Στους δρόμους γιατροί κι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης

Newsroom
Newsroom

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο

Mπορεί ο Πρωθυπουργός να επέστρεψε στην Αθήνα, ωστόσο, οι κινητοποιήσεις από γιατρούς και υγειονομικούς πραγματοποιήθηκαν κανονικά στο Ηράκλειο, και μάλιστα με παγκρήτιο χαρακτήρα.

Έτσι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους υγειονομικούς από νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ανήμερα εκδήλωσης του Υπουργείου Υγείας στο Επιμελητήριο.

pagni

Eκεί βρέθηκαν και εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου που διαμαρτυρήθηκαν για το σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟΑ πουαφορά στη μετατροπή 5 μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, μεταξύ των οποίων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Επίσης στη συγκέντρωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων που στηρίζουν τον αγώνα τους.

giatroi

Σύμφωνα με το Συντονιστικό των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης, οι γιατροί προχώρησαν σε εξάωρη στάση εργασίας (08:00-14:00), την οποία καλύπτει η ΟΕΝΓΕ

giatroi

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία προς το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου όπου επίσης είχε στηθεί συγκέντρωση και στη συνέχεια μετέβησαν στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

giatroi

giatroi

Όπως τονίζουν οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης:

"Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, που επιβάλλεται με την ένταση του αυταρχισμού διοικήσεων νοσοκομείων και οδηγεί σε υποβάθμιση τα νοσοκομεία της Κρήτης, αναγκάζοντας τους ασθενείς σε ολοένα περισσότερες πληρωμές για εξετάσεις, θεραπείες και νοσήλια.
Οι εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού οδηγούν σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, με αποτέλεσμα τη σοβαρή δυσλειτουργία των Παθολογικών Κλινικών Ρεθύμνου και Ιεράπετρας, των δομών ψυχικής υγείας παιδιών, του κέντρου αίματος του Βενιζελείου. Κενά «μπαλώνονται» με μετακινήσεις γιατρών (π.χ. παθολόγων και αναισθησιολόγων από τα νοσοκομεία Ηρακλείου στο ΓΝ Ρεθύμνου), που οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο υποστελέχωσης, εντατικοποίησης και νέων παραιτήσεων.
Απορρίπτουμε τα κυβερνητικά σχέδια για το νέο ΕΣΥ. Διεκδικούμε ενίσχυση του συνόλου των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της ΠΦΥ της Κρήτης με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό με άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων με κίνητρα και αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να μπορούν να παρέχουν καθολικά δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες δουλειάς μας.
Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ)
Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου (ΕΓΕΣΝΡ)
Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Λασιθίου (ΕΝΙΛ)
Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων (ΕΓΕΣΝΧ)"

Σε ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Βαρδάκης Σωκράτης, Ηγουμενίδης Νίκος, Μαμουλάκης Χάρης, επισημαίνουν:

"Καμία ανοχή δεν μπορεί να υπάρξει στις συνεχείς επιθέσεις, που εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός της χώρας κατά της κοινωνίας,της υγείας, του πολιτισμού.

Στεκόμαστε απέναντι στις κλούβες που στήνει ο κ. Μητσοτάκης και σε όλες τις κινήσεις αυταρχισμού και εκδικητικής συμπεριφοράς που βάλλουν τα συμφέροντα της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας, στην προκλητική πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης, που εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα και τους λίγους, και συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των φορέων της Κρήτης και του Ηρακλείου, που σήμερα εκφράζουν την αγανάκτηση και την αντίθεσή τους σε μια τέτοια πολιτική.

Υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, τον κόσμο της εργασίας, την δημόσια δωρεάν υγεία, τον δημόσιο χαρακτήρα των αρχαιολογικών μουσείων της χώρας, τα πραγματικά συμφέροντα της πατρίδας μας".

Χαιρετισμός του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκη, στη κινητοποίηση των υγειονομικών 

5566778


Ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ έκανε τον ακόλουθο χαιρετισμό από το βήμα της σημερινής μεγάλης συγκέντρωσης στην Πλατεία Ελευθερίας: 
 

«Το ΚΚΕ στέλνει υπερήφανο αγωνιστικό χαιρετισμό στο λαό της Κρήτης, στους εργαζόμενους υγειονομικούς, στους εργαζόμενους στο μουσείο, στο Υπουργείο πολιτισμού, στους εργαζόμενους στο χώρο της Παιδείας αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους, δηλώνοντας πως ο λαός δεν θα υποκύψει απέναντι στις διαχρονικές αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων.
Η πραγματική μομφή γίνεται  σήμερα στη κινητοποίηση και όχι στη Βουλή. Η μομφή για το λαό είναι αυτονόητη και διαρκής, το ίδιο και για το ΚΚΕ. Η κάθε μομφή μέσα στη Βουλή σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και το αντίστροφο. Η πραγματική μομφή γίνεται εδώ απέναντι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, του πολιτισμού, της μετατροπής των μουσείων σε ΝΠΔΔ, για να βρουν χώρο οι έμποροι της υγείας, του πολιτισμού. Και, όταν ο λαός υποφέρει και δεινοπαθεί, μειώνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την Υγεία, τη Παιδεία και τον Πολιτισμό. Όταν ο λαός θέλει μισθούς και συντάξεις, θέλει το παιδί του να σπουδάσει, να έχει φθηνό φάρμακο και πρόσβαση στα νοσοκομεία, αυτοί νομοθετούν την εθελοντική φορολογία των εφοπλιστών. Αυτή είναι η ταξική τους πολιτική.
Αυξάνουν τα κέρδη τους οι Α.Ε και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά μειώνουν τη φορολογία τους. Η μεν προηγούμενη από το 15% στο 10% και η τωρινή κυβέρνηση από το 10% το 5%. Όταν το 95% του ελληνικό λαού πληρώνει φορολογία, το μεγάλο κεφάλαιο απαλλάσσεται και πληρώνει μόνο το 5%. Γι’ αυτό λοιπόν ο λαός δεν πρέπει να υποκύψει στα κελεύσματα, στις απειλές, στα ψεύτικα διλήμματα. Είναι διπλές οι εκλογές που έρχονται, είναι διπλό το μήνυμα που πρέπει να πάρουν όταν θα έρθει η ώρα. Και αυτό το μήνυμα λέει: Σημαδέψτε γερά το δικό σας βόλι, δεν θα πάει χαμένο. Αυτός ο λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Μπορεί να κάνει την έκπληξη, να τους ακυρώσει, να τους τιμωρήσει.
Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!
Δεν απειλείται ο λαός από αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Έφεραν τα ΜΑΤ χθες μέσα στο νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ και έπρεπε να υπάρξει ισχυρή παρέμβαση της Κ.Ο. του ΚΚΕ για να αποσυρθούν. Δεν τους φοβόμαστε!
Αυτός ο λαός είναι υπερήφανος, έχει ιστορία και οι εργαζόμενοι δεν θα υποκύψουν στα διάφορα κελεύσματα. Καλή δύναμη και καλό κουράγιο στο δικό σας αγώνα!"

 

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ