Συγκίνησε η αποχαιρετιστήρια επιστολή του Γιώργου Αντωνάκη

Συγκίνησε η αποχαιρετιστήρια επιστολή του Γιώργου Αντωνάκη

Αποχαιρέτισε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω της συνταξιοδότησής του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δήμου Ηρακλείου - Λόγια καρδιάς από τους επικεφαλής των παρατάξεων και Δημοτικούς Συμβούλους

Με μία ευχαριστήρια - αποχαιρετιστήρια επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, "αλλά και σε όλες τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και Συμβούλια", ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Αντωνάκης έριξε την αυλαία στη πολύχρονη και επιτυχημένη παρουσία του στο πάλκο των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης.
 
Αποσύρεται... αλλά όχι για πολύ: Βγαίνοντας στη σύνταξη, θα έχει πλέον περισσότερο χρόνο να αφιερώσει για τον εαυτό του και τους οικείους του πριν... επιστρέψει δριμύτερος για μία τελευταία εθελοντική συνδρομή στη διοργάνωση του φετινού Φεστιβάλ «Ηράκλειο-Καλοκαίρι 2021», αποδεχόμενος "με μεγάλη χαρά" την πρόσκληση της αντιδημάρχου Πολιτισμού Αριστέας Πλεύρη.
 
Η κόκκινη κουρτίνα απ' τις σκηνές της ζωής και της προσφοράς του, τρεις δεκαετίες στον Δήμο Ηρακλείου, κλείνει... μα και μισάνοιξε το βράδυ της Δευτέρας για να ξεπροβάλλει ο απολογισμός του και τα συναισθήματά του:
"Αποχωρώ από τον Δήμο, έχοντας δώσει όλες τις δυνάμεις μου, την αγάπη και το πάθος μου για τη Πολιτιστική Δημιουργία στο τόπο μας. Θέλω να πιστεύω ότι, μέσα από την άσκηση των καθηκόντων μου ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δήμου Ηρακλείου, πρόσθεσα κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι στην μεγάλη προσπάθεια για την Πολιτιστική Αναβάθμιση του Ηρακλείου, που κατέβαλλαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες τόσο ο Δήμος και οι φορείς της πόλης μας όσο και αξιόλογοι συμπολίτες μας, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών" αναφέρει σε ένα σημείο της επιστολής του ο κ. Αντωνάκης. " Φεύγω, έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μου ότι σε όλη μου τη διαδρομή υπήρξα  δίκαιος- η τουλάχιστον αυτό προσπάθησα- μαχητικός ,  αφοσιωμένος και δεν καταχράστηκα ποτέ την εμπιστοσύνη που μου δόθηκε απλόχερα απ’ όλες τις Δημοτικές Αρχές".
 
 
Ολόκληρη η επιστολή του κ. Γιώργου Αντωνάκη:
 
Ολοκληρώνοντας τον εργασιακό μου βίο - συνταξιοδοτούμενος  μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες υπηρεσίας  στον Δήμο Ηρακλείου -Δ.Ε.Π.Τ.Α.Η.-Δ.Ε.Π.Α.Ν.ΑΛ - αισθάνομαι την ανάγκη, αποχαιρετώντας σας, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε σας αλλά και σε όλες τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και Συμβούλια, για την καλή συνεργασία και την εμπιστοσύνη που μου παρείχατε όλα αυτά τα χρόνια.
Όραμα μου ήταν η Δημιουργία Νέων Πολιτιστικών Θεσμών στο Δήμο και η Αναβάθμιση αυτών που ήδη λειτουργούσαν. Μπορώ τώρα, φεύγοντας, να κάνω έναν σύντομο απολογισμό των προτάσεων μου που υλοποιήθηκαν και τις οποίες αγκάλιασαν οι Ηρακλειώτες:

    • Φεστιβάλ ‘‘Ηράκλειο –Καλοκαίρι’’ (1996-2021)
Συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη των εκδηλώσεων του καλοκαιρινού φεστιβάλ στα Κηποθέατρα ‘Νίκος Καζαντζάκης’, ’ Μάνος Χατζιδάκις’ και ‘Πύλη Βηθλεέμ’ για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ο θεσμός κατά μέσο όρο περιλαμβάνει 250 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού και άλλων καλλιτεχνικών δρώμενων και τον τιμούν με την παρουσία τους περίπου 120.000 θεατές ανά σεζόν.

    • Πολύκεντρο Νεολαίας Δ.Η. (1996-2020)
Art café, χώρος συνάντησης, επικοινωνίας, ανάγνωσης και δημιουργίας. Οργάνωση εκδηλώσεων: βιβλιοπαρουσιάσεις, ποιητικές βραδιές, ανοιχτές συζητήσεις για θέματα εθελοντισμού, παιδείας, τέχνης, οικολογίας, φιλοζωίας, ιστορίας και ευρύτερου κοινωνικού προβληματισμού, μουσικές, χορευτικές και θεατρικές βραδιές, stand-up comedy, παραστάσεις Καραγκιόζη κάθε Κυριακή πρωί, εκδηλώσεις, ομιλίες, εκθέσεις, και προβολές με θέμα την ιστορία της πόλης μας κ.α.
    • ‘‘Παγκρήτιοι Πολιτιστικοί Αγώνες’’ (1996-2020)
Διαγωνισμοί Θεάτρου, Χορωδιών, Δεξιοτεχνίας Μουσικών Οργάνων, Ζωγραφικής, Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας, Φιλαρμονικών Ορχηστρών της Κρήτης, Λογοτεχνίας (Ποίηση- Πεζογραφία), ελεύθερα Σεμινάρια Θεάτρου, Χορού και Μουσικής. Οργάνωση κάθε χρόνο κατά τους Ανοιξιάτικους μήνες με συμμετοχή 1.000 περίπου καλλιτεχνών από την Κρήτη και 30.000 θεατών.
    • Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος «Βηθλεέμ» (2006-2021)
Λειτουργία Θερινού Δημοτικού Κινηματογράφου στη Νότια Χαμηλή Πλατεία Βηθλεέμ με 55 έως 75 προβολές ταινιών –πρώτης προβολής και αφιερώματα- κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και περίπου 15.000 θεατές ανά σεζόν.
    • Κύκλος Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων σε όλες τις Γειτονιές και τα Δημοτικά Διαμερίσματα (1997-2013)
Ο κύκλος αυτός των εκδηλώσεων αναπτυσσόταν παράλληλα με τις Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις των Κηποθεάτρων (περίπου 120 παραστάσεις ανά σεζόν).

    • Αποκριάτικες Εκδηλώσεις. Αναβίωση του Καστρινού Καρναβαλιού, Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού (1997-2016)
Από το 2016 και έπειτα, την οργάνωση του Καστρινού Καρναβαλιού έχει αναλάβει η Δ.Η.Κ.Ε.Η.

    • Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις (1997-2016)
Από το 2016 και έπειτα, την οργάνωση αυτών των εκδηλώσεων έχει αναλάβει η Δ.Η.Κ.Ε.Η., εισάγοντας το νέο θεσμό ‘‘Χριστουγεννιάτικο Κάστρο’’.
           

                                                                      ***
       Αποχωρώ από τον Δήμο, έχοντας δώσει όλες τις δυνάμεις μου, την αγάπη και το πάθος μου για τη Πολιτιστική Δημιουργία στο τόπο μας. Θέλω να πιστεύω ότι, μέσα από την άσκηση των καθηκόντων μου ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δήμου Ηρακλείου, πρόσθεσα κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι στην μεγάλη προσπάθεια για την Πολιτιστική Αναβάθμιση του Ηρακλείου, που κατέβαλλαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες τόσο ο Δήμος και οι φορείς της πόλης μας όσο και αξιόλογοι συμπολίτες μας, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Και κάτι ακόμα. Φεύγω, έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μου ότι σε όλη μου τη διαδρομή υπήρξα  δίκαιος- η τουλάχιστον αυτό προσπάθησα- μαχητικός ,  αφοσιωμένος και δεν καταχράστηκα ποτέ την εμπιστοσύνη που μου δόθηκε απλόχερα απ’ όλες τις Δημοτικές Αρχές. Η πόρτα του γραφείου μου ήταν συνέχεια  ανοικτή για όλους και οι ενέργειες μου πάντα διαυγείς.

Στο πλούσιο Πολιτιστικό Αρχείο, που διατηρούσα και εμπλούτιζα συνεχώς, και που παρέδωσα πριν από λίγο καιρό στη Βικελαία Βιβλιοθήκη, μπορεί κανείς να βρει και να μελετήσει όλα τα στοιχεία και τα υλικά της Πολιτιστικής Δράσης του Δήμου από το 1990 έως το 2021 και των θεσμών που είχα υπό τη διεύθυνση μου.
Ένα μεγάλο, λοιπόν, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στις Δημοτικές Αρχές:
    • Του κ. Κώστα Κληρονόμου
    • Του κ. Μιλτιάδη Φαρσάρη
    • Του κ. Κώστα Ασλάνη (που με δική του πρόταση ήρθα στο Δήμο)
    • Του κ. Γιάννη Κουράκη
    • Και βέβαια του σημερινού Δημάρχου κ. Βασίλη Λαμπρινού
Ευχαριστώ επίσης όλες και όλους τους Αντιδημάρχους Πολιτισμού,  τους Προέδρους , τα Δ.Σ. καθώς και τους εργαζόμενους της π. Δ.Ε.Π.Τ.Α.Η- Δ.Ε.Π.Α.Ν.ΑΛ. από το 1995 έως σήμερα για την άριστη συνεργασία που είχαμε.
Ένα  ευχαριστώ από καρδιάς χρωστάω και στους άξιους συνεργάτες και βοηθούς που είχα όλα αυτά τα χρόνια στο γραφείο μου και στους χώρους των εκδηλώσεων.  Χωρίς την στήριξη και τη βοήθειά τους δεν θα είχα καταφέρει να υλοποιήσω το έργο μου.  
Ευχαριστίες ανήκουν και στους εξωτερικούς συνεργάτες, Τεχνικούς Ηχοφωτιστικών Συστημάτων, Τυπογράφους, Γραφίστες, Σκηνογράφους, Μεταφραστές, Δημοσιογράφους από όλα τα ΜΜΕ της πόλης μας, τους Ντόπιους και άλλους Καλλιτέχνες, τους Χορηγούς μας και βέβαια τους Ηρακλειώτες που με την  μεγάλη παρουσία τους στις εκδηλώσεις επιβράβευσαν τις προσπάθειες μας.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε εσάς και τις οικογένειες σας υγεία, δημιουργικότητα και κάθε επιτυχία.
Για το Δημοτικό Συμβούλιο εύχομαι πολλές και ομόφωνες αποφάσεις. Νομίζω ότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον των Ηρακλειωτών, τους οποίους όλοι υπηρετούμε!
                                                                                                          
                                                                                                                  Με εκτίμηση,
                                                                                                                  Γιώργος Αντωνάκης

Υ.Γ. Με παρακάλεσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Αριστέα Πλεύρη να συμμετέχω εθελοντικά στη διοργάνωση του φετινού Φεστιβάλ «Ηράκλειο-Καλοκαίρι 2021» .                          
Δέχτηκα   με μεγάλη χαρά.
 
Λόγια καρδιάς από τους επικεφαλής των παρατάξεων και Δημοτικούς Συμβούλους
 
Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, υποκλίθηκε στην ποιότητα της προσωπικότητας του Γιώργου Αντωνάκη και στην πολυσχιδή προσφορά του σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.
 
Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός εκθείασε τις πολύχρονες υπηρεσίες του κ. Αντωνάκη. "Να του διαβιβάσετε τις ευχές μου σε ο,τι κάνει από εδώ και πέρα" είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη.
 
"Άξιο συνεργάτη του Δήμου και των δημοτικών αρχών" χαρακτήρισε τον Γιώργο Αντωνάκη ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο 3.7.5 Γιάννης Κουράκης.
 
Οι δύο τους άλλωστε συνυπήρξαν 12 συναπτά έτη στη Λότζια.
 
Μερικά απ' τα χαρίσματα του Γιώργου Αντωνάκη, τα οποία ξεχώρισε ο κ. Κουράκης, ήταν "η αγάπη του για τον άνθρωπο, το εξαιρετικό του ήθος και οι τεράστιες προσπάθειες αναβάθμισης" του Πολιτισμού στο Ηράκλειο.
 
"Είναι ένας άξιος άνθρωπος με τον οποίο συνεργαστήκαμε πάρα πολύ καλά 12 χρόνια" πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, ευχαριστώντας δημόσια τον απερχόμενο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δήμου Ηρακλείου, στον οποίο ευχήθηκε "κάθε καλό" από εδώ και πέρα.
 
Το εγκώμιο του Γιώργου Αντωνάκη έπλεξε και ο επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες" Ηλίας Λυγερός: "Ευχαριστώ πάρα πολύ τον αγαπητό Γιώργο για την σημαντική προσφορά του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης. Είναι ένας εργάτης του Πολιτισμού. Του εύχομαι συνεχή υγεία και να είναι δημιουργικός στο υπόλοιπο ζωής του".
 
Ο αντιδήμαρχος κι επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλεο για όλους" Γιώργος Σισαμάκης υποκλίθηκε στον Γιώργο Αντωνάκη, διότι "έκανε πράξη όλες τις σκέψεις και τα οράματά του για τον Πολιτισμό. Τον ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες του. Είναι ένας υπηρέτης της αυτοδιοίκησης και του Πολιτισμού. Τον θυμάμαι να είναι συνεχώς δίπλα σε όλους τους καλλιτέχνες. Εύχομαι να είναι καλά στην υγεία του, γιατί ξέρω ότι ταλαιπωρήθηκε καταθέτοντας ψυχή του όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όσους ενδιαφέρονται για τα πολιτιστικά δρώμενα".
 
Ο Δημήτρης Βρύσαλης, επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" έστειλε τις "καλύτερες ευχαριστίες του" προς τον Γιώργο Αντωνάκη, ο οποίος ενίσχυσε τον γνήσιο λαϊκό πολιτισμό". Άλλωστε, "ο κ. Αντωνάκης οραματιζόταν, έναν πολιτισμό για όλους. Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του. Η συμβολή του στην στήριξη των θεατρικών ομάδων ήταν πολύτιμη. Του ευχόμαστε υγεία, δύναμη και αντοχές. Η εμπειρία του είναι πολύτιμη στους χαλεπούς καιρούς της εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού".
 
Ο πρώην αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης, που ηγείται της δημοτικής παράταξης «Συν+ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου» χρησιμοποίησε λόγια καρδιάς: "Ευχόμαστε να βρεθούν πολλά παραδείγματα σαν τον Γιώργο Αντωνάκη. Το παράδειγμά του να μείνει ζωντανό. Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε πολλούς θεσμούς, που έδωσε σάρκα και οστά σε δράσεις Πολιτισμού. Να είναι καλά στην υγεία του".
 
Η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ και επικεφαλής της παράταξης “ΗράκλειΟΝ Αξίζει” κα Ευαγγελία Σχοιναράκη - Ηλιάκη, που είχε δια ζώσης συνάντηση με τον ίδιο σήμερα, τόνισε ο Γιώργος Αντωνάκης έβαλε την σφραγίδα του στον τοπικό Πολιτισμό, κάτι που επικύρωσαν και οι πολίτες, ενθυμούμενη συγκεκριμένα τις "περσινές εκδηλώσεις στην αίθουσα «Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού», στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου".
 
Ο επικεφαλής της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας και πολιτικός προϊστάμενος της δημοτικής περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης εξήρε το "υψηλό επίπεδο δουλειάς" του Γιώργου Αντωνάκη, σχολιάζοντας πως η αποχαιρετιστήρια επιστολή του είναι ένα δείγμα της ποιότητας που έχει ως προσωπικότητα ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δήμου Ηρακλείου.

 Ο ανεξάρτητος - πλέον- δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Αγγελάκης τοποθετήθηκε περισσότερο με την επαγγελματική του ιδιότητα, ως δημοσιογράφος, αποχαιρετώντας έναν "φίλο ολόκληρου του Ηρακλείου", έναν "καταρτισμένο άνθρωπο του θεάτρου", κι ένα "ευεργέτη της πόλης, από κοινωνική, ηθική και ψυχική άποψη", ο οποίος "με άοκνες προσπάθειες φρόντιζε το Ηράκλειο να μην υστερεί σε πολιτιστική δραστηριότητα".

 
Ο νυν δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Ηράκλειο 3.7.5. Νίκος Γιαλιτάκης έφερε το μυαλό του τις ημέρες που συνεργάστηκε με τον Γιώργο Αντωνάκη, όταν ήταν αντιδήμαρχος Πολιτισμού. "Αναπτύξαμε μία δυνατή φιλία. Όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του γίναμε καλύτεροι άνθρωποι και ως στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και ως προς τη λαϊκή έκφραση του Πολιτισμού. Είναι καταρτισμένος άνθρωπος θεάτρου, ένα
φωτεινό παράδειγμα για όλους".
 
Τέλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης "Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες", Τασος Τσατσάκης στάθηκε στο "μεγαλείο" του Γιώργου Αντωνάκη το οποίο "φάνηκε στις σχέσεις που ανέπτυξε με την νέα γενιά".
 
Διαβάστε επίσης:
 
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ