Συγκίνηση στη θεμελίωση του Προφήτη Ηλία στον λόφο του Αρκαλοχωρίου

Το εκκλησάκι που είχε καταρρεύσει στον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου ήταν το σήμα κατατεθέν της περιοχής

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, και παρουσία τριών Μητροπολιτών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων αλλά και πολλών κατοίκων της πολύπαθης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, ολοκληρώθηκε την Κυριακή η θεμελίωση του Προφήτη Ηλία, στο ύψωμα του Αρκαλοχωρίου. Το εκκλησάκι, που αποτελούσε σήμα κατατεθέν της περιοχής, είχε καταρρεύσει στον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, καταπλακώνοντας τον 65χρονο εργολάβο Ιάκωβο Τσαγκαράκη.

Η οικοδόμηση του Προφήτη Ηλία ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας της μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάνου με το υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα της ίδιας της υπουργού Λίνας Μενδώνη που τον περασμένο Νοέμβριο που επισκέφθηκε την περιοχή και ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Μητρόπολης, εξέφρασε τη στήριξή της.

Προφήτης Ηλίας θεμελίωση

Στην τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου παρέστησαν ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος και ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος. Παρόντες επίσης ήταν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, η δημοτική αρχή Μινώα Πεδιάδας, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου. 

Προφήτης Ηλίας θεμελίωση

Σε ανάρτησή του ο Νίκος Συριγωνάκης ανέφερε για την τελετή:

"Σήμερα, 27.03.2022 πραγματοποιήθηκε στο λόφο του ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ στη δυτική πλευρά του Αρκαλοχωρίου, μία σεμνή, ιδιαίτερη, ξεχωριστή αλλά και σημαδιακή τελετή. 
Τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος στο Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που ο Καταστροφικός Σεισμός της 27ης Σεπτέμβρη 2021 γκρέμισε ολοκληρωτικά και εκεί έχασε τη ζωή του και το μοναδικό θύμα ,ο αείμνηστος φίλος Ιάκωβος .
Το Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία διαχρονικά για την ευρύτερη περιοχή είναι σύμβολο Πίστης, Αγάπης, Ιστορίας, αλλά και Πολιτισμού. 
Η σημερινή τελετή, έξι ακριβώς μήνες μετά τον Καταστροφικό σεισμό, πέρα από το γεγονός ότι σηματοδοτεί την ανοικοδόμηση του Ναού, στέλνει και μηνύματα Χαράς, Ελπίδας, Ανάτασης και Αισιοδοξίας για το Αύριο".

Δείτε την ανάρτησή του:

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία πάνω στο λόφο του Αρκαλοχωρίου, χτίστηκε στα ερείπια παλαιότερου ναού, από τον Γιώργο Χαραλαμπάκη με καταγωγή από την περιοχή, ο οποίος ανέλαβε την οικονομική ευθύνη περί το έτος 1929, μετά την επιστροφή του στο Αρκαλοχώρι από την Αμερική.

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάνου ο Γιώργος Χαραλαμπάκης ήταν ασθενής στην Αμερική και οραματίστηκε τον Προφήτη Ηλία, ο οποίος του είπε ότι θα γίνει καλά και πως θα έπρεπε να φτιάξει στο λόφο του Αρκαλοχωρίου ένα «σπίτι» αφιερωμένο σε εκείνον.

Προφήτης Ηλίας θεμελίωση

Κάτω από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται το σπήλαιο του Προφήτη Ηλία που υπήρξε σημείο λατρείας και είχε μεγάλο αριθμό επισκεπτών αλλά και αφιερωμάτων. Μάλιστα ο μεγάλος αριθμός των διπλών πελέκεων, που είναι το ιερό σύμβολο του μινωικού πολιτισμού, έχει καταστήσει το Σπήλαιο, ως ένα από τα σημαντικότερα της μινωικής Κρήτης.

Προφήτης Ηλίας θεμελίωση

Φωτογραφίες από Νίκο Συριγωνάκη via Facebook

Διαβάστε επίσης:

Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος για την ανοικοδόμηση του Προφήτη Ηλία!

Το είπαν και το κάνουν ... για τον Προφήτη Ηλία

"Γι' αυτό θέλουμε να ξαναστήσουμε το σύμβολο του Αρκαλοχωρίου"

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ