ΚΡΗΤΗ
Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας, συνυπέγραψαν οι δήμαρχοι Ρεθύμνου και Νάπολης Ιταλίας
Στο πλαίσιο ειδικής τελετής στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Νάπολη.

Η βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τη διαρκή συνεργασία στα ζωτικά πεδία του πολιτισμού, της παράδοσης, του τουρισμού και της αριστείας, αποτελεί κοινό στόχο και προσανατολισμό των Δήμων Ρεθύμνης και Νάπολης, μετά την επίσημη υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, το οποίο συνυπέγραψαν οι δύο Δήμαρχοι προ λίγων ημερών, στο πλαίσιο ειδικής τελετής στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Νάπολη.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος της Π.Ε.Δ Κρήτης Γιώργης Μαρινάκης, ανταποκρινόμενος θετικά στην πρόσκληση και πρόταση συνεργασίας του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου της ιταλικής πόλης, μετέβη στη Νάπολη με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλη Τσακαλάκη και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Μάνο Τσάκωνα, προσκεκλημένος του δημάρχου Νάπολης τον κ. Gaetano Manfredi με τον οποίο συνυπέγραψε το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο Δήμων στον Πολιτισμό, τον Τουρισμό και την Αριστεία.
Η αποστολή του Ρεθύμνου συμμετείχε σε εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ο Δήμος και φορείς της Νάπολη με τίτλο: «Νάπολη - Κρήτη: ένας δρόμος προς την ειρήνη» καθώς και σε πλήθος εποικοδομητικών συναντήσεων και συνεργασιών με θεσμικούς και αναγνωρισμένους επιχειρηματικούς φορείς της Νάπολη από το Monte Echia, το Palazzo Alabardieri και το Palazzo San Giacomo.
Όπως επισήμανε η δημοτική αρχή, η υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας των Δήμων Ρεθύμνου και Νάπολη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Νάπολη στη Sala Giunta του Palazzo San Giacomo, εντάσσεται στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος της ιταλική πόλης σε συνεργασία με άλλους φορείς της, καθ' όλη τη διάρκεια του 2025, με αφορμή τη συμπλήρωση 2500 χρόνων από τότε που οι Έλληνες ίδρυσαν τη Νάπολη της Ιταλίας. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές «η μακραίωνη ιστορικότητα του ελληνικού εποικισμού και η επίδραση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ευνόησαν την ανάπτυξη του ελληνισμού σ' ένα ευρύτερο γεωγραφικό χώρο που έλαβε το όνομα "Μεγάλη Ελλάδα". Η "Magna Grecia", όπως την αποκαλούν οι Ιταλοί, απαρτίζεται από όλες εκείνες τις ελληνικές αποικίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 7ου-8ου αιώνα π.Χ. στη Κάτω Ιταλία και τη Σικελία. Ανάμεσα στις πιο γνωστές συγκαταλέγονται η Κύμη, η Νεάπολη και οι Συρακούσες».
Οι εκπρόσωποι του Ρεθύμνου επισκέφθηκαν χώρους πολιτισμού, αντιπροσωπευτικούς της διαχρονικής ελληνικής παρουσίας στη Νάπολη και είχαν συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κρητικής Ομοσπονδίας Ιωάννη Δαουράκη, και μια ελληνική αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον Ιταλο-ελληνικής καταγωγής Δημοτικό Σύμβουλο της Νάπολης Gennaro Demetrio Paipais. Μεταξύ άλλων προώθησαν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης την τουριστική και πολιτιστική προβολή της Κρήτης.
Τιμώντας τη σημαντική προσφορά των Ελλήνων της διασποράς ο Δήμος Νάπολη και του Ρεθύμνου συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών τους μέσω της αξιοποίησης των παραδόσεων, της καινοτομίας, του βιώσιμου τουρισμού και των ελληνο-ναπολιτάνικων αριστειών σε επιχειρηματικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργης Μαρινάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη διάρκεια της τελετής υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «τα θεμέλια αυτή της σχέσης, επί της ουσίας επικαιροποιήθηκαν στο πλαίσιο της γόνιμης συνεργασίας που είχαμε με τον ελληνικής καταγωγής θεσμικό εκπρόσωπο του Δήμου σας Genaro Demetrio Paipals. Οι πρωταρχικές βάσεις για την εγκαθίδρυση των δεσμών μας ανιχνεύονται όμως στο μακρινό παρελθόν, 2500 χρόνια πριν, τότε που οι νεοφερμένοι Έλληνες κάτοικοι, άποικοι Χαλκιδείς από την Κύμη ίδρυσαν τη νέα τους πόλη, δίδοντας στην αποικία το όνομα της Σειρήνας ‘Παρθενόπη', από την ελληνική μυθολογία. Στην ίδια θέση τοποθεσία, τη 2η χιλιετία π.Χ., εντοπίζεται ο πρώτος μυκηναϊκός οικισμός ενώ ως Νέα Πόλις "Νεάπολις", επανιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και έγινε τον κέντρο της Μεγάλης Ελλάδας, της «Magna Grecia», όπως αποκαλείται στην Ιταλία, την οποία συγκροτούν οι ελληνικές αποικίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 7ου-8ου αιώνα π.Χ. στη Κάτω Ιταλία και τη Σικελία».
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία που γνωστοποίησε ο κ. Μαρινάκης, «η Νάπολη, μια από τις αρχαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο, είναι επί 2,5 χιλιετίες συνδεδεμένη με την ελληνική παρουσία. Η κατασκευή του ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου το 1518 από τον Τομάσο Ασάν Παλαιολόγο, η ίδρυση της φρατρίας (fratria) των Ελλήνων το 1536, η άφιξη στην Ιταλία της Magna graecorum multitudo, πιστοποιούν τη μακραίωνη ιστορία της ελληνικής κοινότητας στην ιταλική πόλη».
Η Νάπολη διατηρεί διαχρονικά σχέσεις φιλίας και αρμονικής συνύπαρξης με τους Έλληνες, είτε ως μετανάστες στο παρελθόν είτε ως σύγχρονοι μόνιμοι κάτοικοί της, φοιτητές ή εργαζόμενοι. Τιμά επίσης τις ελληνικές της καταβολές και ακόμη και σήμερα φιλοξενεί μια δραστήρια και ισχυρή Ελληνική Κοινότητα αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Κράτος.
Η σχέση του Ρεθύμνου όπως και του νησιού της Κρήτης - του Regno di Candia, όπως την αποκαλούσαν οι Ενετοί, με την Ιταλία καλλιεργήθηκε στη διάρκεια της Ενετοκρατίας στο νησί που ξεκίνησε το 1211 και έληξε 4,5 περίπου αιώνες μετά, το 1646, με την κατάκτηση του νησιού από τους Οθωμανούς. Κατά την περίοδο αυτή, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, το Ρέθυμνο παρουσίασε αναγνωρίσιμη εμπορική και οικονομική άνθιση και απέκτησε πληθώρα μνημειακών κτισμάτων έξοχης αρχιτεκτονικής με σημαντικότερο το επιβλητικό κάστρο της πόλης, τη Φορτέτζα του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1573. Έντονη δε ήταν η πνευματική και γλωσσική αλληλεπίδραση των δύο πολιτισμών. Η Κρήτη και το Ρέθυμνο δέχθηκαν θεμελιώδεις πολιτιστικές επιρροές από τον Ιταλικό Πολιτισμό, ειδικά κατά την περίοδο της Αναγέννησης.
Ο κ. Μαρινάκης μίλησε για το Ρέθυμνο για την ταυτότητα του, τον πολιτισμό και τη διαδρομή του στο χθες και το σήμερα, καταθετωντας παράλληλα «την ισχυρή μας θέληση για συνεργασία σε ζωτικούς αναπτυξιακούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός αλλά και η παγκόσμια ειρήνη. Είμαστε πεπεισμένοι, ως Δήμος Ρεθύμνης, ότι η θεσμική συνεργασία μας στη χάραξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού προσαρμοσμένου, στα κοινά ιστορικά, πολιτιστικά και αναπτυξιακά στοιχεία των τόπων μας, αλλά και στην αγωνία μας να απαντήσουμε θετικά στα επίκαιρα προβλήματα των κοινωνιών μας, θα είναι αποτελεσματική και ωφέλιμη για όλους...συνυπογράφοντας το Μνημόνιο Συνεργασίας, με το Δήμαρχο της Νάπολης, έχω την πεποίθηση ότι γράφουμε μαζί τη συνέχεια της κοινής μας Ιστορίας».