας, που σημαίνει ότι το κράτος αναγνωρίζει πως αν έχεις χρήμα θα γίνεις καλά, αν θέλεις να βρεις γιατρό, πλήρωσε, βάλε βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

Την απόσυρση του κατάπτυστου νομοσχεδίου τη στηρίζουν οι Σύλλογοι των υγειονομικών, τα εργατικά σωματεία, φορείς και συνταξιουχικές οργανώσεις της Κρήτης, όπως και πανελλαδικά,  που δίνουν τη μάχη για όλο τον λαό, με τις συνεχείς αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις και με  το παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο, είτε για να αποσυρθεί είτε για να ακυρωθεί στην πράξη το αντιδραστικό νομοσχέδιο. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης προτείνει το περιφερειακό συμβούλιο, ως ελάχιστη κίνηση,  να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα : 

Ψήφισμα

«Το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, εκφράζει την αλληλεγγύη και στήριξή του στους αγώνες των υγειονομικών στη δημόσια υγεία και αξιώνει από την κυβέρνηση τη συνολική  απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο υψώνει νέα, ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα απαιτεί να καταργηθεί κάθε πληρωμή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κ.Υ της Κρήτης και όλης της χώρας. Αυξήσεις στους μισθούς των εργαζόμενων στη δημόσια υγεία-πρόνοια. Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους"

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ