Συναγερμός για τους ισχυρούς ανέμους – Το... παράδειγμα της Κρήτης μετά τις δύσκολες πυρκαγιές
Οι συνθήκες που επικράτησαν στις πρόσφατες πυρκαγιές στη νότια Κρήτη βρέθηκαν στο επίκεντρο της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου – Νέος κύκλος πολύ ισχυρών ανέμων από την Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα
Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθεται εκ νέου ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, καθώς από την Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα αναμένεται νέο κύμα πολύ ισχυρών βόρειων - βορειοανατολικών ανέμων σε μεγάλο μέρος της χώρας, την ώρα που οι πρόσφατες πυρκαγιές και ιδιαίτερα εκείνες στη νότια Κρήτη ανέδειξαν τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να επιχειρήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις πυρκαγιές της νότιας Κρήτης, όπου, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι ισχυρές αναταράξεις επί ημέρες δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων δεν πραγματοποιήθηκαν εναέριες ρίψεις, με το κύριο βάρος της μάχης με τις φλόγες να πέφτει στις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.
Μόνο την τελευταία ημέρα, όταν οι καιρικές συνθήκες το επέτρεψαν, δύο εναέρια μέσα κατάφεραν να πραγματοποιήσουν διαβροχές. Μέχρι τότε, ωστόσο, η πυρκαγιά είχε ήδη περιοριστεί χάρη στην επίμονη προσπάθεια των πυροσβεστών που επιχειρούσαν από το έδαφος.
Οι συνθήκες αυτές, όπως και εκείνες που επικράτησαν στις πυρκαγιές της Πάρου και της Αττικοβοιωτίας, αποτέλεσαν βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα επιχειρησιακά δεδομένα ενόψει του νέου κύματος ισχυρών ανέμων.
«Απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, με τον σχεδιασμό για τις επόμενες ημέρες να βασίζεται και στα συμπεράσματα από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές.
Σύμφωνα με την ενημέρωση των επιστημόνων της Επιτροπής, από αύριο Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα αναμένονται πολύ ισχυροί βόρειοι - βορειοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι κατά τόπους θα φτάσουν τα 8 μποφόρ, ενώ οι ριπές τους ενδέχεται τοπικά να αγγίξουν ακόμη και τα 9 μποφόρ.
Παράλληλα, στη δυτική Ελλάδα η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, διαμορφώνοντας συνθήκες αυξημένης επικινδυνότητας για την εκδήλωση και κυρίως την ταχεία εξάπλωση πυρκαγιών.
Ζητήθηκε, τέλος, η πλήρης αξιολόγηση των προγνωστικών δεδομένων και η άμεση λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών και επιχειρησιακών μέτρων, ώστε ο κρατικός μηχανισμός να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τις επόμενες ημέρες.
- Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου: Ενημερωτική συνάντηση για ΒΑΕ, μισθολογικά και εργασιακά θεματα
- Νέες ειδικότητες στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Χανίων
- Κάλεσα σε σύσκεψη για το πρώην Λατομείο Ανώπολης




